Hyppää sisältöön

Tässäkö ratkaisu Helsinkiä piinaavaan lumiongelmaan – Katso videolta, kuinka lumilastit katoavat hetkessä sulatuslaitteen käsittelyssä

Laitteen odotetaan erottavan lumesta kustannustehokkaasti merkittävä määrä haitallisia aineita, kuten mikro- ja makromuoveja.

Lumensulatuskone.
Kuvaaja: Ronnie Holmberg / Yle

Helsingin kaupunki on etsinyt kuumeisesti ratkaisua kaupunkilumen jälkisijoitusongelmiin. Tällä hetkellä lunta kärrätään lumenjättöpaikkojen lisäksi myös suoraan mereen Helsingin Hernesaaressa.

Uusin kaupungin kokeiluun päätynyt innovaatio on kokkolalaisen Clewat Oy:n lumenpuhdistus- ja sulatusjärjestelmä, joka perustuu veden virtauksen ja lämmön voimaan. Lumet kauhotaan altaaseen, jossa sijaitsevat vesisuihkut hajottavat lumen koheesion ja palauttavat lumen vedeksi suodatusta varten.

Kuukauden kokeilun aikana on tarkoitus käsitellä tuhat kuormaa lunta, jotta tarvittavat tiedot laitteen toiminnasta saadaan kerättyä.

Laitteen odotetaan erottavan lumesta kustannustehokkaasti merkittävä määrä haitallisia aineita, kuten mikro- ja makromuoveja. Prosessin läpi kulkeva vesi suodatetaan ja jätteet kerätään talteen.

Lumi sulatetaan meriveden virtauksen ja lämmön voimalla. Kuva: Yle

Tarvittaessa sulatettu vesi voitaisiin ohjata vielä vedenpuhdistamoon viemäriverkon kautta.

Laitteen puhdistustehoa arvioivat näytteet ovat parasta aikaa arvioitavana laboratoriossa Tanskassa.

Luonnonvarakeskus Luke testasi viime talvena filtteröidyn veden puhtautta ja tulokset olivat hyviä.

Helsingin Viikkiin on tällä viikolla rakennettu ensimmäinen sulatuslaite. Toista, suurempaa laitetta odotetaan kaupunkiin kokeilun aikana. Koko kaupungin tarve olisi noin 6–9 laitetta - silloin lumen kuljettamisen ajomatkat pysyisivät lyhyinä.

Hanketta hallinnoi Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara, jonka tavoitteena on ottaa käyttöön kaupunginosakohtaisia lumenkäsittelyä tukevia ympäristöystävällisiä ratkaisuja, vuoteen 2023 mennessä. Kaupungilla on yhteensä neljä lumen käsittelyyn liittyvää kokeilua.

Clewat Oy:n Marko Kärkkäisen mukaan laitetta kohtaan on riittänyt kiinnostusta, Japania myöden. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Kaksi Clewat Oy:n sulatuskonetta on kuukauden testikäytössä, jonka aikana on tarkoitus sulattaa tuhat kuorma-auton lastillista lunta. Toimiessaan laite ratkaisisi Helsingin Hernesaaren vuosia jatkuneen ongelman, jossa kaupungin katulunta kipataan suoraan puhdistamattomana mereen. Katulumen mukana vesistöön päätyy myös epäpuhtauksia.

Viimeksi kaupunki yritti paikata ongelmaa mereen asetetulla verhopuomilla, jonka tarkoitus on kerätä kelluvat roskat merestä:

Sulatuslaitetta on aiemmin testattu sen kotikaupungissa Kokkolassa hyvin tuloksin.

– Laite ei mennyt tukkoon tai jäätynyt kovallakaan pakkasella, Marko Kärkkäinen Clewat Oy:stä tunnelmoi.

Innovaatio on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta ja keskustelut laitteiden toimittamiseksi Norjaan ja Japaniin on käynnistetty.

Kaupunki toiveikkaana laitteesta

Helsingin kaupunginhallitus on linjannut, että kaupunkilumen mereen kaatamisesta on luovuttava ja lumen kuljetusmatkat minimoitava.

Kaupungin tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

– Tällä hetkellä rekkaralli aiheuttaa liikenne- ja meluongelmia. Hernesaaresta kipataan mereen vuosittain arviolta noin 60 000 lastia lunta. Sen mukana mereen päättyy roskia. Nyt paikalla on puoli kilometriä pitkä verhopuomi ja paikka ruopataan kesäisin, mutta mikromuoville emme mahda mitään, Helsingin kaupungin ympäristöjohtaja Esa Nikunen toteaa.

Jos kaupunki joskus siirtyy merivedestä otettavan kaukolämmön käyttöön, sulatuslaite voitaisiin yhdistää siihen niin, että kaukolämmön hukkalämpö edesauttaisi laitteen toimimista.

Tällä hetkellä lämmitys tapahtuu kivihiilellä, eikä ratkaisu ole yhtä kestävä.

Helsingin Hanasaaren voimala suljetaan kolmen vuoden päästä ja sen tilalle rakennetaan asuntoja. Salmisaaren voimalan korvaavan energialähteen löytymiseksi on käynnissä on kansainvälinen ideointikilpailu, jossa etsitään kestävää ratkaisua Helsingin tulevaisuuden energiatarpeiden täyttämiseksi.

– Jos Helsinki esimerkiksi siirtyisi merestä otettavaan lämpöön, voitaisiin hukkalämpöä käyttää myös lumen sulattamisen nopeuttamiseen, Nikunen arvioi.

Kilpailun voittaja julkaistaan maaliskuussa.

.
.