1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virukset

Suomalaistutkimus osoitti ensimmäisenä, että useiden eri virusten perimä säilyy ihmisten luissa – "Löysimme ihan älyttömän määrän virusperimää"

Ihmisluut voivat tulevaisuudessa mullistaa virusten ja infektiotautien historian tutkimuksen.

virukset
Näytteenottoa luusta.
Tutkimuksessa ihmisen reisiluuta käsiteltiin hammaslääkärin poralla. Luusta otettiin poralla luujauhetta, josta erotettiin DNA:ta, josta virusten perimää tutkittiin.Veikko Somerpuro / Helsingin yliopisto

Kun virustutkija Mari Toppinen aloitti väitöskirjansa tekemisen kahdeksan vuotta sitten, hän ei arvannut, mihin kaikkeen hänen tutkimuksensa johtaisivat.

Toppinen oli kiinnostunut parvorokkoviruksesta ja erityisesti sen kadonneesta alatyypistä. Kyseistä virustyyppiä ei ole tavattu kiertelevänä Suomessa 1970-luvun jälkeen.

Toppinen halusi selvittää, miksi kyseinen alatyyppi oli kadonnut ja hän sai tutkittavakseen toisen maailmansodan aikaisten vainajien luita.

Kyseistä virustyyppiä oli aiemmin löydetty pehmytkudoksista, mutta Toppinen päätti kokeilla, voisiko virusta löytyä myös luista. Hän suhtautui ajatukseen aluksi itsekin hyvin skeptisesti.

– Ikinä ennen ei oltu viruksia luista tutkittu. Ajattelimme, että kokeillaan ja se osoittautuikin tosi hyväksi jutuksi. Meillä oli yli sata vainajaa ja lähes joka toisella oli parvorokkovirusta. Suurimmaksi osaksi löydettiin nimenomaan kadonnutta virustyyppiä, Toppinen muistelee.

Virustutkija Mari Toppinen ja hänen väitöskirjansa ohjaaja, tutkijatohtori Maria Perdomo.
Virustutkija Mari Toppinen ja hänen väitöskirjansa ohjaaja, tutkijatohtori Maria Perdomo.Veikko Somerpuro / Helsingin yliopisto

Nykyvainajien luista löytyi yhtätoista eri virustyyppiä

Toppisen mukaan vuonna 2015 tehdyt löydökset polkaisivat toden teolla käyntiin uudentyyppisen tutkimussuuntauksen, arkeovirologian.

– Nyt tutkijat ovat alkaneet enemmän metsästämään virusten historiaa arkeologisten näytteiden avulla. Sitä oltiin tehty hyvin vähän ennen sitä ja luista sitä ei oltu tehty ollenkaan.

Toppisen mukaan ihmisluut voivatkin tulevaisuudessa mullistaa virusten ja infektiotautien historian tutkimuksen.

Toppisen ensimmäisen tutkimuksen jälkeen maailmalla on tehty muutamia viruslöydöksiä jopa tuhansia vuosia sitten eläneiden ihmisten luista ja hampaista.

Toppinen jatkoi luututkimuksia myös itse. Viime kesänä hän tutki nykyvainajien luita tarkoituksenaan etsiä, mitä kaikkia viruksia niistä voikaan löytyä.

– Meidän viime kesäinen tutkimus oli ensimmäinen, jossa katsottiin yhteensä 38 viruksen esiintyvyyttä moderneissa luissa ja löysimme ihan älyttömän määrän virusperimää. Parhaimmillaan yhdellä ihmisellä oli seitsemän eri viruksen perintöainesta luissaan. Kaikkiaan löysimme yhtätoista eri virustyyppiä. Pystyimme siis ensimmäistä kertaa osoittamaan, että ihmisen luut ovat oikeasti täynnä viruksen perintöainesta.

Luista löytyi useita parvo-, herpes-, papillooma- ja polyoomaviruksia, sekä hepatiitti B -virusta ja TT-virusta.

Vielä ei tiedetä, millä mekanismeilla virusten perintöaines on luihin jäänyt.

– Ihan varmoja ei olla siitäkään, onko se pelkkää perintöainesta vai voiko virus jotenkin aktivoitua. Tällä hetkellä varmaa on ainoastaan se, että perintöainesta löytyy luista, Toppinen kertoo.

Arkeovirologiaa voisi hyödyntää ihmisten tunnistuksessa

Virusperimän säilyvyydestä ihmiskudoksissa voivat hyötyä virologien ja epidemiologien lisäksi muun muassa antropologit, arkeologit ja oikeuslääkärit.

Arkeovirologiaa saatetaan tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi ihmisten tunnistuksessa tai historiallisten muuttoliikkeiden selvittämisessä, Toppinen kertoo.

– Uskomme, että tästä on hyötyä. Viimekesäinen tutkimuksemme osoitti, mitä viruksia luista kannattaa etsiä. Seuraavat jatkotutkimukset ovat totta kai tulossa. Selvitetään paremmin, miten tätä voisi hyödyntää ihan todellisuudessa. Hypoteettisesti siitä voisi olla hyötyä monelle eri tutkija-alalle.

Mari Toppisen väitöskirja tarkastetaan perjantaina Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Lisää aiheesta:

Tutkijat löysivät sotavainajien luista merkkejä kadonneesta viruksesta

Lue seuraavaksi