Hyppää sisältöön

Rakettihyökkäys Pohjois-Irakissa testaa presidentti Bidenin Iranin-politiikkaa

Toistakymmentä rakettia ammuttiin Erbilin lentokentän ja läheisen kansainvälisen sotilastukikohdan tuntumaan.

Raketti-hyökkäys tuotti lieviä aineellisia tuhoja myös Erbilin lentokentällä. Kuva: Gailan Haji / EPA

Öisen raketti-iskun tekijäksi on ilmoittautunut vähän tunnettu shiia-islamilainen ryhmittymä nimeltä Saraya Awliya al-Dam eli vapaasti suomennettuna Verenvartijoiden komppania. Ryhmittymä on uutistoimisto Reutersin haastattelemien irakilaisten virkamiesten mukaan kytköksissä Iraniin.

Kaikkiaan 14 raketista kolme osui kansainvälisen sotilastukikohdan sisälle. Tukikohdassa yksi siviilityöntekijä kuoli ja kahdeksan niin ikään siviilityöntekijää haavoittui. Lisäksi yksi amerikkalainen sotilas haavoittui.

Tukikohdan ulkopuolella on myös haavoittunut siviilejä. Uutistoimisto AFP:n haastatteleman paikallisen terveysviranomaisen mukaan haavoittuneita olisi viisi.

Samalla tukikohta-alueella on Yhdysvaltain sekä usean eurooppalaisen maan, myös Suomen sotilaita. Kaikki kuutisenkymmentä suomalaissotilasta ovat turvassa. Suomalaisia lähetettiin alueelle vuonna 2015 kouluttamaan irakilaisia joukkoja.

Miten Bidenin hallinto reagoi?

Isku oli ensimmäinen Erbiliin tehty sitten syyskuun.

Se tapahtui hankalaan aikaan sikäli, että Yhdysvaltain uuden presidentin Joe Bidenin on ollut määrä hakea neuvotteluyhteyttä Iraniin ja paluuta Iranin ydinohjelmaa koskevaan sopimukseen, josta edellinen presidentti Donald Trump vetäytyi vuonna 2018. Tavoitteisiin kuuluu myös Iranin vastaisten pakotteiden purkaminen uudelleen, jos Iran noudataa rajoitteita.

Voit lukea tarkemmin Bidenin suunnitelmista tästä.

Yhdysvaltain ulkoministeri, Antony Blinken sanoi olevansa iskusta raivoissaan.

– Olen ollut yhteydessä Pohjois-Irakin kurdialueen pääministeriin Masrour Barzaniin keskustellakseni tapauksesta ja ilmaistakseni tukeni kaikille yrityksille tutkia sitä ja saattaa tekijät vastuuseen, sanoi Blinken.

Irakin pääkaupungin Bagdadin kupeessa olevaan kansainvälisen liittoutuman tukikohtaan on tehty useammin rakettihyökkäyksiä kuin Erbiliin. Yhdysvallat syyttää iskuista Iranin tukemia shiiaryhmittymiä.

Trumpin hallinto uhkasi ennen vallanvaihtoa iskea rajusti takaisin, jos tukikohtiin tehdään iskuja, joissa kuolee amerikkalaisia. Nyt ei tiedetä vielä, miten Yhdysvallat Bidenin johdolla reagoi. Yhdysvalloilla on Irakissa enää 2 500 sotilasta.

Iranin ulkoministeriön tiedottaja kiisti tiukasti maansa yhteydet Erbilin rakettihyökkäykseen.

Iskun ajankohta on sikälikin mielenkiintoinen, että paavi Franciscus vierailee Irakissa 5.–8. maaliskuuta (siirryt toiseen palveluun), ja myös Erbil on hänen matkansa yksi kohteista. Siellä hänen oli tarkoitus käydä sunnuntaina, 7. maaliskuuta – ja liikkua juuri lentokentän kautta.

Lue lisää:

.
.