1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rauma

Koronatartuntojen ryväs kasvaa Rauman telakalla, ketjut halutaan katki massatestauksella – katso toimitusjohtajan haastattelu Yle Areenassa

Keskiviikon aikana testataan noin 200 työntekijää. Tartunnat ovat nopeasti lisääntyneet alihankkijoiden keskuudessa.

Koronatartuntojen ryväs kasvaa Rauman telakalla, massatestaus alkaa
Koronatartuntojen ryväs kasvaa Rauman telakalla, massatestaus alkaa

Rauman telakalla on havaittu lyhyessä ajassa kaikkiaan 54 todettua koronavirustartuntaa alihankkijoiden keskuudessa.

– Tilanne on todella haastava. Olemme äärimmäisen huolissamme siitä, miten tämä tilanne on päässyt kehittymään, toteaa telakanjohtaja Jyrki Heinimaa.

Telakkayhtiö Rauma Marine Constructionsin mukaan sen omilla työntekijöillä ei ole todettu tartuntoja.

Koska tartuntoja on todettu niin runsaasti, testataan kaikki alihankkijoiden työntekijät, jotka eivät ole altistuneet tartunnalle. Altistuneet asetetaan karanteeniin.

– Joukkotestauksen tarkoituksena on löytää kaikki tartunnat, jotta voimme ohjata altistuneet jatkotoimenpiteiden pariin. Kun kaikki on saatu testattua, pystymme jatkamaan telakan toimintaa puhtaalta pöydältä, sanoo Heinimaa.

Keskiviikon aikana testi aiotaan ottaa noin 250 henkilöltä. Näytteenottoa jatketaan koko loppuviikon ajan.

Näytteenoton jälkeen testatut henkilöt lähetetään koteihinsa ja heidät asetetaan omaehtoiseen karanteeniin tulosten valmistumiseen asti.

– Verkostoyritysten edustajat ovat olleet erittäin ymmärtäväisiä ja tietysti yhteistyössä tätä on tehty tartuntataurtiviranomaisten ja RMC:n kanssa. Voin kiittää verkostoyrityksiä, heidän osallistumisensa on ollut asiallista, sanoo Heinimaa.

Rauman telakalla on voimassa maskin käyttöpakko. Kuva: Kasper Heimolehto / Yle

Toimitusjohtaja Jyrki Heinimaan mukaan jo ennen keskiviikkoa on testattu parisen sataa työntekijää.

– Tähän mennessä löydetyt tartunnat kertovat siitä, että siellä on selkeästi isoja ryppäitä. Voisi sanoa, että telakan porttien ulkopuolella tapahtuva toiminta on tässä iso tekijä.

Tuotantoa porrastetaan ja yhteismajoituksiin tiukemmat ohjeet

RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa vakuuttaa, että yhtiö pyrkii tekemään kaikkensa epidemian saamiseksi kuriin, ja muistuttaa, että suosituksia ja rajoituksia tulisi noudattaa myös vapaa-ajalla.

Telakalla on voimassa maskipakko kaikissa niissä tilanteissa, joissa se on työturvallisuusnäkökulmasta mahdollista. Käytäntöjä päivitetään edelleen tilanteen saamiseksi hallintaan.

– Tulemme laajentamaan porrastusta, eli henkilökunnat liikkuvat enenevässä määrin eri aikoihin projekteittain ja yhtiöittäin. Näin pyrimme minimoimaan keskinäistä kanssakäymistä telakka-alueella.

Heinimaan mukaan verkostoyritysten kanssa on sovittu työntekijöiden majoitukseen liittyvien turvallisuussuunnitelmien tarkentamisesta. Myös majoituksen ja telakka-alueen väliseen liikkumiseen kiinnitetään lisähuomiota.

– Valitettavasti kun yhteismajoituksessa asutaan, se on kuin perheessä asumista ja siellä tietysti kaikki altistuvat. Tämä on se syy, miksi tämä on lähtenyt liikkeelle, sanoo Heinimaa.

Koronaryppään vaikutuksista Rauma Marine Constructionsin tuotantoon on vielä vaikea sanoa.

Toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa kertoo, että tarvittaessa laaditaan kiinniottosuunnitelmia, jos tilanne uhkaa romuttaa laivojen rakennusaikatauluja.

– Kyllä se tietysti vaikuttaa tuotantoon, jos henkilökunta ei ole töissä vaan sairastamassa tai karanteenissa. Miten se vaikuttaa alusten valmistumiseen, on täysin mahdoton lähteä tässä kohtaa ennakoimaan.

Koko Rauman kaupungin koronatilanne on heikentynyt nopeasti, ja Satasairaalan mukaan se on huolestuttava.

Heinimaan käsityksen mukaan telakalta ei ole päässyt leviämään tartuntoja muualle Raumalla. Hän ei myöskään osaa arvioida, onko havaittujen tartuntojen joukossa esimerkiksi koronaviruksen brittimuunnosta.

Aiemmin aiheesta:

Rauman telakan tartuntarypäs kasvaa: 23 uutta sairastunutta

Raumalla viikonloppuna 40 koronatartuntaa – kaupunginjohtaja perää asennemuutosta

Rauman telakalla taas kymmenen uutta koronatartuntaa