1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Boliden Harjavalta

Boliden Harjavalta rikkoi ennätyksiä

Boliden Harjavalta teki viime vuonna sekä tuotannoissa että liikevoitossa ennätyksen.

Boliden Harjavalta työllistää Harjavallan kupari- ja nikkelisulatolla sekä Porin kuparielektrolyysissä yhteensä noin 550 henkilöä. Kuva: Jari Laasanen / Yle

Koko Boliden-konsernin viime vuoden tulos oli vahvasti voitollinen: liikevoitto oli 8,9 miljardia Ruotsin kruunua, kun määrä vuotta aiemmin oli 7,6 miljardia Ruotsin kruunua. Pääasiallisina syinä liikevoiton kasvuun olivat kaivosten hyvät malmipitoisuudet ja lisääntyneet tuotantomäärät sekä kaivoksilla että sulatoilla.

Kaikkien aikojen suurin liikevoitto

Konserniin kuuluva Boliden Harjavalta teki viime vuonna liikevoittoa 104,5 miljoonaa euroa, mikä on yhtiön historian kaikkien aikojen korkein tilikauden liikevoitto. Vuotta aiemmin yhtiö teki liikevoittoa 70 miljoonaa euroa.

Harjavallassa tehtiin myös kuparikatodin, rikkihapon ja nikkelisulfaatin tuotannossa sekä kuparirikasteiden sulatuksessa tuotantoennätyksiä.

Harjavallassa tuotettiin vuoden 2020 aikana kuparikatodia yhteensä 145 847 tonnia, mikä oli yli 25 000 tonnia enemmän kuin vuotta aiemmin. Nikkeliä tuotettiin vuoden aikana 25 447 tonnia, mikä oli 840 tonnia vähemmän kuin edellisvuonna.

Harjavallan nikkelilinjaa uudistetaan

Tänä vuonna Harjavallassa keskitytään nikkelilinjan modernisointiin, jossa nostetaan raaka-aineen syöttökapasiteettia ja ympäristösuorituskykyä.

– Investoinnin ansiosta hiilidioksidipäästöt tuotettua nikkelitonnia kohden laskevat 15–20 prosenttia nykyisestä. Rikkidioksidipäästöt tuotetonnia kohden ovat jo nyt kaikkein matalimmat verrattuna maailman muihin nikkelisulattoihin, sanoo tiedotteessa toimitusjohtaja Timo Rautalahti.

Boliden Harjavalta työllistää Harjavallan kupari- ja nikkelisulatolla sekä Porin kuparielektrolyysissä yhteensä noin 550 henkilöä. Kesäksi yhtiö palkkaa noin 130 kesäharjoittelijaa.