1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maatalousalan oppilaitokset

Maatalousalan koulutus Nurmeksessa vetää vuosien tauon jälkeen nuoria

Nuoret voivat jälleen suorittaa maatalouden perustutkintoja Nurmeksessa. Kiinnostusta näkyi jo ensimmäisessä yhteishaussa.

maatalousalan oppilaitokset
Lehmiä pellolla.
Nurmeksessa kolme neljäsosaa maatalousalan nuorista opiskelijoista on tyttöjä. Eläinten hoito kiinnostaa heitä useammin kuin poikia, jotka hakeutuvat enemmän maaseutuyrittäjiksi. Kuvituskuva.Jyrki Lyytikkä / Yle

Nuorille suunnattu maatalousalan perustutkintokoulutus vetää hyvin opiskelijoita Nurmeksessa.

Koulutuskuntayhtymä Riveria kouluttaa nyt Nurmeksessa eläintenhoitajia ja maaseutuyrittäjiä.

Koulutus oli jälleen mukana yhteishaussa viime keväänä ja syksyllä 18 opiskelijaa aloitti perustutkinnon. Opiskelijat tulevat valtaosin lähialueelta eli Ylä-Karjalasta ja Lieksasta.

Riverialla ei ole omaa opetusmaatilaa. Käytännön perusharjoitukset tehdään yhdessä lähiseudun kumppanuustiloilla eli Nurmeksessa, Valtimolla ja Juuassa.

Koulutuspäällikkö Olli Lötjönen Riveriasta kertoo, että opiskelijat ovat saaneet hyvän vastaanoton ja työssäoppimispaikkojakin löytyy.

– Paikalliset yrittäjät näkevät, että tarvitsevat tulevaisuudessa työvoimaa ja haluavat olla mukana nuorten koulutuksessa. Työssäoppimisjaksolla näkee hyvin, kenestä olisi mahdollisesti heille työntekijä ja toisin puolin: opiskelija tutustuu työnantajiin. Ja kun kaikki sattuu jonkun kanssa kohdalleen, löytyy niitä työpaikkoja, Lötjönen tuumaa.

Entistä suuremmat maatilat tarvitsevat tilatyöntekijöitä

Olli Lötjösen mukaan korona on nostanut alkutuotannon arvostusta. Maatalous työllistää myös jatkossa, sillä viljelyala ei ole pienten tilan lopettamisesta huolimatta juuri vähentynyt.

– Työntekijöitä tarvitaan, kun tilakoot ovat kasvaneet paljon. Jokainen alalla työskentelevä ei ole enää maatalousyrittäjä, vaan paljon on myös tilatyöntekijöitä, koulutuspäällikkö toteaa.

Maatalousalan perustutkinnon suorittaminen kestää 2-3 vuotta.

Nurmeksen ohella maatalousalaa voi Pohjois-Karjalassa opiskella Kiteellä ja Joensuussa. Aloituspaikkoja on eniten Kiteellä.

Lue seuraavaksi