Hyppää sisältöön

Kaikki 16-vuotiaan murhasta syytetyt kiistävät syytteet, syyttäjä: "Turha selittää, ettei aikomusta väkivaltaan ollut" – Koskelan veriteon käsittely alkoi oikeudessa

Kolmea teon aikaan 16-vuotiasta poikaa syytetään ikätoverinsa murhasta Helsingin Koskelassa viime joulukuun alussa.

Koskelan murhapaikka 17.2.2021, kun tapauksen oikeuskäsittely alkoi.
Yle seurasi keskiviikkona kello 9 alkanutta oikeudenkäyntiä paikan päällä. Kuvan kynttilät kuvattu keskiviikkona paikalla, mistä uhri löydettiin. Kuva: Petteri Juuti / Yle
  • Kolmea vuonna 2004 syntynyttä poikaa syytetään 16-vuotiaan pojan murhasta Helsingin Koskelan sairaala-alueella 4. joulukuuta 2020. Yle seurasi keskiviikkona aamulla alkanutta oikeudenkäyntiä paikan päällä.
  • Murhan lisäksi syyttäjä luki tapaukseen liittyen syytteet yhteensä yhdeksästä pahoinpitelystä, ryöstöstä ja yllytyksestä ryöstöön. Kaksi murhasta epäillyistä on poliisin esitutkinnan aikana täyttänyt 17 vuotta.
  • Oikeudenkäynnin alussa päätettiin, että oikeudenkäynti on julkinen mahdollisimman laajasti. Uhrin omaisten asianajaja vaati oikeudenkäynnin täyttä salaamista. Oikeudenkäynti järjestettiin turvasalissa, jossa kuvaaminen on kiellettyä.
  • Syytetyt kiistävät murhasyytteet.
  • Syyttäjä vaatii kolmelle murhasta syytetylle mielentilatutkimusta.
  • Syyttäjinä ovat aluesyyttäjä Satu Pomoell ja erikoissyyttäjä Yrjö Reenilä.
  • Oikeudenkäynti jatkuu jälleen perjantaina 19. helmikuuta.

Syyttäjä: Uhri oli kiltti ja hiljainen

Helsingin käräjäoikeuden turvasaliin saapui poliisien saattelemana keskiviikkona aamulla kolme huppareihin pukeutunutta teinipoikaa asianajajineen. Lisäksi syytteet ryöstöstä tuli vapaalta jalalta kuulemaan neljäs 16-vuotias poika. Paikalla oli runsaasti median edustajia ja yleisöä.

Syyttäjän mukaan lopulta murhaan johtanut tapahtumasarja alkoi 6. marraskuuta, jolloin uhria pahoinpideltiin tiettävästi ensimmäisen kerran. Uhria pahoinpideltiin samassa paikassa Koskelan sairaalan alueella Helsingissä kolmena perjantaina ennen viimeistä veritekoa 4. joulukuuta.

Oikeudessa näytettiin kännykällä perjantaina 6. marraskuuta kuvattu video, jossa kaksi teon aikaan alaikäistä poikaa lyövät uhria. Kaikkiaan eri pahoinpitelyistä ja myös 4. joulukuuta tapahtumista on todisteena parikymmentä videota. Teoista on todisteena myös valvontakameran kuvaa.

Uhri vastusteli lyömistä videolla sanomalla pojille, ettei hän halua itseään lyötävän. Syyttäjän mukaan uhri oli kiltti ja hiljainen eikä hänellä ollut juuri muita kavereita kuin nämä kaksi hänen pahoinpitelystään syytettyä poikaa.

Aluesyyttäjä Satu Pomoellin mukaan uhri on ollut selvästi erittäin alisteisessa asemassa vastaajiin nähden.

– Hän on ollut sosiaalisia tilanteita välttelevä henkilö. Jotenkin vastaajat ovat saaneet hänet hampaidensa ja kynsiensä väliin. Vaikea sanoa, miksi kerta toisensa jälkeen uhri on hakeutunut vastaajien seuraan, Pomoell sanoo.

Uhrin omaisten edustajan mukaan uhrin puolustuskyvyttömyys tekee pahoinpitelystä entistäkin moitittavampaa. Uhri oli tuntenut pojat päiväkodista saakka, mutta hän oli tekemisissä suoraan lähinnä toisen heistä kanssa.

