Hyppää sisältöön

Aluehallintovirasto valvoo baareja myös vihjeiden avulla – anniskeluaikaa on rikottu eniten Lounais-, Keski- ja Sisä-Suomessa

Selkeästä anniskelurikkomuksesta määrättävä kahden viikon sulkemispäätös on koettu Kotkassa ja Joutsassa.

Lähes kaikissa maakunnissa koronaepidemia on nyt kiihtymis- tai leviämisvaiheessa. Se tarkoittaa valomerkkiä anniskeluravintoloihin kello 22. Kuva: Yle/ Carmela Walder

Nykyisillä tartuntatautilain rajoituksilla alkoholijuomien myymisen pitää loppua ravintoloissa kello 22. Poikkeuksena on Pohjois-Savo, jossa anniskelu saa jatkua kello 24:ään saakka.

Lokakuun alusta alkaen Suomessa on ilmennyt vain kymmenen tapausta, joissa ravintola on jäänyt kiinni alkoholijuomien myymisestä anniskeluajan jälkeen.

Yle kysyi kaikilta aluehallintovirastoilta (avi), minkä verran niiden alueilla on havaittu rikkomuksia ravintoloiden alkoholinmyynnissä.

Eniten väärinkäytöksiä on kirjattu Lounais- sekä Länsi- ja Sisä-Suomessa. Molemmilla avi-alueilla anniskelumyynnin aikarajoitusta rikottiin kolme kertaa.

Taulukossa luvut jokaiselta avin toimialueelta. Tarkastelujakso alkaa 1. lokakuuta ja päättyy helmikuun toiseen viikkoon.

0Anniskeluriketapausten määräKahdeksi viikoksi suljetut ravintolatAnniskeluaikaa useasti rikkoneiden ravintolatoimijoiden määrä
Etelä-Suomi21 (helmikuussa 2021)0
Lounais-Suomi301
Länsi- ja Sisä-Suomi31 (lokakuussa 2020)0
Itä-Suomi100
Pohjois-Suomi000
Lappi100

Lounais-Suomen tapauksissa erikoista on, että sama alkoholin myyntiluvan haltija oli kaikkien kolmen rikkomuksen takana. Lounais-Suomen avin mukaan esimerkiksi yhdessä tapauksessa yrityksessä oli käsitys, ettei aukioloaikarajoite koskisi paikkoja, joiden toiminnassa ei painotu juomamyynti.

Anniskelu päättyy kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevissa maakunnissa kello 22. Epidemian perusvaihe mahdollistaa alkoholijuomien myymisen kello 24:ään asti.

“Avi ei jaa varoituksia”

Tartuntatautilakiin perustuva anniskeluvalvonta pohjautuu enimmäkseen riskiarvioon. Näin kertoo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston elinkeinovalvontayksikön päällikkö Kristian Dahl.

Riskitekijä voi olla esimerkiksi loma-aika, joka lisää ravintoloissa asioivan väen määrää.

– Teemme myös yleisvalvontaa. Otamme huomioon yleisöltä ja muilta viranomaisilta tulevat vihjeet.

Tuntuvin seuraamus myyntiaikaa rikkoville ravintoloille on liiketoiminnan määräaikainen sulkeminen.

– Avi ei jaa varoituksia. Keinomme sääntelyn noudattamisen varmistamiseen ovat ravintoloiden ohjeistaminen ja määrääminen. Määräys voi tarkoittaa ravintolan sulkemisen lisäksi ohjeistuksen noudattamisen määräämistä, Dahl kiteyttää.

Sulkemisaikaa rikkoneet ravintolat Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella ovat perustelleet rikkeitään muun muassa vip-asiakkaiden hitaalla poistumisella. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Yleisin ravintoloiden antama vastine Länsi- ja Sisä-Suomen aville riketapauksissa on liittynyt Dahlin mukaan puutteelliseen kommunikointiin henkilökunnan ja asiakkaiden välillä.

– Ravintolat ovat usein nimenneet syyksi, että tilaa ei ole onnistuttu tyhjentämään asiakkaista ajoissa.

Turvavälit unohtuvat

Törkeästi anniskelun aikarajaa rikkovalle ravintolalle voidaan määrätä jopa kahden viikon sulkeminen.

Tuorein tällainen tapaus uutisoitiin 12. helmikuuta. Etelä-Suomen avi oli saanut ilmoituksen kotkalaisesta ravintolasta, joka oli auki vielä puolitoista tuntia kello 22:n jälkeen.

Myös Länsi- ja Sisä-Suomen avin toimialueella on ollut vastaava tapaus. Keski-Suomessa joutsalainen ravintola määrättiin suljettavaksi kahdeksi viikoksi lokakuun lopulla.

– Ravintola voidaan sulkea, jos toiminta jatkuu selvästi määrätyn sulkemisajan jälkeen. Kyse on tuolloin olennaisesta rikkomuksesta, Kristian Dahl kertoo.

