1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maahanmuuttajat

Maahanmuuttajaäideille koulutetaan ystäviä: "Useimmat tahtovat ystävän, jonka kanssa voi puhua paljon"

Koulutukseen on osallistunut jo kymmeniä vapaaehtoisia ja maahanmuuttajia 16 maasta.

maahanmuuttajat
Maahanmuuttajien kanssa tehtävästä vapaaehtoistyöstä kertovia esitteitä
Mika Moksu / Yle

Perhearki pienten lasten kanssa rajoittaa elämää paljon. Kun olosuhteiden pakosta joutuu viettämään paljon aikaa kotona, voi arki ahdistaa. Tilannetta ei helpota se, jos asuu vieraassa maassa ja kulttuurissa.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) pyrkii helpottamaan maahanmuuttajaäitien kotoutumista ja kielen oppimista Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -hankkeella (siirryt toiseen palveluun) (MLL:n verkkosivut). Siinä koulutetaan vapaaehtoisia toimimaan muualta tulleiden naisten tukena. Koulutuksia järjestetään eri puolilla maata. Niin myös Lahdessa, jossa toiminta on ollut käynnissä noin vuoden.

– Mukana on vapaaehtoisia jo lähes neljäkymmentä, eli ihan huikea määrä. Maahanmuuttajanaisia on 45, eli tarve on kova tälle toiminnalle. He tulevat 16 eri maasta, kertoo hankekoordinaattori Leila Kekkonen MLL:n Lahden yhdistyksestä.

Kekkosen mukaan moni mukana oleva maahanmuuttaja kaipaa tukea arkisiinkin asioihin, kuten vaikkapa virastoasiointeihin. Tärkein toive on silti oppia kieli.

– Kun kysymme, mitä he ystäviensä kanssa tahtoisivat tehdä, useimmat toivovat saavansa puhua paljon. Kielen oppiminen on tärkein motivaattori, Kekkonen sanoo.

Kuuntele lisää:

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lahden yhdistys on noin vuoden ajan kouluttanut vapaaehtoisia ystäviksi maahanmuuttajaäideille. Tähän mennessä alueella ystävän on saanut toiminnan kautta kymmeniä ihmisiä 16 eri maasta. Osallistujat toivovat löytävänsä ystävän, jonka avulla oppia kieltä ja joka pystyy tutustuttamaan suomalaiseen kulttuuriin, sanoo hankekoordinaattori Leila Kekkonen. Mika Moksu haastattelee.
Lue seuraavaksi