Hyppää sisältöön

Iisalmelaisen ravintola Gracevillen omistajat avaavat panimon konkurssihakemuksesta huolimatta – "Taistelemme loppuun asti"

Panimopub aukeaa Gracevillen yläkerrassa helmikuun viimeisenä viikonloppuna.

Gracevillen omistajat toivovat panimopubin tuovan taloon enemmän elämää. Kuvituskuva. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Iisalmelaisen ravintola Gracevillen yläkertaan aukeaa panimopub helmikuun viimeisenä viikonloppuna. Gracevillen omistajat ovat aloittaneet ravintolan yläkerrassa panimotoiminnan, ja ensimmäistä olutsatsia pääsee pian maistamaan.

– Ensimmäinen satsi lähtee tämän viikon lopulla viranomaisille tarkastettavaksi. Luvat saamme ensi maanantaina ja kuun viimeisenä viikonloppuna panimopub avaa ovensa asiakkaille, yrittäjä Harri Holappa kertoo.

Gracevillen omistajat ostivat kempeleläisen pienpanimo Ylikylä Oluen koko liiketoiminnan vuoden 2020 kesällä. Uusi yritys pyörii Iisalmen pienpanimo -nimellä. Aluksi olutta pannaan Ylikylän vanhoilla resepteillä ja nimellä.

– Ylikylän Ilmari pale ale on tällä hetkellä tankissa. Sillä aloitetaan. Sunnuntai-iltana maistelimme ensimmäistä erää ja se on sellaista kuin tavoittelimmekin, Holappa sanoo.

Panimosta toivotaan piristysruisketta

Samalla kun panimotoiminta on juuri pyörähtämässä käyntiin, Gracevillen taustalta löytyvää yritystä Crazyvillea on haettu konkurssiin. Hakijana on Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo ja vireilletulopäivä on perjantai 12. helmikuuta.

Holappa kertoo, että yritys vasta perehtyy konkurssihakemukseen ja sen vaateisiin. Sen jälkeen selviää, pystyvätkö he pelastautumaan. Konkurssihakemus ei vielä tarkoita, että yritys olisi asetettu konkurssiin. Crazyville on Elolle velkaa vajaat 33 000 euroa.

Panimotoiminnasta toivotaan piristysruisketta koronatilanteen hiljentämään ravintolaelämään. Konkurssihakemus ei kosketa panimoa, sillä sitä varten on perustettu eri yritys.

– Tuulimyllyjä vastaan tässä taistellaan. Mutta emme aio luovuttaa. Teemme kaikkemme sen eteen, ettei homma kaatuisi. Jospa panimopub saisi porukkaa liikkumaan. Se voisi olla hengenpelastuksemme.

Holapan mukaan Gracevillen maksava asiakaskunta, eli yli 40-vuotiaat, eivät koronatilanteen vuoksi liiku. Iltaelämä on pysynyt kuolleena kesän jälkeen.

– Taloudellisesti tämä on katastrofi. Liikevaihdosta on lähtenyt pois 70 prosenttia. Elämme kädestä suuhun.

Ketään ei ole vielä tarvinnut lomauttaa

Holappa sanoo, että koko ravintolan henkilökunta on kuitenkin saanut vielä olla töissä. Ketään ei ole tarvinnut lomauttaa. Omistajan lisäksi Graceville-ravintola työllistää neljä henkilöä.

– Olemme toimineet kaksi vuotta tämän kuun lopussa. Puolet ajasta on ollut koronan sävyttämää.

.
.