1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taloudelliset ennusteet

Pohjois-Savon yritysten suhdannenäkymät kääntyneet nousuun, investointiodotukset muita alueita alhaisempia

Kuopion seudun yritysten suhdannenäkymät ovat muita seutukuntia myönteisempiä.

taloudelliset ennusteet
Juuso Toivonen hitsaa tilaustyötä.
Yritysten odotukset liikevaihdon kehityksestä ovat positiivisia. Kuvituskuva.Kristiina Lehto / Yle

Pienten ja keskisuurten yritysten suhdannenäkymät ovat kääntyneet nousuun Pohjois-Savossa. Suomen yrittäjien, Finnveran sekä työ- ja elinkeinoministeriön pk-yritysbarometrin mukaan nousu on alkanut syksyn jälkeen. Yritysten odotukset liikevaihdon kasvusta ovat myönteisiä ja nousu on ollut muuta maata ripeämpää.

Kuopion seudun yritysten arvio suhdannenäkymistä on muita seutukuntia myönteisempi ja liikevaihdon odotukset jopa vahvoja. Heikoimmat suhdanneodotukset löytyivät Varkauden seudulta ja Ylä-Savosta.

Seutukuntien vastauksissa ei kuitenkaan ole eritelty toimialoja, joten vastausten hajonta voi Savon yrittäjien mukaan kuvata enemmän toimialarakennetta kuin yritysten kilpailukykyä sinänsä.

Yritysten kannattavuus on kuitenkin heikentynyt koronavuoden jälkeen. Investointiodotuksissa Pohjois-Savo jää selvästi lähialueiden ja muun maan keskiarvoa alemmas.

Yritysten optimismi näkyy kasvuhalukkuudessa sekä panostuksissa innovaatioiden sekä tuotannon ja tuotteiden kehitykseen. Odotuksena on, että rahoitushakemusten määrä lähtee kasvuun ja yritysten kehittäminen vilkastuu, kun elpymisrahoituksen haku avautuu.

Lue seuraavaksi