Hyppää sisältöön

Veneiden talvisäilytys muuttuu maksulliseksi Vaasassa

Hinta määräytyy veneen koon mukaan.

Vaasan kaupungin maksuton veneiden talvisäilytys on kesän 2021 jälkeen historiaa. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Veneiden talvisäilytys on tulossa Vaasassa maksulliseksi. Tekninen lautakunta päätti asiasta keskiviikkona 17.2.2021.

– Jossakin vaiheessa pitää tämmönen päätös tehdä ja palokadut halutaan saada toisenlaiseen käyttöön, sanoo teknisen lautakunnan puheenjohtaja Erkki Teppo.

Tähän saakka talvisäilytys on Vaasassa ollut ilmaista. Ensi talvikautena hinta vaihtelee 69:stä eurosta 259 euroon veneen koosta riippuen.

Hinta on koko talvikauden kattava vuosittainen kertamaksu.

Teppo on ollut Vaasan teknisessä lautakunnassa yli kymmenen vuotta. Sinä aikana ei ole koskaan edes mietitty talvisäilytyksen maksullisuutta. Miksi juuri nyt?

– Valmistelevat virkamiehet seuraavat, mitä päätöksiä muualla vastaavissa asioissa tehdään ja tekevät meille sopivia ehdotuksia, hän toteaa.

Maksullinen veneiden talvisäilytys alkaa syksyllä 2021. Säilytysaika on 1.9-1.6.

Veneilijä: epäoikeudenmukainen maksu

Talvisäilytyspaikkoja tulee olemaan kolme eri kokoa ja hinta määräytyy paikan leveyden mukaan.

2,5 metriä leveän talvisäilytyspaikan hinta on 69 euroa. 3,5 metriä leveästä paikasta maksetaan 179 euroa ja 4,5 leveästä veneestä 259 euroa.

Vaasalainen veneilijä, Eija Seppelin on teknisen lautakunnan päätöksestä pöyristynyt.

Yksinhuoltajalla on Gerbyssä venepaikka, joka maksaa parisataa euroa. Talvisäilytyspaikasta hän arvelee joutuvansa pulittamaan 179 euroa.

– Maksaisin yhteensä melkein 400. Se on liikaa!

Seppelin pitää talvisäilytysmaksua epäoikeudenmukaisena.

– On ihmisiä, jotka asuvat omakotitalossa ja voivat pitää venettä omassa pihassa. Kaikilla ei ole sitä mahdollisuutta.

Hän pelkää, että jotkut voivat jopa joutua luopumaan veneestään, koska venepaikan maksun päälle tulevat talvisäilytyskulut voivat olla monelle pienituloiselle liikaa.

Nykyisillä talvisäilytysalueilla on nyt yli 300 venettä ja on laskettu että tilaa riittäisi reilulle 400:lle veneelle.

Säilytyspaikkoja on kymmenellä alueella. Ne sijaitsevat Gerbyssä, Isolahdessa, Vikingalla, Kulmakadulla, Mansikkasaaressa, Kutterisatamassa, Kruununmakasiinilla ja Korkeamäellä. Lisäksi veneiden talvisäilytystä on Palosaaren salmessa ja Vapaudentien alueella.

Palokaduilla ei enää jatkossa saa veneitä talvisin säilyttää.

– Kaupunki kunnostaa vuosittain vähintään yhden palokadun ja yleensä ne sitten palvelevat lähellä olevaa taloyhtiötä. Tulee paloturvatie, että hälytysajoneuvot pääsevät ja parkkipaikkoja. Niiden lisätarve on huutava tässä kaupungin keskusta-alueella, Teppo kertoo.

Kassaan on laskettu tulevan 300 000 euroa

Vaasassa lasketaan, että tuottoja pienvenesatamatoiminnasta olisi yhteensä 310 000 euroa. Se mahdollistaisi vuokraustoiminnan tuottamisesta ja pienvenesatamien ylläpidosta aiheutuvien kulujen kattamisen sekä 100-150 tuhannen euron vuotuiset investoinnit.

Pienvenesatamien käyttökustannukset katetaan venepaikka- ja talvisäilytysmaksuilla.

Ulla Seppelin toivoo, että kun talvisäilytyksestä on tulevaisuudessa Vaasassa maksettava, rahalle pitää saada muutakin vastinetta kuin pelkkä säilytyspaikka.

– Veneen alueelta on saanut itse siivota maalipurkkeja ja öljyjä pois, ja heinä on ollut pitkää. Toivottavasti rahat käytetään rantoihin eikä mihinkään muuhun.

Veneiden maksullinen talvisäilytys herätti keskiviikkona 17.2. jo ennen teknisen lautakunnan päätöstä vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Facebookin Vaasan saaristo-ryhmässä.

– Eihän maksut mitän mukavia ole ja kaupunki tarvitsee nekin eurot. Isolahdessa on iso remontti tulossa venesatamaan. Se nielee muutama satatuhatta euroa. Veneilyn ja viihtyisyyden eteen ne rahat käytetään, Teppo toteaa.