1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Kunnissa on koetettu selvittää koronarokotusten riskiryhmäläisten määriä etukäteen, mutta työ on kovin vaikeaa

Tarkkoja lukuja on vaikea saada ennakkoon selville, mutta rokotettavan riskiryhmä tarkistetaan ajanvarauksen yhteydessä.

koronarokote
Koronarokote pistetään käsivarteen.
Kunnissa on aloitettu tai ollaan aloittamassa riskiryhmään kuuluvien joukkorokotuksia. Ensimmäisenä vuorossa ovat vakavimpaan riskiryhmään kuuluvat. ArkistokuvaAri Haimakainen / Yle

Koronarokotusjärjestyksen määrittely riskiryhmäläisten osalta teettää töitä kunnissa.

Rokotettavan riskiryhmä tarkistetaan ajanvarauksen yhteydessä. Lisäksi osassa kuntia on selvitetty tai yritetty selvittää etukäteen rokotettavien määriä.

Ensimmäiseen riskiyhmään kuuluvat henkilöt on kunnissa vielä varsin helppo rajata, heidän erityisen vakavien taudinkuvien perusteella. Toisessa ryhmässä henkilömäärät ovat jo moninkertaisesti suurempia, ja lisäksi lääketieteelliset syyt ovat monitahoisempia ja yleisempiä, kuten uniapnea, sairaalloinen lihavuus ja lääkehoitoa vaativa astma.

Esimerkiksi Oulussa ei vielä pystytä tarkasti arvioimaan alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten tarkkaa lukumäärää, kertoo Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo.

Raahen seudullakin etukäteisselvityksiä pyrittiin tekemään, mutta tietokannat ja taudinkuvat eivät oikein hakuehtoihin taipuneet, kertoo johtava lääkäri Susanna Halonen, jonka mukaan resursseille on tässä tilanteessa parempaakin käyttöä.

– Sieltä tuli vastaan liian monta sekoittavaa tekijää, ja henkilömäärien selvittely tietokannoista taudinkuvien perusteella oli liian työlästä. Riskiryhmä pystytään tarkistamaan helpommin henkilötietojen perusteella ajanvarauksen yhteydessä.

Myös Ylivieskan seudulla luotetaan puhelinvarauksen yhteydessä tehtävään diagnoosien tarkistukseen.

Kuusamossa puolestaan pyritään vielä etukäteen selvittämään riskiryhmään kuuluvien määrää ja heidän lääketieteellisiä taustoja muun muassa asiantuntijahoitajien avulla. He työskentelevät vaativampaa hoitoa vaativien asiakkaiden kanssa, mikä helpottaa selvitystyötä.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi