Hyppää sisältöön

Rautjärvi valmistautuu vastaanottamaan kongolaisia pakolaisperheitä – syksyllä voisi tulla 5–6 perhettä

Pakolaisten toivotaan viihtyvän Rautjärvellä paremmin kuin pois muuttaneiden syyrialaisten turvapaikanhakijoiden.

Rautjärvi suunnittelee yhteensä noin 75 kiintiöpakolaisen vastaanottamista kolmen vuoden aikana. Arkistokuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Rautjärven kunta valmistautuu vastaanottamaan kiintiöpakolaisia tulevana syksynä.

Kunnanjohtaja Harri Anttilan mukaan Rautjärvi on ilmoittanut Maahanmuuttovirastolle, että sillä on valmius ottaa syksyllä noin 25 kiintiöpakolaista eli viidestä kuuteen perhettä.

Suunnitelmissa on jatkaa kiintiöpakolaisten vastaanottamista niin, että kuntaan tulisi kolmen vuoden aikana yhteensä 75 pakolaista.

Rautjärvi on Anttilan mukaan toivonut, että pakolaiset olisivat kongolaisia. Kunnan arvion mukaan he voisivat kotiutua Rautjärvelle paremmin kuin syyrialaiset pakolaiset.

Taustalla on kokemus siitä, että Rautjärven aiemmin vastaanottamat, syyrialaiset turvapaikanhakijat ovat muuttaneet pois paikkakunnalta. Taustalla oli muun muassa se, että he kaipasivat ympärilleen suurempaa syyrialaisten yhteisöä.

Koulutusta ja asumista valmistellaan

Tällä hetkellä Rautjärvi valmistautuu pakolaisten vastaanottamiseen muun muassa valmistelemalla kotoutumiskoulutusta ja asuntoja.

Lopullinen tieto pakolaisten saapumisesta tulee Anttilan mukaan käytännössä siinä vaiheessa, kun valinnat Suomeen tulevista kiintiöpakolaisista on tehty.

Suomen on määrä vastaanottaa vuoden 2021 pakolaiskiintiössä yhteensä 1050 pakolaista, joista 250 kongolaisia. Kongon demokraattisesta tasavallasta on tullut Suomeen kiintiöpakolaisia useana viime vuotena.

Kiintiöpakolaisten ohjaamisesta kuntiin vastaavat ely-keskukset. Kunta saa valtiolta korvauksia pakolaisten vastaanottamiseta ja kotoutumispalvelujen järjestämisestä.

Rautjärven pakolaissuunnitelmien etenemisestä on kertonut aiemmin Uutisvuoksi (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

.
.