Hänen mukaansa tartuntatautilain sääntely on muuttanut suuresti anniskeluvalvonnan toteuttamista. Nyt tarkkaillaan erityisesti aikaistetun valomerkin, turvavälien ja asiakasmäärän rajoituksen noudattamisen valvontaa.

– Ravintoloissa käydessämme teemme toki samalla alkoholilain mukaisia tarkastuksia, kuten onko paikalla alaikäisiä tai liikaa päihtyneitä.

Hygieniaohjeet näkyvät nyt runsaasti palvelutiloissa. Tartuntatautilaki edellyttää ravintoloita laatimaan virallisen toimintasuunnitelman ja tiivistelmän siitä. Tiivistelmä täytyy olla asiakkaiden nähtävillä. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Asiakkaiden turvavälien pitäminen on ollut Länsi- ja Sisä-Suomen avin toimialueella se kohta korona-ajan sääntelyssä, jonka noudattamisen valvonta on tuonut eniten huomautuksia.

Toppahousuisille talviterassi Tampereella

Tartuntatautilain aika on painostanut anniskeluravintolat käyttämään luovuutta palvelukonseptien kehittämiseen, jotka toisivat asiakkaita baaritiskille jo ennen iltaa.

Helmikuun toisena viikonloppuna Tampereen Tullikamarilla avasi ovensa Toppahousuklubi. Puoli neljän aikaan perjantaina ovet olivat olleet auki puolitoista tuntia.

Ohjelmapäällikkö Janne Laurila ja ravintolapäällikkö Mirka Sirviä-Mäkelä Toppahousuklubin avajaistunnelmissa. Asiakaspaikkoja oli tuolloin ulkona hieman alle sata, koska alaterassia ei oltu siistitty vielä lumesta. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Tarjottavaa talvisissa oloissa paistanut ravintolapäällikkö Mirka Sirviä-Mäkelä oli tyytyväinen siihen, että asiakkaita oli alkanut saapua paikalle.

– Kymmenisen makkaraa on jo mennyt. Väkeä tulee paikalle varmasti enemmän, kun ihmiset pääsevät töistä.

– Päätimme kokeilla ympärivuotisen terassin avaamista, koska rajoitukset näyttävät jatkuvan. Ihmiset kaipaavat yhdessäoloa, lisää Tullikamarin ohjelmapäällikkö Janne Laurila.

Myös Tullikamarin sisätilat ovat avoinna asiakkaille, jotka kokevat ulkona istumisen liian viileäksi. Ensimmäisenä viikonloppuna asiakkaita oli tarpeeksi, joten talviterassi avaa ovensa tulevanakin viikonloppuna. Toppahousuklubia järjestetään jatkossakin, jos sää pysyy suotuisana ja väkeä saapuu paikalle.

Tullikamari toimi vuoden alusta helmikuun puoleenväliin saakka ainoastaan lounasravintolana.

Laurila toivoo vastedes aiempaa laajempia ohjeistuksia kerralla, jotta Tullikamarin tapahtumien suunnittelu helpottuisi. – Yhteiskunnan tukea ravintola-alalle tarvitaan nyt, kun lähes koko toiminta on jäissä. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Suunnittelupöydällä odottaa myös muita ideoita, joita pyritään tuomaan kokeiltavaksi talven ja kevään kuluessa.

– Terassille on aiottu rakentaa jo vuosikausien ajan iglulooseja, jos pakkasia vain riittää tarpeeksi, Laurila paljastaa.

Murheena ohjeiden päivitystahti

Avin toimintaohjeet päivittyvät noin kuukauden välein. Janne Laurila nimeää sen yhdeksi suurimmista harmeista tapahtuma- ja anniskelutoiminnassa. Tullikamarilla on siksi jouduttu toimimaan osittain oletusten varassa.

– Kalenterin uudelleenjärjestämisen kanssa on paljon tekemistä. Ohjeistamista pitää seurata.

Tullikamarin uusi terassitapahtuma tuo lisää työtunteja osalle viihderavintolan työntekijöistä. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Maaliskuun toiselle viikonlopulle merkityt Erinin ja Eläkeläisten esiintymiset ovat Tullikamarin keikkakalenterissa ensimmäiset, joita ei ole vielä siirretty tai peruttu.

– Niiden toteutuminen jää nähtäväksi. Lähes kaikkeen tämän kevään ohjelmaan on tehty varasuunnitelmat. Kuten koko viimeisen vuoden aikana, Laurila muotoilee.

Suurin osa Tullikamarin noin kahdestakymmenestä työntekijästä ovat olleet lomautettuina koronavuoden aikana. Osa koko- ja loput osa-aikaisesti.

– Lounaalla on tarvittu työntekijöitä koko ajan, mutta Toppahousuklubi tuo nyt enemmän tunteja jo töissä oleville.

Mitä mieltä olet nykyisten ravintolarajoitusten toimivuudesta ja tarpeellisuudesta? Keskustelu aiheesta on auki 19.2. kello 23:een asti.

Lue lisää:

.
.