Hyppää sisältöön

Musiikkiopisto etsii uusia tiloja Kotkassa – tuorein vaihtoehto sijaitsee Mussalossa

Kotkan seudun musiikkiopisto on toiminut jo vuosia hajallaan ympäri kaupunkia.

Uusin vuokralainen Savotta-rakennuksessa on Kotkan ruotsinkielinen päiväkoti. Arkistokuva. Kuva: Yle / Mira Bäck

Kotkan seudun musiikkiopisto etsii uusia toimitiloja.

Musiikkiopisto on toiminut jo vuosia hajallaan ympäri kaupunkia. Tiloja on esimerkiksi Kotkansaaren ja Helilän kouluilla, Kotekon kampuksella sekä Haminassa.

Opisto joutui siirtymään omista tiloistaan Kotkan pääkirjaston kupeesta vuonna 2018 sisäilmaongelmien vuoksi.

Yksi kerros on remontoitu ja on nykyisin käytössä, mutta kolmas kerros jäi odottamaan kirjastorakennuksen remonttia. Kirjaston remontti alkaa näillä näkymin vasta vuonna 2025.

Musiikkiopiston rehtori Niina Huopainen laskee, että tähän mennessä opisto on selvittänyt Kotkan ja Karhulan alueella kaikkiaan 15:tä eri vaihtoehtoa uusiksi tiloiksi. Hänen mukaansa yhteisöllisyys on pahasti kärsinyt evakkovuosien aikana.

– Emme näe kollegoita, toimiston väkeä emmekä oikeastaan ketään. Se on koettu stressaavaksi ja aiheuttanut yksinkertaisesti paljon ylimääräistä työtä, Niina Huopainen sanoo.

Uudet tilat elokuussa?

Viimeisimpänä vaihtoehtona musiikkiopisto on selvittänyt muuttoa entiseen puutalousoppilaitokseen Savotta-rakennukseen, joka sijaitsee Kotkan Mussalossa.

– Selvittelemme, voisiko se olla meille ratkaisu siihen, että pääsisimme saman katon alle ja saisimme taas yhteisön kokoon, Niina Huopainen sanoo.

Kotkan seudun musiikkiopisto on lähettänyt kyselyn oppilaiden huoltajille ja täysi-ikäisille opiskelijoille siitä, mitä he pitävät musiikkiopiston sijainnissa ja tiloissa tärkeinä. Kyselyllä halutaan tietää, miten oppilaat kulkevat tunneille, mistä he tulevat ja kuinka paljon he ovat julkisen liikenteen varassa.

– Kyllä sitä on niinkinpäin ajateltu, että jos siellä olisi paljon toimintaa, olisiko sinne mahdollista saada lisää julkista liikennettä kulkemaan sen kautta, Niina Huopainen sanoo.

Tiloista vastaava Kotkan julkiset kiinteistöt on ollut valmis remontoimaan tilat musiikkiopiston käyttöön nopealla aikataululla. Suurin remontti kohdistuisi tilojen äänieristykseen ja akustointiin.

– He voisivat aloittaa hommat heti, ja parhaassa tapauksessa elokuussa voisimme aloittaa siellä, Huopainen sanoo.

Niina Huopainen uskoo, että opetusta on jatkossakin Karhulassa ja Kotkansaarella. Esimerkiksi orkestereiden tilat ovat olleet pitkään Karhulassa.

– Itse näkisin, että meillä on yksi pääpiste ja joitakin toimipisteitä muuallakin.