1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jari Aarnio

Jari Aarnio välttyy talousrikossyytteeltä – epäiltiin piilottaneen 30 000 euroa, raha meni pääosin perheen elatukseen

Aarnion epäiltin piilottaneen tai siirtäneen velkojien ulottumattomiin kirja- ja perintötulojaan.

Jari Aarnio
Entinen huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa 02.10.2018
Syyttäjä katsoi, että syytettä ei ole tarkoituksenmukaista nostaa. Aarnio on jo aiemmin tuomittu elinkautiseen vankeuteen.Derrick Frilund / Yle

Syyttäjä ei nosta syytettä velallisen epärehellisyydestä Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota vastaan.

Aarniota epäiltiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä, kun hän luovutti pois omaisuuttaan yhteensä noin 30 000 euroa kesäkuun 2016 ja syyskuuhun 2018 välisenä aikana. Aarnion katsottiin näin pahentaneen maksukyvyttömyyttään.

Aarniolta peritään ulosoton kautta rikoksiin, muun muassa tynnyrihuumetuomioon, perustuvia huomattavia saatavia. Aarnio tuomittiin maksamaan valtiolle rikoshyötyä yli miljoona euroa.

Syyttäjän mukaan Aarniolla on ollut tuloja ja eräitä suurempia saamisia, jotka hän ohjasi läheisensä tilille eikä omalleen.

Aarnio sai perintönä vajaat 17 000 euroa ja tekijänpalkkijoita WSOY:ltä sekä lisäksi muita palkkioita.

Poliisitutkinnan perusteella läheiselle ohjatut varat ovat kuitenkin pääasiassa päätyneet Aarnion ja hänen perheensä tavanomaiseen elatukseen ja esimerkiksi asumiseen liittyviin maksuihin.

Ylivelkaisella velallisella on ulosotossa ollessaankin oikeus käyttää varojaan määrältään hyväksyttäviin elantomenoihin.

Syyttäjä: Lisärangaistusta ei olisi enää tulossa

Syyttäjä katsoo, että Aarnion varoja päätyi jossain määrin muuhunkin kuin kohtuulliseen elatukseen.

Kysymys on kuitenkin niin vähäisestä määrästä, että syytettä ei ole syyttäjän mukaan tarkoituksenmukaista nostaa.

Aarniolle ei olisi tulossa teosta enää lisärangaistusta koska hänet on jo aiemmin tuomittu elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Syytettä ei nosteta muitakaan asiaan liittyviä henkilöitä vastaan.

Aarnion läheisen eli vaimon osalta syyttäjä katsoo teon vähäiseksi, koska rahankäyttö ei olennaisesti ylittänyt sitä määrää, joka perheen elatukseen voidaan hyväksyttävästi käyttää.

Kahden muun henkilön osalta oli kysymys siitä, että he ovat siirtäneet varat Aarnion vaimon tilille, vaikka oikea maksunsaaja olisi ollut Aarnio.

Heidän osaltaan syyttäjä katsoi, etteivät he ole tienneet rahojen tulevasta käytöstä siten, että olisivat syyllistyneet tahalliseen rikokseen.

Lue myös:

Jari Aarniota koskeva 30  000 euron talousrikosjuttu syyttäjälle – epäillään oikeuden määräämien korvauksien piilottelusta

Jari Aarnio on syyllinen murhaan – käräjäoikeus tuomitsi ex-poliisipomon elinkautiseen ja vapautti rikollispomon 17 vuoden takaisesta teosta

Korkein oikeus pani pisteen vuosikausien vatvomiselle tynnyrihuumejutussa – Jari Aarnio pyöritti huumeliigaa, alaiselle lyhyt tuomio virkarikoksista

Jari Aarnio määrättiin heti vankilaan törkeistä huumerikoksista, Aarniolla nyt 13 vuoden tuomio – Joutuu maksamaan valtiolle yli miljoona euroa

Lue seuraavaksi