1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Potilaan kuolema

HUSin entinen hoitaja kiistää syytteen taposta ja kuolemantuottamuksesta – syytteen mukaan hoitaja ei ole reagoinut potilaan hengityskoneen akun loppumiseen

Hoitaja löydettiin aamulla uhrin asunnon vessan lattialta. Lääkärinlausuntojen mukaan hänellä on todennäköisesti ollut tekohetkellä ainakin alkoholivieroituksen aiheuttama sekavuustila.

Potilaan kuolema
Helsingin käräjäoikeudessa alkoi oikeuskäsittely, jossa HUSissa työkennellyttä hoitajaa syytetään potilaan taposta.
Helsingin käräjäoikeudessa alkoi oikeuskäsittely, jossa HUSissa työkennellyttä hoitajaa syytetään potilaan taposta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Potilaan tappamisesta syytteen saaneen HUSin entisen hoitajan tapaus on tänään keskiviikkona Helsingin käräjäoikeuden käsittelyssä.

Vuonna 1962 syntynyttä hoitajaa vastaan on nostettiin helmikuun alussa syytteet Helsingissä reilu vuosi sitten tapahtuneesta potilaan taposta. Epäilty henkirikos tapahtui potilaan kodissa 1.–2. tammikuuta 2020.

Syyttäjä hakee vuonna 1962 syntyneelle sairaanhoitajalle tuomiota taposta tai törkeästä kuolemantuottamuksesta. Hoitaja kiistää syytteet.

Syyttäjän mukaan syytetty on tahallisesti tai huolimattomuuttaan aiheuttanut uhrin tukehtumisen 1.–2. tammikuuta 2020 välisenä yönä.

Hoitajalla oli pitkä kokemus hengityshalvausyksikössä työskentelystä

Potilas kuoli hoitosuhteessa, jossa potilasta oli hoidettu tämän omassa kodissa. Potilas sairasti pitkälle edennyttä Duchennen lihasrappeumaa, jonka vuoksi hän oli ollut ympärivuorokautisessa hoidossa HYKS Sydän- ja keuhkokeskuksen hengityshalvauskotipotilaana. Uhrin hengitystoiminnot olivat täysin laitteiden varassa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSille työskennelleellä hoitajalla oli pitkä työkokemus hengityshalvausyksikössä. Tätä ennen hän oli työskennellyt pitkään sairaanhoitajana.

Hoitaja irtisanottiin, ja hän joutui tutkintavankeuteen, kun potilaan menehtyminen tuli ilmi. Tutkintavankeus päättyi joulukuun lopussa.

Hoitaja löytyi aamulla vessasta

Syyttäjän mukaan hoitaja ei siirtänyt potilasta ohjeiden mukaisesti yökäyttöön tarkoitettuun hengityslaitteeseen, vaan hänen elintoimintonsa olivat akkukäyttöisen laitteen varassa. Aamuyöstä vara-akkujen ehdyttyä uhri tukehtui ja kuoli.

Hoitaja löydettiin aamulla uhrin asunnon vessan lattialta, ja lääkärinlausuntojen mukaan hoitajalla on todennäköisesti ollut tekohetkellä ainakin alkoholivieroituksen aiheuttama sekavuustila.

Hoitaja kiistää syytteet ja vetoaa terveydentilaansa.

Hoitajalle on tehty mielentilatutkimus, mutta sen tulokset on pidetty salassa.

Tapahtuman jälkeen HUSissa on tehty selvityksiä siitä, miten vastaavaa voidaan estää jatkossa tapahtumasta. Hoitajien riittävä koulutus hengityshalvauspotilaiden hoidosta ja hengityskoneen käytöstä on kartoitettu, ja koneen käytöstä tulee suorittaa erillinen laitepassi.

Lue seuraavaksi