1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Marinin hallitus

Rokotetodistus valmistunee huhtikuun loppuun mennessä – hallitus neuvotteli tänään koronatilanteesta

Sähköisen rokotustodistuksen alustava kustannusarvio on 3,5 miljoonaa euroa.

Marinin hallitus
Ministerit kommentoivat koronaneuvotteluita Säätytalolle mennessään
Ministerit kommentoivat koronaneuvotteluita Säätytalolle mennessään
  • Voit katsoa tallenteen ministereiden saapumista Säätytalolle klikkaamalla jutun pääkuvaa.
  • Kokosimme ministereiden keskeisimmät kommentit myös tähän juttuun.

Hallitus kokoontui tiistai-iltana neuvottelemaan Suomen koronatilanteesta. Neuvotteluissa hallitus selvitti tartuntatautilain muutosten vaikutusta hybridistrategiaan. Laki on paraikaa eduskunnan käsittelyssä.

Hallitus sai selvityksen myös rokotetodistuksen etenemisestä. Sähköinen rokotustodistus pyritään saamaan käyttöön huhtikuun loppuun mennessä. Sen alustava kustannusarvio on 3,5 miljoonaa.

Lisäksi hallitus sai neuvotteluissa tilannekatsauksen tautitilanteesta. Sen mukaan Suomen tilanne on juuri nyt kaksijakoinen. Vaikka epidemian hillinnässä on onnistuttu monilla paikkakunnilla, on useilla paikkakunnilla kuitenkin raportoitu myös joukkoaltistumisia, joista on levinnyt laajoja tartuntaketjuja. Tilanteen äkillinen heikentyminen koko maassa on edelleen mahdollista.

Oikeuskanslerin mukaan pakkotestauksessa on yhä hiottavaa

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti vahvisti Säätytalolle saapuessaan tiedon siitä, oikeuskansleri on kommentoinut sosiaali- ja terveysministeriölle valmisteilla olevaa tartuntatautilain esitystä, joka koskee niin sanottua pakkotestausta Suomen rajoilla.

Lainsäädännön perusteluissa on Pöystin mukaan yhä hiottavaa. Sen lisäksi on katsottava, että pykälät ovat selkeitä ja niitä pystytään käytännössä soveltamaan.

– Tärkeintähän on nyt, että laki saadaan, jotta voidaan tehokkaasti torjua virusta, mutta säännösten pitää olla tarkkarajaisia ja täsmällisiä ja osoittaa välttämättömyys ja oikeasuhtaisuus. Näiden seikkojen kirjoittaminen sisään esitykseeen on olennaista, Pöysti totesi.

Aikataulullisesti tavoitteena on ollut, että lakimuutos voitaisiin antaa perjantaina valtioneuvoston ylimääräisessä istunnossa hallitus voisi antaa lakimuutoksen eduskunnalle.

Kiuru: Pakkotestausta koskeva esitys ehkä perjantaina

Myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd.) kysyttiin oikeuskanslerin kommenteista ja lakimuutoksen aikataulusta hänen saapuessa Säätytalolle. Kiuru sanoo elävänsä toivossa, että niin sanottua pakkotestausta koskeva esitys saataisiin eteenpäin perjantaina.

Kiurun mukaan oikeuskanslerin antamassa lausunnon pohjalta esitykseen on tehtävä pieniä tarkennuksia. Myös esityksen etenemisen aikataulu riippuu siitä, että tarkennukset saadaan tehtyä.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) ei Säätytalolle saapuessaan osannut vielä sanoa, oliko oikeuskanslerilla jotain erityistä huomautettavaa pakkotestaukseen liittyen.

– Me kuulemme tuolla siitä. Työministerinä minulla ei siitä ole yksityiskohtaisempaa [tietoa].

Kaikkonen: Ei virusmuunnosta varuskunnissa

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi neuvotteluihin saapuessaan, että koronatilanne on tällä hetkellä varsin hyvin hallinnassa puolustusvoimissa ja varuskunnissa. Kaikkosen tietoon ei ole tullut, että kasarmeilta olisi löydetty viruksen brittimuunnosta.

Tämän päivän valmisteluissa valmistaudutaan siihen, että tilanne voi huonontua.

– Jos tilanne lähtee huonontumaan, hallituksella täytyy olla seuraavat askeleet riittävän selvillä.

Ohisalo: Kulttuuri- ja tapahtuma-alalle tarvitaan konkreettisia tukikeinoja

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan on selvää, että pelkät tuet eivät riitä kulttuuri- ja tapahtuma-alan ahdinkoon. Ohisalo ottaa alojen tilanteen itse esille saapuessaan neuvotteluihin.

Ohisalon mukaan alan viesti on kuultu hyvin. Hänestä heille pitäisi luoda näkymää siitä, milloin rajoituksia voidaan lähteä avaamaan.

– Moni toimija tällä hetkellä on niin vaikeassa tilanteessa. Yksi kesä on sinnitelty, mutta voi olla että seuraavaa ei pystytä enää sinnittelemään. Nyt täytyy löytää konkreettisia tukikeinoja.

– Onko mahdollista tehdä isoja tapahtumia vaikka rokotustodistuksella tai muulla?

Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lue seuraavaksi