1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lemmikkieläimet

Pakkaset koettelevat lemmikkejä Lapissa – tiesitkö, että ruoka ja juoma tulisi tarjota ulkokoiralle lämpimänä?

Koirankopin tulisi ulkona olla aina lämpöeristetty ja siinä pitäisi olla oviläppä.

lemmikkieläimet
Kemissä koiria voi ulkoiluttaa rantamaisemissa, sillä koirapuisto on rannassa.
Säädöksissä ei ole olemassa tiettyä pakkasrajaa, jonka ylittyessä koira olisi hyvä ottaa ulkoa sisälle. Laura Valta/ Yle

Pakkaset ovat jälleen kiristymässä koko Suomessa ja keskiviikkoaamuna etenkin Lapissa lämpömittarit lähentelivät jo 30 pakkasastetta. Eivätkä hyiset säät koettele ainoastaan ihmisiä, vaan pakkasten kiristyessä on syytä huomioida myös lemmikit.

SEY Suomen eläinsuojelun eläinneuvoja ja Luoteis-Lapin eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Saila Keskitalo muistuttaa lemmikinomistajia eläinsuojelulaista, jossa määrätään, että "Eläimen pitopaikan on oltava riittävän tilava, suojaava, valoisa, puhdas ja turvallinen sekä muutoinkin tarkoituksenmukainen ottaen huomioon kunkin eläinlajin tarpeet. Eläimen pitäminen tarpeetonta kärsimystä tuottavalla tavalla on kielletty."

Monesta lappilaisesta kodista löytyy esimerkiksi metsästyskoira, jonka ensisijainen asuinpaikka on ulkona. Ulkotiloista löytyy poikkeuksetta koirankoppi, mutta senkin on lain mukaan täytettävä tietyt kriteerit.

– Valtioneuvoston asetus koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten suojelusta sanoo, että koirankopin tai muun sitä vastaavan säänsuojan on oltava kooltaan, rakenteiltaan ja varustukseltaan koiralle sopiva. Tämä tarkoittaa, että seinien, katon ja lattian on oltava tiiviitä ja tarvittaessa lämpöeristettyjä. Myös pohjan on oltava irti maanpinnasta, Keskitalo kertoo.

Koirankopin tulisikin Keskitalon mukaan olla aina lämpöeristetty ja siinä pitäisi olla oviläppä, muuten se toimii vain sateen suojana. Aina lämpöeristykset ja ovisuojakaan eivät riitä.

– Koiran koppiin on saatavana lämmityslaitteita. Ilman lämmityslaitetta kopissa on vain muutama aste lämpimämpi kuin ulkona, vaikka olisi eristys ja ovisuoja. Lämmityslaitteen laittaminen koppiin on hyvä ratkaisu. Kopin lämpötilaa voi seurata etäluettavalla lämpömittarilla, Keskitalo vinkkaa.

Lämpötilan lisäksi kopin ilmanlaadun on oltava koiralle sopivia. Kulkuaukon on oltava sellainen, että koira ei vahingoitu siitä kulkiessaan ja siinä on tarvittaessa oltava sopiva läppä. Lattia on pidettävä puhtaana ja kuivana ja koiralla on oltava käytössään makuualusta_._ Kopin olosuhteet on myös hyvä tarkistaa säännöllisesti: onko kuiviketta ja onko makuualusta kostea tai jopa jäässä.

Harva myöskään tietää, että ulkona asuva koira tarvitsee ateriansa lämpimänä. Myös juomavesi pitäisi tarjota lämpimänä ulkona asuvalle koiralle.

– Jos eläin ei ole halukas juomaan, voi lämmintä vettä lisätä suoraan ruokaan, sillä veden saaminen on tärkeää eläimelle, Keskitalo opastaa.

Kaikista roduista ei myöskään ole ulkokoiriksi.

– Ohutturkkiset koirat eivät tietenkään sovi ulkona asuviksi ja niiden ulkoiluaikakin kovalla pakkasella pitää olla lyhyt. Vähäinenkin tuuli lisää kylmyyden kokemusta monella asteella. Ohutturkkisella koiralla on hyvä käyttää suojavarusteita. Takki tai haalari koiralla alkaa olla jo yleinen näky. Saatavana on myös jalkineita, Keskitalo kertoo.

Saksanpaimenkoira keltaisessa toppaliivissä ja vihreissä tossuissa seisoo lumessa.
Luoteis-Lapin eläinsuojeluyhdistys

Säädöksissä ei ole olemassa tiettyä pakkasrajaa, jonka ylittyessä koira olisi hyvä ottaa ulkoa sisälle. Keskitalon mukaan merkkejä siitä, että koiralla on epämukavat olot voi olla se, että se haukkuu, tärisee, nostelee tassujaan tai pysyy kopissaan koko ajan. Pahimmillaan kovat pakkaset voivat aiheuttaa eläimelle paleltumia ja jopa vaarallisen hypotermian.

Kissaakaan ei saa talvella jättää ulos

Kissa ei kestä kylmää sen paremmin kuin koirakaan. Ja yleensä kissa viihtyykin kylmällä sisätiloissa.

– Kissalla pitää olla sisällä tarpeiden tekoa varten hiekkalaatikko. Sekin on asia, josta on asetuksessa määräys, Keskitalo muistuttaa.

Harvalle on selvää myös, että kissan "laiduntaminen" muualla kuin omalla pihalla valvotusti voidaan tulkita heitteillä pidoksi. Viime syksynä Luoteis-Lapissa pyydystettiin loukulla useita kadonneita kissoja.

Lue seuraavaksi