1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikokset

Rajavartiolaitoksella laaja operaatio Lahdessa – useita henkilöitä epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä

Tutkinnanjohtajan mukaan Suomeen epäillään tuodun laittomin keinoin ihmisiä Lähi-idästä.

Tutkintaa tekevät Suomenlahden merivartioston ja Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksiköt. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Rajavartiolaitos on tehnyt eilen Lahdessa laajan rikostutkintaan liittyvän operaation. Rajavartiolaitos kertoo ottaneensa kiinni useita rikoksesta epäiltyjä henkilöitä sekä tehneensä useita kotietsintöjä ja takavarikointeja.

Kiinniotot liittyvät epäilyyn laittoman maahantulon järjestämisestä. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet viime vuoden aikana.

Vyyhti jakaantuu ajallisesti pitkälle jaksolle pitkin viime vuotta ja maantieteellisesti eri paikkoihin: Kaakkois-Suomen maarajalle ja pääkaupunkiseudun laiva- ja lentoliikenteeseen.

Rikosvyyhtiä tutkitaan törkeänä laittoman maahantulon järjestämisenä. Tutkintaa tekevät Suomenlahden merivartioston ja Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksiköt.

Tutkinnanjohtaja Antti Leskelän mukaan kiinniotettujen määrässä puhutaan alle kymmenestä ihmisestä. Hän ei kommentoi epäiltyjen kansalaisuuksia mutta kertoo, että kiinniotetut ovat Suomessa vakituisesti asuvia henkilöitä.

Myöskään maahantuotujen määrään Leskelä ei tutkinnallisista syistä ota kantaa.

– Puhutaan ihmisistä, joiden tausta on Lähi-idässä, hän sanoo.

Tutkinta jatkuu epäiltyjen kuulemisella. Myös maahantuotuja henkilöitä kuullaan osana tutkintaa.

Leskelän mukaan tutkinnassa ei toistaiseksi ole tullut ilmi viitteitä ihmiskaupasta.

– Toki tällaisessa tilanteessa se otetaan huomioon, mutta tutkinnan näkökulmasta ei varsinaisesti ole syytä epäillä ihmiskauppaa.

Lauri Rautavuori haastatteli tutkinnanjohtaja Antti Leskelää Rajavartiolaitokselta.