1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Matka koronarokotukseen saattaa tulla Kela-korvattavaksi

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee lakimuutosta, joka tulisi voimaan mahdollisimman pian.

koronarokote
Eeva Nikander lukee ohjetta koronan tehosterokotuksesta saatuaan juuri ensimmäisen rokotuksen.
Tällä hetkellä Kela-kyytiä ei voi käyttää koronarokotuksiin mennessä.Petteri Bülow / Yle

Koronarokotukseen meno taksilla saattaa tulla Kela-korvattavaksi. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee sairausvakuutuslain muuttamista, ja esitystä käsitellään torstaina valtioneuvoston yleisistunnossa.

Tällä hetkellä Kela-kyytiä ei ole voinut käyttää silloinkaan, kun rokotuspaikalle ei ole päässyt julkisella liikenteellä.

Jos lakimuutos tulee voimaan, sairaanhoidon korvauksiin lisättäisiin koronarokotustoimenpiteen korvaaminen. Matkakustannukset koronarokotukseen tulisivat siten korvattaviksi sairausvakuutuksen matkakorvauksista.

Lakimuutos koskisi kaikkia, joilla on Kela-kortti. Jos lakimuutos vahvistetaan, se astuisi voimaan mahdollisimman pian.

Koronarokotus ei kuulu sairauden piiriin

Moni lappilainen ikäihminen pohtii parhaillaan, voiko koronarokotukseen mennä Kelan korvaamalla taksikyydillä.

Tavallisesti henkilö voi hakea Kelalta korvauksen taksimatkasta, kun kyseessä on terveydentilaan liittyvä asia, josta on terveydenhuollon antama todistus.

Puutteelliset liikenneolosuhteet ja julkisen liikenteen puuttuminen ovat toinen peruste, jolla henkilö voi olla oikeutettu Kela-kyytiin.

Kelan erikoissuunnittelija Anne Giss kuitenkin sanoo, että tällä hetkellä Kela ei korvaa matkaa rokotukseen. Sairausvakuutuslaki, jota Kela soveltaa, tunnistaa ainoastaan sairauden hoidon tai sen epäilyn sekä raskauden tai synnytyksen riittäväksi terveydelliseksi syyksi korvata taksimatka.

– Koronarokotus ei kuulu sairauden hoidon tai epäilyn piiriin, Giss sanoo.

Opastekyltti koronarokotukseen Kuokkalan terveysaseman pihassa Jyväskylässä.
Heli Kaski / Yle

Osalla kunnan myöntämä palvelupäätös

Lappilaisten tulee siis hakeutua koronarokotuspaikalle omalla kyydillä, ellei taskussa ole kunnan myöntämää kuljetuspalvelupäätöstä.

Esimerkiksi Kittilässä henkilöt, joilla on olemassa kunnan myöntämä vammaispalvelukortti, voivat mennä koronarokotukseen Kelasta tilaamallaan taksilla.

Myös sosiaalihuollon antama kuljetuspalvelupäätös ikäihmiselle antaa luvan matkata Kela-taksilla koronarokotukseen.

– Kittiläläisille tarjottavan Meänpirssi-palvelulinjan autolla voi myös mennä koronarokotukseen. Asiakkaan pitäisi siinä tapauksessa sovitella omat aikataulut auton aikatauluun, Kittilän kunnan avopalveluohjaaja Anja Keskitalo sanoo.

Keskitalon mukaan etenkin yli 90-vuotiaiden kittiläläisten omaisilta on tullut kyselyitä siitä, voitaisiinko koronarokote antaa kotona terveyskeskukseen matkustamisen sijaan.

Tämä ei kuitenkaan onnistu. Kittilän johtavan lääkärin Heidi Tannisen mukaan rokotteet eivät pullosta ruiskuun vedettynä kestä kuljetusta. Jos taas rokotetta sisältävä pullo viedään rokotettavan kotiin, pullosta menee hukkaan 5-10 annosta.

Koronarokotteeseen liittyy myös suurempi rokotusreaktioriski kuin esimerkiksi influenssarokotukseen.

– Terveyskeskuksessa paikalla on ensihoito ja elvytysvalmius, Keskitalo sanoo.

Lue seuraavaksi