Syytetyt myöntävät pahoinpitelysyytteet perjantaina 6. marraskuuta. Toinen pahoinpitelystä syytetty oli teon aikaan 15-vuotias ja toinen 16-vuotias.

Syyttäjä: Uhria pahoinpideltiin rangaistusleikin varjolla

Syyttäjän mukaan pahoinpitely oli jatkunut samalla linjalla perjantaina 13. marraskuuta. Tällöin mukaan oli tullut kolmas alaikäinen poika.

Uhri ei ollut tuolloin entuudestaan tuntenut mukaan tullutta kolmatta poikaa. Hän ei ollut myöskään syyttäjän arvion mukaan tunnistanut tätä samaksi pojaksi, joka oli aiemmin ryöstänyt hänet.

Uhria oli lyöty kasvoihin useita kertoja rangaistusleikin varjolla. Tekijät muun muassa väittivät uhrille tämän pitäneen liian kovaa meteliä, jonka vuoksi heillä on muka oikeus läpsiä uhria kasvoihin.

Uhri oli kaatanut vanhingossa olutta hänelle aiemmin tuntemattoman pojan takille, jonka jälkeen poika oli lyönyt nyrkillä uhria kasvoihin.

Syyttäjän mukaan väkivalta oli voimistunut kerta toisensa jälkeen. Tätäkin pahoinpitelyä oli kuvattu, joten todisteet teoista ovat vahvat. Syytetyt myöntävät pahoinpitelyt nuorena henkilönä 13. marraskuuta.

Syyttäjä: Uhrin kasvoille virtsattiin

Kolmantena perjantaina 20. marraskuuta uhriin kohdistettu väkivalta muuttui syyttäjän mukaan aiempaa nyöyryyttävämmäksi. Paikalla Koskelan sairaalan alueella olivat syyttäjän mukaan uhrin lisäksi kaikki kolme murhasta syytettyä poikaa.

Heistä kahta uhrin jo pitkään tuntenutta poikaa syytetään pahoinpitelystä. Kolmannen osalta pahoinpitelyä ei voitu todistaa. Hän oli kuvannut tekoja videolle. Syyttäjän mukaan uhria oli lyöty, potkittu ja hänen kasvoilleen ja päälleen oli virtsattu.

Pojista toinen myöntää syytteet pahoinpitelystä 20. marraskuuta. Toinen, uhrille läheisempi poika kiistää nämä syytteet.

Kaksi murhasta syytettyä poikaa väittävät kolmannen murhasta syytetyn pahoinpidelleen myös heitä, joten kaksi yhdeksästä pahoinpitelysyytteestä koskee heidän tapaustaan.

Nämä kaksi pahoinpitelyä ovat syyttäjän mukaan tapahtuneet samana perjantai-iltana kuin epäilty murha eli 4. joulukuuta.

"Aletaan hakkaa (uhria), kun se on juonut viinan"

Syyttäjän mukaan perjantaina 4. joulukuuta Koskelan sairaalan alueelle olivat kokoontuneet uhrin lisäksi kolme murhasta syytettyä poikaa. Syyttäjän mukaan kokoontumisen tarkoituksena oli juottaa uhrille alkoholia ja kohdistaa häneen väkivaltaa. Syytetyt olivat myös itse päihtyneitä.

"Aletaan sit hakkaa (uhria), kun se on melkein juonut sen viinan", kirjoitti yksi murhasta syytetty ennen tekoa.

Illan aluksi 16-vuotias murhasta syytetty oli syyttäjän mukaan pahoinpidellyt kahta muuta murhasta syytettyä. 16-vuotias oli sama, joka oli ollut ryöstämässä uhria elokuussa.

Näiden pahoinpitelyjen uhreilla ei ole rangaistusvaatimuksia syytetylle. 16-vuotias kiistää pahoinpidelleensä kahta murhasta syytettyä poikaa. Hän ei muista tapahtumia. Hän oli teon aikaan humalassa.

Syyttäjä: Uhri yritti suojata itseään

Syyttäjä luki syytteet murhasta kolmelle 16-vuotiaalle pojalle oikeudessa keskiviikkona noin kello 13.30.

