Hyppää sisältöön

Seinäjoen Aalto-keskuskin mukana Suomen esityksessä Unescon maailmanperintökohteeksi – hakemuksen valmistelutyö aloitetaan kaupungissa samantien

Unescon maailmanperintökohteeksi esitetään 13 Alvar Aallon suunnittelemaa kokonaisuutta.

Seinäjoen Aalto-keskukseen kuuluvat muun muassa Aallon kirjasto ja Lakeuden Risti. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Seinäjoen kaupunki aloittaa jatkovalmistelut Aalto-keskuksen pääsemiseksi Unescon maailmanperintökohteeksi.

Suomi esittää Alvar Aallon arkkitehtuuria liitettäväksi maailmanperintökohteiden aieluetteloon. Aieluettelo on kansallinen luettelo kohteista, joita lähitulevaisuudessa esitetään Unescon kansainväliselle maailmanperintölistalle.

Esityksessä on mukana 13 Aallon suunnittelmaa kohdetta. Kohteiden lukumäärän tarkastelua voidaan tarkistaa valmistelun edetessä.

– Unesco käyttää omassa kielessään maailmaperintökohteista "kiistämätön kansainvälinen arvo" -lausetta. Suomen Aalto-esitystä valmistellut tiimi, johon kuuluvat Museovirasto ja Alvar Aalto-säätiö, ovat ilmeisesti päätyneet pohdinnoissaan siihen, että jos koko maan 13 kohteen kokonaisuus pyritään saamaan esityslistalle, niin lista kaipaa Seinäjoen Aalto-keskusta, kertoo kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi.

Unesco vaatii esimerkiksi tietoa rakennusten ja alueen ympäristön kunnosta ja ylläpidosta. Tätä tietoa Seinäjoella aletaan tuottaa osana valmistelutyötä.

Aalto-keskuksen rakennuksia on pystytty peruskorjaamaan.

– Nyt alkaa kohteiden esitysten valmistelu. Museoviraston arvio on, että 4-5 vuoteen heilahtaa, ennen kuin valmistelu ehdotukseen on sillä tasolla, ennen kuin se Unescon esitykseen päätyy, Aittoniemi sanoo.

Edessä on siis monen vuoden valmistelutyö, ennen kuin Aalto-keskus pääsisi ehdokkaaksi.

Kaupunki omistaa neljä Aallon suunnittelemaa rakennusta: kaupungintalo, kirjasto, teatteri ja virastotalo. Lisäksi seurakunta omistaa kokonaisuudesta kaksi kiinteistöä eli Lakeuden risti- kirkon ja seurakuntatalon.

Lue seuraavaksi:

Artikkelia muokattu 16.2. klo 18.28: täsmennetty muotoa, että Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus on ollut alusta lähtien mukana Suomen 13 kohteen listalla.

.
.