1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keskussairaalat

Mikkelissä 16 uutta koronatartuntaa – odotettavissa on lisää tartuntoja kahden ketjun altistuneista

Essote on massatestannut väkeä eilisen illan ja yön aikana havaittuaan viisi uutta koronatartuntaa, joista osa oli todettu Mikkelin keskussairaalan työntekijöillä. Voit katsoa terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälän haastattelun tästä jutusta.

keskussairaalat
Mikkelissä kaksi koronarypästä  - massatestauksissa löytyi 16 tartuntaa
Mikkelissä kaksi koronarypästä - massatestauksissa löytyi 16 tartuntaa

Kuntayhtymä-sairaanhoitopiiri Essoten alueelta on todettu eilisen illan ja yön aikana kaksi uutta koronavirusketjua. Molemmat tartuntaketjut ovat levinneet Mikkelissä.

Illan ja yön aikana on tehty tapauksiin liittyen Essoten alueella testauksia ja uusia koronatartuntoja on todettu yhteensä 16.

Terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälän mukaan toinen tartuntaketjuista koskee Mikkelin keskussairaalan yksiköiden henkilökuntaa ja asiakkaita.

– Sen osalta tilanne on kohtalaisen hyvä, että kaikki altistuneet on saatu karanteeniin ja eristettyä. Siinä mielessä ei aiheuta suurempaa laajamittaista väestön leviämisen riskiä.

Tartuntoja on löytynyt Mikkelin lähikuntoutusosastolta, Mikkelin keskussairaalan päivystysosastolta ja Mikkelin jaksohoito-osastolta

Toinen ketju liittyy ravintolaan

Toinen tapaus koskee Mikkelin keskustassa sijaitsevaa Keskusbaari KB:ta. Jälkimmäisen ketjun suhteen Seppälä on huolissaan, koska kaikkia mahdollisesti altistuneita ei ole toistaiseksi tavoitettu.

– Sieltä on todettu kuusi tartuntaa. Siellä on todella laajasti altistuneita, monena päivänä. Kaikkia baarissa käyneitä pyydetään käymään koronatestauksessa ja neuvotaan välttämään kontakteja seuraavan kymmenen päivän ajan.

Baarissa on Seppälän mukaan voinut altistua koronavirukselle viime viikon perjantaina, lauantaina, sunnuntaina ja maanantaina.

– Keskusbaarissa altistumisia on voinut tulla huomattavasti laajemminkin. Kumpaankin ketjuun liittyy aika paljon oireettomia. Sen takia kaikki jotka ovat käyneet baarissa noina päivinä, on hyvin tärkeää saada testaukseen nopeasti. Heidän on myös tärkeää välttää kontakteja.

– Tällainen tapaus on aina hankalampi verrattuna vaikkapa kouluun tai työpaikkaan. Niistä saadaan tarkka nimilista, kuka on ollut töissä mihinkin aikaan. Nyt ei ole tarkkaa puhelinluetteloa. Se tarkoittaa isoa vastuuta niille ihmisille, jotka ovat vierailleet ravintolassa.

– Oireettomia positiivisia tuloksia on tullut tästä baariketjusta, Seppälä sanoo.

Tilannetta seurataan tarkasti

Vielä Essoten alueella ei olla siirtymässä koronan leviämisen suhteen kiihtymisvaiheeseen.

– Jos rupeaa tulemaan lisää altistumispaikkoja, niin pitää miettiä, että siirrytäänkö kiihtymisvaiheeseen. Varsinkin jos näyttää siltä, että ketju karkaa käsistä ja tartuntojen alkuperää ei tiedetä. Silloin voidaan olla nopeasti tilanteessa, jossa rajoituksia tulee.

Seppälä pitää myös mahdollisena, että uusia tartuntoja ja altistuneita paljastuu illan ja huomisen mittaan.

– Odotan, että lisätapauksia tulee, mutta toivon että ne tulevat karanteeniin asetettujen joukosta.

Koronalle altistumisen paikat voit tarkistaa kuntayhtymä-sairaanhoitopiirin omilta sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lisäys juttuun 17.2.2021 kello 10:00 Lisätty altistumisen paikat Essoten toimipaikoissa.
Lisätty juttuun 17.2.2021 kello 11.48 Santeri Seppälän kommentteja. Otsikkoa päivitetty.

Lue myös:

Viisi uutta koronatartuntaa Essoten alueella – osa tartunnoista todettu Mikkelin keskussairaalan työntekijöillä

Lue seuraavaksi