Syyttäjän mukaan yksi murhasta syytetty oli lähtenyt illan aluksi käymään sairaalassa ja ollut pois muutaman tunnin. Tällä välin kaksi muuta poikaa, 16-vuotias ja juuri 16 vuotta täyttänyt poika olivat alkaneet pahoinpidellä uhria. Väkivalta oli ollut heti rajua.

Lyöntejä ja potkuja oli kohdistettu päähän. Tekoon oli käytetty useita erilaisia välineitä. Lisäksi syyttäjän mukaan uhrille oli juotettu väkisin vahvaa viinaa.

Kolmas murhasta syytetty oli palannut sairaalasta pian paikalle, ja syyttäjän mukaan hän oli lyönyt uhria heti päähän. Tämän jälkeen uhrin pahoinpitelyä ja nöyryyttämistä oli jatkettu tuntien ajan.

Ohikulkija oli huomannut pojat sairaalan alueella ja kysynyt, onko pojilla kaikki hyvin. Tämä seurauksena tekijät olivat vaihtaneet paikkaa syrjemmälle. Paikkaa oli vaihdettu myös toisen kerran. Uhri oli joissain vaiheissa pyrkinyt puolustautumaan sanomalla ei ja yrittämällä nostaa käsiään suojakseen.

Loppuvaiheessa rankasti pahoinpidelty uhri oli kannettu sairaala-alueella olleen lavan viereen. Hänet oli laitettu istuvaan asentoon. Syyttäjän mukaan syytetyt olivat muun muassa heitelleet uhria tyhjillä ja täysillä oluttölkeillä päähän.

Yksi syytetty oli hyppinyt lavan päältä polvillaan uhrin pään ja muun kehon päälle. Uhrin päälle oli myös tänä perjantaina virtsattu.

Syytetyille vaaditaan mielentilatutkimusta

Syyttäjä luetteli oikeudessa uhrille aiheutuneita vammoja useiden minuuttien ajan. Vakavia vammoja oli kaikkialla uhrin kehossa. Uhrille syntyi surmailtana ainakin sata mustelmaa, paljon muita ulkoisia vammoja, aivoverenvuoto ja hapenpuutevaurio.

Kuolinsyyksi arvioidaan kylkiluiden murtumavammoja yhdessä päähän kohdistuneiden vammojen kanssa.

Lopulta kolme murhasta syytettyä olivat syyttäjän mukaan poistuneet yhdessä paikalta ja jättäneet maassa maanneen uhrin yksin kylmään yöhön.

"Salee (uhri) koodaa hypotermian", kirjoitti yksi murhasta syytetty toiselle teon jälkeen.

Syyttäjä vaatii kaikille murhasta syytetyille mielentilatutkimusta. Lisäksi uhrin molemmille vanhemmille vaaditaan 12 000 euron kärsimyskorvauksia.

Koskelan veriteon käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Syytetyt kiistävät murhan

Kaikki murhasta syytetyt kolme poikaa kiistävät syytteet murhasta. Paikalta aluksi sairaalaan poistunut poika myöntää syyllistyneensä vain pahoinpitelyyn nuorena henkilönä.

Hänellä ei ollut tarkoituksena tappaa uhria. Hän väittää lyöneensä uhria vain kaksi kertaa. Poika väittää luulleensa, että uhri ei kuole häneen kohdistettuun väkivaltaan. Tämä syytetty vaatii uhrin vanhempien korvauksia jaettavaksi syytettyjen kesken.

Kaksi muuta murhasta syytettyä myöntävät syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen. He myöntyvät korvausvaatimuksiin.

Tekoiltana lääkärissä käyneen pojan asianajaja nostaa esiin kysymyksen siitä, mikä on henkilön vastuu jonkun toisen teosta, joka ylittää joukon yhteisen ymmärryksen? Puolustuksen mukaan uhrin kuoleman oli aiheuttanut etenkin hänen päälleen hyppääminen lavan päältä, jonka teki ryöstöstäkin syytetty 16-vuotias poika.

Syyttäjän mukaan aiemmasta viestittelystä selviää, että väkivaltaa oli suunniteltu etukäteen kaikkien kolmen syytetyn toimesta. Myös uhrin väkisin juottamisesta on todisteita tallenteena. Videolla uhri sanoo, ettei halua ottaa alkoholia enää.

