1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

7 kysymystä ja vastausta koronarokotteesta: Rokotteita tulee sykäyksittäin ja pienellä varoitusajalla, mikä on johtanut kysymystulvaan

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri julkaisi tiistaina listan yleisistä kysymyksistä ja vastauksista.

rokotteet
Koronarokotetta pistetään olkapäähän.
Pirkanmaalla rokotetaan nyt kaikkein iäkkäimpiä ja heitä, jotka kuuluvat riskiryhmään yksi.Kalle Niskala / Yle

TAYSiin tulee erittäin paljon kysymyksiä koronarokotuksista. Siksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri julkaisi tiistaina listan yleisistä kysymyksistä ja vastauksista. Koko lista löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

Poimimme kysymyksistä osan tähän juttuun. Hämmennystä on herättänyt esimerkiksi rokotteiden määrä, rokotusjärjestys ja rokotusaikojen tilaaminen. Rokotteita tulee sykäyksittäin ja pieniä määriä kerrallaan, mikä vaikeuttaa urakkaa.

Tällä hetkellä kunnissa rokotetaan kaikkein iäkkäimpiä ja heitä, jotka kuuluvat riskiryhmään yksi. Riskiryhmään yksi kuuluu elinsiirron tai kantasolusiirron saaneita, aktiivisessa hoidossa olevaa syöpätautia sairastavia, vaikeaa puolustusjärjestelmän häiriötä sairastavia, vaikeaa keuhko- tai munuaissairautta sairastavia, lääkehoitoista tyypin 2:n diabetesta ja aikuisia, joilla on Downin syndrooma.

Myös saatavilla olevan rokotteen merkki vaikuttaa siihen, minkäikäisiä rokotetaan.

Kenelle eri rokotteet on tarkoitettu?

Miksi Tampereella on alettu rokottaa alle 70-vuotiaita riskiryhmään kuuluvia, vaikka tätä iäkkäämmät eivät vielä ole saaneet rokotusta?

– Suomeen tulee tällä hetkellä kolmea eri rokotetyyppiä. Kahta näistä annetaan 70 vuotta täyttäneille (Pfizerin ja Biontechin rokote sekä Modernan rokote) ja yhtä alle 70-vuotiaille (Astra Zeneca). Rokotteita jaetaan kunnille sitä mukaa kun rokotteita saapuu. Koska nyt on tullut Astra Zenecan rokotetta, ne laitetaan heti jakoon alle 70-vuotiaita varten. 70 vuotta täyttäneiden rokotukset jatkuvat kunnissa heti, kun Pfizerin ja Biontechin rokotteita on käytettävissä. Modernan rokotteita tulee hyvin pieniä määriä ja ne suunnataan kotihoidon asiakkaiden rokotuksiin, sairaanhoitopiiri vastaa.

Miksi riskiryhmien rokotukset ovat alkaneet ensin vain Tampereella?

– Ensimmäinen Astra Zenecan erä oli pieni, ja sitä ei ollut järkevää jakaa koko Pirkanmaalle. Kun rokotteita saadaan lisää, niitä aletaan jakaa myös muihin kuntiin. Vaikka Pirkanmaan kunnissa pyritään etenemään jotakuinkin samassa tahdissa, kuntakohtaisia eroja ei voi täysin välttää. Jokaisen rokotusaika kuitenkin koittaa, ja kannattaa seurata tarkoin kunnan tiedotuskanavia, eli paikallislehtiä ja nettisivuja.

Miksi rokotukset etenevät hitaasti?

Miksei rokotuksia voi ennakoida nykyistä paremmin?

– Täysi varmuus rokotteiden saapumisesta on vasta silloin, kun rokotteet ovat saapuneet Pirkanmaalle. Tästä syystä pitkälle meneviä suunnitelma rokotusten ajoittumisesta on vaikea antaa. Tieto erien pienentymisestä voi tulla lääkeyhtiöltä hyvin pienellä varoitusajalla.

Miksi Pirkanmaalle tulee niin vähän rokotteita, että rokotukset etenevät hitaasti?

– Suomeen tulee rokotteita sen verran kuin lääkeyhtiöt rokotteita lähettävät. Toistaiseksi useat näistä eristä ovat olleet ennakoitua pienempiä. Kyseessä ei ole pelkästään Pirkanmaan, vaan myös koko Suomen ongelma.

Minkälaisia tavoiteaikoja Pirkanmaalla on tehty rokotuksille?

– Ikääntyneiden rokotukset ja riskiryhmien rokotukset ovat käynnissä. Nämä pyritään viemään loppuun kevään aikana. Tällä hetkellä kunnissa rokotetaan kaikkein iäkkäimpiä ja heitä, jotka kuuluvat THL:n esityksen riskiryhmään yksi.

Mistä tietää riskiryhmän?

Myös se herättää kysymyksiä, mistä riskiryhmän voi tietää.

Minulla on keuhkosairaus, mutta en muista, minkä niminen, enkä tiedä, onko se vaikea-asteinen. Mistä voin tietää, kuulunko riskiryhmiin?

– Voit tutustua THL:n asettamiin riskiryhmiin linkistä (siirryt toiseen palveluun). Kunta tiedottaa riskiryhmien rokottamisesta ja siitä, mitkä ryhmät ovat kulloinkin rokotusvuorossa. Jos olet epävarma etkä löydä tietoa esimerkiksi OmaKanta-tiedoista tai Kela-kortista, voit kysyä riskiryhmään kuulumisestasi oman kunnan terveysasemalta tai yksiköstä, jossa sinua on taudin takia hoidettu. Sama koskee muitakin THL:n määrittelemiä riskiryhmiä kuin keuhkosairauksia sairastavia.

Milloin varata aika?

Yli 80-vuotiaiden rokotukset alkavat Tampereella. Yli 80-vuotiaiden ei tarvitse yrittää soittaa ruuhkautuneisiin numeroihin. Terveyspalveluista otetaan heihin yhteyttä. Tampereen kaupunki kutsuu ikääntyneitä rokotuksiin soittamisen lisäksi myös kirjeellä. Ensimmäisenä soitetaan yli 90-vuotiaille. Kotihoidon asiakkaiden ei tarvitse varata aikaa, vaan he saavat rokotuksen kotihoidon kautta.

Miksi sitten riskiryhmiin kuuluvien pitää olla aktiivinen?

Miksei riskiryhmiin kuulumista voi arvioida terveydenhuollon rekistereistä ja kutsua ihmisiä rokotuksiin esimerkiksi kutsukirjeellä?

– Vaikka terveydenhuollon rekistereissä ja Kelalla on tietoja ihmisten sairauksista, kaikki tiedot eivät välttämättä ole tiedossa kotikunnassa. Tästä syystä tarvitaan myös omaa aktiivisuutta. Rokotettavan kuuluminen riskiryhmään pyritään varmistamaan rokotusajanvarauksen yhteydessä.

Lue lisää:

Yli 80-vuotiaiden koronarokotukset alkavat Tampereella – ajanvaraus ruuhkautui, mutta kutsua voi odottaa rauhassa

Lue seuraavaksi