Hyppää sisältöön

Valko-Venäjällä ratsataan toimittajien ja aktivistien tiloja – Kotiratsiaa pelkäävä Ylelle: "Yritän epätoivoisesti miettiä, minne piilotan puhelimeni"

Ihmisoikeusaktivistin puoliso kertoo Ylelle Minskistä, ettei ole kuullut miehestään iltapäivän jälkeen.

Poliisi otti kiinni mielenosoittajan Minskissä tammikuussa pidetyssä mielenosoituksessa. Kuva: EPA

Valko-Venäjällä poliisi teki tiistaina ratsioita useiden kansalaisjärjestöjen toimistoihin. Lisäksi poliisi teki kotietsintöjä oppositiota kannattavien aktivistien koteihin.

Poliisi otti kiinni noin 30 ihmistä, joista kolme jäi poliisin huostaan. Muun muassa Valko-Venäjän journalistiliiton puheenjohtaja Andrei Bastunets otettiin kiinni, mutta hänet vapautettiin myöhemmin.

Ratsioista kertoi ihmisoikeusjärjestö Viasna, jonka toimistoon tehtiin niin ikään etsintä, jossa takavarikoitiin myös toimiston laitteita.

– Viranomaiset yrittävät pelotella toimittajia ja ihmisoikeusaktivisteja, jotka ovat kertoneet massiivisista sortotoimista, Viasnan varapuheenjohtaja Valiantsin Stefanovitš sanoi.

Yle oli illalla yhteydessä Stefanovitšin vaimoon Alina Stefanovitšiin Minskissä. Hän kertoo, ettei ole kuullut miehestään enää iltapäivän jälkeen.

Alina Stefanovitš kertoi olevansa lasten kanssa kotona. Hän pelkää, että seuraavaksi turvallisuusjoukot tulevat ratsaamaan heidän kotinsa.

– Yritän epätoivoisesti miettiä, minne piilotan puhelimeni ja miten tiedottaa muille tilanteesta, hän kertoi illalla.

– Samalla yritän rauhoitella lapsia, jotka huomaavat, että jotain on nyt vialla.

Valko-Venäjällä otettu kiinni tuhansia ihmisiä

Valko-Venäjällä on osoitettu mieltä Aljaksandr Lukašenkaa vastaan sen jälkeen, kun hän julistautui voittajaksi vilpillisinä pidetyissä presidentinvaaleissa viime vuoden elokuussa.

Lukašenka sai murskavoiton, mutta opposition mukaan vaaleissa esiintyi laajaa vaalivilppiä. Myös jotkut vaalitoimitsijat ovat kertoneet vilpistä.

Ihmisoikeusaktivistien mukaan noin 30 000 ihmistä on otettu kiinni osana viranomaisten yrityksiä pysäyttää Lukašenkan vastaiset protestit.

Muutettu kello 20.20: Valiantsin Stefanovitšin etunimen kirjoitusasu.

.
.