– On turha selittää, että väkivaltaa ei ollut aikomusta tehdä, kun aikomus tulee todisteista hyvin ilmi, toteaa aluesyyttäjä Satu Pomoell oikeudessa.

Syytetyt tajusivat uhrin menehtyneen, mutta eivät ilmoittaneet siitä

Syyttäjän mukaan yksi murhasta syytetyistä oli palannut rikospaikalle vielä samana yönä, ja huomannut tuolloin uhrin joko jo kuolleen tai tuleman kuolemaan.

Syyttäjä esitti teosta todisteena myös yhden murhasta syytetyn pojan äänitallenteen teon jälkeen.

"(Uhri) kuolee sinne hot boxille, se ei pärjää yötä siellä. Me ollaan kustu tää asia. (Uhri) delaa sinne. Me joudutaan linnaan tän takia. Me tapettiin ihminen.", poika sanoo tallenteella.

Seuraavana päivänä rikospaikalla kävi kaksi murhasta syytettyä poikaa, mutta kukaan ei ilmoittanut tapahtuneesta viranomaisille.

Uhrin osittain riisuttu, pahoin runneltu ja mutainen ruumis löytyi vasta tekoa seuranneena maanantaina ohi kulkeneen rakennusmiehen toimesta.

"Mun sielu lähti jonnekin, kun hypit sen päälle"

Uhrin jo pitkään tunteneet murhasta syytetyt kaksi poikaa viestittelivät keskenään tekoa seuranneina päivinä. Syyttäjä esitteli viestittelyä oikeudessa kirjallisena todisteena.

Viesteissä pojat keskustelivat, miten perjantain 4. joulukuuta tapahtumat olivat heidän mielestään edenneet.

“Se olisi tehnyt meille saman, jos me oltais menty väliin.” "Se löi sua sillä tangolla polveen. Löi meitä ja töni ihan hies." “Ei voi ikinä tietää, mitä se olisi tehnyt, jos olisi estetty sitä enemmän. ”

Poikien viesteistä saa sen kuvan, että he eivät uskaltaneet estää tekoa. Niiden pohjalta 16-vuotias poika, joka oli tutustunut uhriin vasta viime vuonna, vaikuttaa pääsyylliseltä. Tämä poika oli hyppinyt uhrin päälle lavan päältä polvillaan. Pojat kirjoittelivat keskenään kolmannen pojan "hullusta" väkivallasta tekoiltana.

"Pitää pysyä vahvana, me ollaan tiimi ja (kolmannen pojan) pitää joutua linnaan. Meitä on kuitenkin kaksi, niin me sanotaan samat asiat", pojat viestittelivät.

Uhrin päälle hyppineen pojan puolustus nostaa esiin, että viestit on saatettu tallentaa poliisia varten, jotta yksi pojista saataisiin näyttämään syylliseltä. Pojan puolustuksen mukaan muusta todistusaineistosta käy ilmi, että kaksi muuta poikaa olivat mukana teossa eikä kolmas poika heitä siihen painostanut.

Yksi murhasta syytetty oli viestitellyt 6. joulukuuta myös uhrin päälle hyppineen pojan kanssa.

"Meidän olisi pitänyt estää sua, kun olit niin kännissä. Mun sielu lähti jonnekin, kun hypit sen päälle,” , poika kirjoitti.

Syyttäjän mukaan teossa ei ole pääsyyllistä, vaan kaikki kolme ovat syyllisiä murhaan. Syyttäjän mukaan viesteissä käyty keskustelu vaikuttaa epänormaalilta, joten se saattaa olla tallennettu poliisia varten.

Pojat ovat syyttäjän mukaan myöntäneet, että osa viesteistä on lähetetty, jotta poliisi näkisi ne. Tätä käydään läpi, kun syytettyjä kuullaan oikeudessa perjantaina.

Omaisten edustajan mukaan viesteistä ilmenee lähinnä syytettyjen pelko teon seurauksista, ei myötätunto uhria kohtaan.

