Hyppää sisältöön

Oikeuskansleri: Kuntavaalien ajankohtaa arvioitava mahdollisimman pikaisesti uudelleen

Kuntavaalit on tarkoitus pitää 18. huhtikuuta, mutta epävarman koronatilanteen vuoksi keskusteluun on noussut mahdollisuus vaalien siirtämisestä.

Äänestäjiä kuntavaaleissa 2017. Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoo, että kuntavaalien järjestämisen ajankohtaa ja mahdollista siirtämistä on pohdittava huolellisesti vielä tämän kuun puolella, sillä ratkaisut asiasta pitäisi tehdä ajoissa.

Kuntavaalit on määrä pitää 18. huhtikuuta, mutta epävarman koronatilanteen vuoksi esiin on noussut mahdollisuus vaalien siirtämisestä. Pöystin mukaan olisi hyvää vaalihallintoa ratkaista tilanne mahdollisimman pian.

Pöysti korostaa, että hän itse varautuu ottamaan asiaan varsinaisesti kantaa vasta siinä vaiheessa, jos ja kun esitys vaalien siirtämisestä tulee valtioneuvoston päätettäväksi. Ensin asiasta on keskusteltava oikeusministeriön ja eduskuntapuolueiden kesken. Periaatteellisella tasolla Pöysti näkee, että vaalien siirtämiselle voi olla perusteita.

– Vaalienhan pitää olla tasapuoliset ja mahdollistaa äänioikeutetuille lain mukaisesti mahdollisimman laajasti äänestämisen mahdollisuus. Se on perusperiaate. Toinen perusperiaate on, että vaalien siirtäminen on demokratiassa äärimmäisen poikkeuksellinen toimenpide, johon pitää ryhtyä vain hyvin painavin perustein. Nämä ovat ne kaksi periaatetta, jotka ovat vaakakupissa, Pöysti sanoo

– Mutta toki jos on niin, kuten nyt saattaa olla tilanne, että merkittäviä joukkoja äänioikeutettuja ei pysty käyttämään äänioikeuttaan tai ainakaan turvallisesti pysty sitä käyttämään, niin tietysti silloin se vaaka alkaa kallistua sen suuntaan, että täytyy vakavasti harkita vaalien siirtämistä.

Puolueet torjuivat ajatuksen

– Kyllähän epidemian perustaso on nyt useammassa maakunnassa niin korkealla, että tilanne voi olla huono myös vaalien näkökulmasta, Pöysti sanoo.

Oikeusministeriön virkamiehet esittivät aiemmin tässä kuussa puoluesihteereille vaalien siirtoa, mutta puolueet torjuivat ajatuksen. Oikeuskansleri sanoo varautuneensa siihen, että pohdintaa on pakko vielä aika pian käydä läpi tautitilanteen valossa.

– Pitäisi mahdollisimman pian, ennen maaliskuuta, päivittää se näkymä, miltä tämä tilanne nyt näyttää, ja tarkastella siltä osin kuin voidaan ennusteita taudin kehittymisestä.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä sanoo, että vaalien valmistelua jatketaan normaalisti ja tavoitteena on pitää ne 18. huhtikuuta. Hänen mukaansa tilannetta seurataan kuitenkin koko ajan.

Jääskeläisen mukaan on hankala kysymys, milloin vaalien siirto olisi vielä mahdollista.

– Hyviä aikoja ei enää ole olemassa, joten jos siirtopäätös jouduttaisiin tekemään, se olisi pakkotilanne. Sellainen päätös voidaan hätätilanteessa tehdä vaikka vaaliviikolla, Jääskeläinen sanoo

Hänen mukaansa varsinaista varasuunnitelmaa siirrosta ei ole.

Kirjeäänestystä ei ehditä järjestää

Hankalassa asemassa olevien äänestäjäryhmien osalta on ollut esillä muun muassa kirjeäänestys, joka oli käytössä ulkomailla asuvien ja oleskelevien osalta viime eduskuntavaaleissa.

Oikeuskansleri Pöystin mukaan sen osalta aletaan käytännössä jo olla myöhässä.

Vaalijohtaja Jääskeläisen mukaan näiden äänestäjäryhmien tilanteeseen pohditaan vielä ministeriössä ratkaisuja. Erityisen hankala on eristykseen määrättyjen henkilöiden kysymys.

– Keskustelut ovat vielä sen verran jäsentymättömiä, että en pysty sanomaan vaihtoehdoista vielä tarkemmin.

Siirtoesitys tuli yllätyksenä

STT:n tietojen mukaan toissa viikon siirtoesitys tuli puoluesihteereille täytenä yllätyksenä eikä siitä esitelty tarkkaa suunnitelmaa.

Vasta edellisen viikon perjantaina vaalijohtaja Jääskeläinen oli sanonut, ettei siirto ole esillä.

Seuraavana torstaina puoluesihteerit saivat kutsun saman illan kokoukseen, jossa siirtoa esitettiin. Esimerkiksi siitä, mihin ajankohtaan vaalit siirrettäisiin, ei lopulta edes keskusteltu puoluesihteerien torjuttua ajatuksen.

Oikeusministeriön Jääskeläinen sanoo, ettei ajoituksesta ole käytykään syvällistä keskustelua.

– Olen itse aiemminkin sanonut, että vähintään puolella vuodella pitäisi siirtää, jos siihen päädytään

.
.