1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaaliviranomaiset

Keskustan ex-puoluesihteeri Jarmo Korhonen: Jos kuntavaalit pidetään huhtikuussa, vaalivirkailijat on rokotettava nopeasti

Nykyään sote-asiantuntijana työskentelevä Jarmo Korhonen siirtäisi vaaleja sekä koronan että sote-uudistuksen vuoksi.

Seinäjokelainen sote-asiantuntija Jarmo Korhonen siirtäisi kuntavaalit lokakuuhun tai jopa ensi vuoteen. Kuva: Pasi Takkunen/Yle

Keskustan ex-puoluesihteeri, sote-asiantuntija Jarmo Korhonen pitää erittäin todennäköisenä, että huhtikuun kuntavaalit siirtyvät.

Siirtymäajankohdaksi hän veikkaa lokakuuta tai sote-lainsäädännön toteutuessa vaalit voitaisiin hänen mukaansa pitää aluevaalien yhteydessä tammikuussa 2022.

– Mehän lykkäsimme vuoden 2016 vaalit kevääseen 2017, eikä kukaan pitänyt sitä maailmanloppuna. Harva edes muistaa, että kuntavaalit on jo kerran siirretty. Voisimme jatkaa vajaan vuoden näillä nykyisillä valtuustoilla.

Lue seuraavaksi: Oikeuskansleri: Kuntavaalien ajankohtaa arvioitava mahdollisimman pikaisesti uudelleen

"Vaalivirkailijat ja ääntenlaskijat rokotettava"

Jos vaalit päätetään kuitenkin pitää alkuperäisen suunnitelman mukaan huhtikuussa 2021, Korhosen mukaan silloin tulee pitää erityistä huolta vaalivirkailijoista ja ääntenlaskirjoista, koska he ovat tekemisissä laajan ihmisjoukon kanssa.

– Heidät kaikki on silloin rokotettava ennen kuntavaaleja.

Jarmo Korhonen tietää, että vaalivirkailijoista on jo nyt kova pula, muun muassa hänen omassa kotikaupungissaan Seinäjoella.

Sote-uudistuskin huomioitava

Koronan lisäksi Korhosen mukaan on toinenkin hyvä syy lykätä kuntavaaleja: sosiaali- ja terveydenhuollon lakiuudistus, joka voi toteutua kesäkuussa.

– Jos sote-lainsäädäntö hyväksytään kesäkuun loppuun mennessä, näillä valtuustoilla ei ole mitään merkitystä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisessä muuta kuin siirtymän osalta.

Korhonen pitää järkyttävänä, jos kuntavaalit järjestetään historian suurimman kuntauudistuksen alla.

– Viemme kunnilta 60 prosenttia niiden rahoituksesta ja tehtävistä, ja sitten hätäilemme joidenkin kunnallisvaalien kanssa, Jarmo Korhonen harmittelee.

Demokratiaa Jarmo Korhonen toki haluaa puolustaa.

– Mutta eivät suomalaiset siihen kaadu, jos vaalit pidetään myöhemmin, ja jokainen suomalainen on rokotettu ainakin kertaalleen.

Lue seuraavaksi: Oma kynä mukaan äänestyskoppiin vai siirretäänkö kuntavaalit? Oikeusministeri Henriksson: On seurattava, miten rajoitukset purevat

Oikeusministeri Henriksson laittoi pisteen spekuloinnille kuntavaalien siirtämisestä: Vaalit järjestetään ensi keväänä alkuperäisen aikataulun mukaisesti

Aiheesta voi keskustella torstaihin 18. helmikuuta kello 23:een asti.