Syyttäjä: Uhria pyydettiin myymään valehuumeita

Kahta murhasta syytettyä syytetään myös yllytyksestä ryöstöön. Ryöstöstä syytetään yhtä henkirikoksesta syytettyä sekä 16-vuotiasta henkilöä, joka ei liity muihin syytekohtiin. Kaikki syytetyt olivat tuolloin iältään 15–16-vuotiaita.

Keskiviikon oikeudenkäynti alkoi syytteiden lukemisella 14. elokuuta 2020 Helsingin Pasilassa tapahtuneesta ryöstöstä ja yllytyksestä ryöstöön tai vaihtoehtoisesti avunannosta ryöstöön.

Ryöstö tuli ilmi henkirikoksen tutkinnan yhteydessä, kun poliisi huomasi uhrin elokuussa antamien tunnusmerkkien täsmäävän murhasta epäiltyyn. Elokuussa ryöstö jäi selvittämättä, koska tekijöitä ei pystytty tunnistamaan.

Syyttäjän mukaan uhrin pitkään tunteneet kaksi murhasta syytettyä olivat suunnitelleet ryöstön. He olivat pyytäneet tapahtumien aikaan 15-vuotiasta uhria myymään tekaistuja huumeita. Uhria oli pyydetty myymään valehuumeita aiemminkin, joten hän ei voinut aavistaa tapahtumiin liiittyvän mitään muuta epäilyttävää.

Kaksi uhrin tuntemaa poikaa olivat olleet yhteydessä kahteen uhrille ennalta tuntemattomaan alaikäiseen poikaan, jotka saapuivat uhria tapaamaan ostaaksen tältä muka huumeita. Todellisena tarkoituksena oli ryöstää uhri.

Toinen pojista oli käynyt uhria rinnuksista kiinni, ja tältä oli viety kaikki hänen hallussaan ollut omaisuus, jonka arvoksi arvioitiin noin 100 euroa. Uhrin omaiset vaativat ryöstöstä korvauksia 100 euroa omaisuuden osalta ja 4 000 euroa kärsimyskorvauksia.

Syytetyt kiistävät syytteet ryöstöstä ja yllytyksestä ryöstöön tai avunannosta ryöstöön. Kaikkien syytettyjen puolustuksen mukaan kysymys on ollut varkaudesta. Syytetyt hyväksyvät korvaukset omaisuudesta, mutta eivät kärsimyskorvauksia.

Syytetty: Halusimme uhrilta JBL:n kuulokkeet

Oikeudessa kuultiin keskiviikkona aamupäivällä yhtä ryöstöön yllytyksestä syytettyä poikaa sekä myös ryöstöstä syytettyä poikaa. Muut syytetyt eivät halunneet tulla kuulluiksi asiassa.

Uhrin pitkään tuntenut teon aikaan 15-vuotias poika kertoi huomanneensa uhrilla JBL:n kuulokkeet, jotka hän oli toisen ryöstön yllytyksestä syytetyn kanssa päättänyt anastaa.

Rikos oli suunniteltu ja toteutettu samana päivänä. Kaksi ryöstöstä syytettyä poikaa olivat olleet tekoon yllytyksestä syytetyille tuttuja koulun kautta.

– Pyysimme heidät tekemään varkauden, koska he ovat isompia kuin me, kertoi ryöstön suunnittelusta syytetty poika oikeussalissa.

Hän myöntää, että he olivat toisen uhrin tunteman pojan kanssa kehottaneet kahta poikaa ottamaan uhrilta kuulokkeet. Muun omaisuuden anastamisesta tai väkivallan käytöstä ei oltu hänen mukaansa sovittu.

Yllytyksestä syytetyt olivat odottaneet tekopaikan läheisen kulman takana sillä aikaa, kun uhri oli kohdannut muka huumeita ostamaan saapuneet pojat.

– Tarkoituksena ei ollut, että uhria kohtaan käytettäisiin väkivaltaa, yllytyksestä syytetty sanoi.

Teon jälkeen uhri meni kahden ryöstöön yllytyksestä syytetyn kaverinsa luokse ja kertoi joutuneensa ryöstetyksi. Nämä teeskentelivät yllättyneitä. Uhri lähti teon jälkeen takaisin lastenkotiin, ja syytettyyn ryöstöön osalliset kokoontuivat. Kuulokkeet he myivät netissä ja saivat niistä noin 20 euroa.

– Olen pahoillani koko tilanteesta, sanoi ryöstöstä syytetty 16-vuotias poika uhrin omaisille. Tätä 16-vuotiasta ei syytetä muista rikoksista kuin ryöstöstä.

Syyttäjän mukaan syytetyt tekivät rikoksia rahoittaakseen huumeiden ostamista. Tapaukseen liittyneet huumausainerikokset olivat kuitenkin niin vähäisiä, ettei niistä nostettu syytteitä.

Syyttäjä pitää tapausta hyvin poikkeuksellisena

Syyttäjä Pomoell kuvailee tapauksen olevan täysin omassa luokassaan sen poikkeuksellisuuden suhteen.

Hän sanoo, että julkisuudessa on ollut viime aikoina esillä nuorten tekemiä henkirikoksia, mutta niissä on ollut kyse ennemminkin nopeista tilanteista, joissa on käytetty teräasetta kenties vieraaseen henkilöön.

– Tässä on puolestaan kyse tuntikausia kestäneestä tilanteesta, jossa julmaa väkivaltaa on kohdistettu uudestaan ja uudestaan niin sanotusti ystävänä pidettyyn henkilöön ja haluttu nöyryyttää häntä. En tiedä, että vastaavaa olisi tapahtunut näin nuorten tekemänä, hän sanoo.

Hänen mukaansa kaksi vastaajista olivat nimenneet uhriin kohdistetun väkivallan “rangaistusleikiksi”

– He ovat käyttäneet sitä oikeutuksena kohdistaa väkivaltaa uhriin. Leikistä ei tietenkään ole ollut kyse, vaan väkivallasta.

Vastaajat ovat myös nähneet, että uhri on ollut puolustuskyvyttömässä asemassa. Väkivaltaa on silti tehty.

– Tilanteissa on myös ollut mukana päihteiden käyttöä. Se on varmasti myös vaikuttanut siihen, miten uhri on reagoinut vastaajien käyttämään väkivaltaan.

Erikoissyyttäjä Yrjö Reenilä kertoo, että tapaus on yksi hirvittävimmistä hänen syyttäjän urallaan.

– Tässä ilmenee säälimättömyys, julmuus ja kidutuksenomaisuus, Reenilä toteaa.

Uhri salasi kohtelunsa

Uhrin tilasta ei ollut ilmeisesti tiennyt kukaan ulkopuolinen aikuinen. Poliisin mukaan hän oli selittänyt vammojaan valheilla kaatumisesta.

Poliisi tiedotti jo tutkinnan alkuvaiheessa uhrin olleen lastensuojelun asiakas nostaakseen esiin kriittistä keskustelua viranomaisten toiminnasta. Uhri oli sijoitettu kodin ulkopuolelle asumaan viime syksynä vanhempien omasta aloitteesta.

Tapaus on kiinnittänyt huomion muun muassa siihen, että lastensuojelusta karkaa jatkuvasti alaikäisiä, joita kukaan ei aktiivisesti etsi.

Poliisi kertoi myös, että uhrin kiusaaminen oli jatkunut jo pitkään. Ylen tietojen mukaan poika oli masentunut pitkään kestäneen kiusaamisen seurauksena.

Alaikäisille murhasta enintään 12 vuotta

Poliisi on aloittanut esiselvityksen liittyen koulun ja lastensuojelun toimintaan uhrin tilanteessa. Poliisi selvittää, onko uhrin tilanteeseen puuttumista laiminlyöty niin, että asiassa on syytä epäillä rikosta.

Myös Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimi on aloittanut asiassa oman selvityksen tekemisen. Sellainen tehdään aina, kun lastensuojelun asiakkaana ollut lapsi menehtyy.

Murhasta vaaditaan yleensä elinkautista vankeusrangaistusta, mutta tekijöiden alaikäisyyden vuoksi heitä ei voida tuomita elinkautiseen. Alaikäiset voivat saada murhasta 2–12 vuotta vankeutta.

Asiaa käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa 17. helmikuuta, 19. helmikuuta, 1. maaliskuuta ja mahdollisesti vielä 3. maaliskuuta 2021.

Kuuntele Takaisin Pasilaan -podcast:

Lisää aiheesta:

.
.