Hyppää sisältöön

Naisten oikeudet ottivat takapakkia Gazassa: Matkustamiseen tarvitaan jatkossa miehen lupa

Islamilainen tuomioistuin tyrmää määräyksen nostattaman arvostelun "epäoikeudenmukaisena hälynä".

Passintarkastus Rafahissa Egyptin ja Gazan rajalla marraskuussa 2018. Kuva: Mustafa Hassona / Stella Pictures / ddp / AOP

Islamistisen Hamas-liikkeen hallisemalla Gazan palestiinalaisalueella naiset ovat menettäneet oikeuden matkustaa itsenäisesti.

Gazan islamilainen tuomioistuin on päättänyt, että naimattomat naiset tarvitsevat miespuolisen huoltajan luvan matkustaakseen. Lupa on rekisteröitävä tuomioistuimessa. Nanen voi edelleen matkustaa ilman miesseuraa.

Päätöksen sanamuoto antaa myös ymmärtää, ettei naimisissa oleva nainen voi matkustaa ilman aviomiehensä lupaa, uutistoimisto AP sanoo.

Myös osan miehistä matkustusoikeudet kapenevat: tuomioistuimen mukaan isä tai isoisä voi kieltää miestä matkustamasta, jos matkustaminen voi aiheuttaa vakavaa haittaa. Miehen ei tarvitse hankkia etukäteen lupaa, mutta sukulaiset voivat nostaa kanteen matkaa vastaan.

"Perustuslaki takaa tasa-arvon"

Oikeuden päätös muistuttaa konservatiivisen sunnivaltion Saudi-Arabian aiempia lakeja. Niiden mukaan naisia kohdeltiin kuin lapsia: he tarvitsivat aviomiehen tai huoltajan luvan matkustamiseen ulkomaille ja jopa passin anomiseen. Vuonna 2019 naiset saivat oikeuden itsenäiseen matkustamiseen.

Gazassa tehty päätös onkin nostattanut vastalauseita muun muassa sosiaalisessa mediassa. Arvostelijat huomauttavat, että Hamas vie naisilta oikeuksia samaan aikaan, kun Saudi-Arabia lisää niitä.

Määräyksen kumoamista ovat vaatineet muun muassa pieni vasemmistopuolue, Palestiinan kansanpuolue, sekä naisten oikeuksia puolustavan gazalaisryhmän (siirryt toiseen palveluun) edustaja Zainab al-Ghunaimi.

Al-Ghunaimin mukaan määräys on vastoin palestiinalaisten perustuslakia, joka takaa kaikille aikuisille tasavertaiset oikeudet. Viranomaiset ottavat takapakkia ihmisoikeuksissa, hän toteaa.

Tuomioistuimen johtaja Hassan al-Jojo sanoo uutistoimisto AP:lle, että määräys on sopusoinnussa islamilaisen ja maallisen lain kanssa. Hän kuittaa arvostelun sosiaalisessa mediassa "teennäiseksi ja epäoikeudenmukaiseksi hälyksi".

Al-Jojo puolustaa lakia muun muassa tapauksilla, joissa tytöt ovat matkustaneet vanhempiensa tietämättä tai miehet hylänneet perheensä.

Rajanylitys ennestäänkin vaikeaa

Matkustaminen Gazasta ulkomaille on jo nyt vaikeaa ja vaatii pitkällisen lupaprosessin. Israel ja Egypti vaikeuttivat rajanylitystä, kun Hamas otti Gazassa vallan vuonna 2007.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Hamas ei ole tähän mennessä soveltanut tiukimpia islamilaisen lain tulkintoja, mutta on määrännyt noudatettaviksi joitakin konservatiivisia tapoja, kuten määrännyt lukio-opiskelijat ja juristit noudattamaan islamilaista pukeutumiskoodia.

Naisilta vaaditaan myös tiukkaa moraalinormien noudattamista, ja naisiin kohdistuva väkivalta on yleistä. Naisaktivistit ovatkin ajaneet muun muassa kattavammin kotiväkivaltaan puuttuvaa (siirryt toiseen palveluun) lainsäädäntöä.

Gazassa asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä.

Lue myös: