1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jätevedenpuhdistamo

Mikkelin jätevedenpuhdistamon kustannusten nousu on monen tekijän summa ja osin näköharhaa, sanovat virkamiehet

Tuleva jätevedenpuhdistamo on valmistuessaan Euroopan modernein ja siten myös valtakunnallisesti merkittävä.

Rakenteilla oleva Mikkelin uusi jätevedenpuhdistamo helmikuussa 2021.
Suorassa lähetyksessä kaupunkilaisten kysymyksiin vastaavat Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä, Mikkelin vesilaitoksen johtaja Reijo Turkki. Suorassa lähetyksessä asiantuntijoita haastamassa on myös mikkeliläinen Mikko Pöyry.

Mikkelin jätevedenpuhdistamohanke on herättänyt paljon kysymyksiä. Suurin ihmetyksen aihe on hankkeen suuri budjetti: laitoksen hintalappu on noussut lähes kaksinkertaiseksi vuosien saatossa.

– Tässä on osin kyse kirjanpidollisista asioista ja urakkakustannusten noususta. Valtuusto päätti asiasta laitoksen kustannusarvion, eli urakoiden hinnan perusteella, ja tässä kokonaishinnassa ovat mukana kaikki muutkin kustannukset, kuten esimerkiksi kaavoitus, sanoo Mikkelin tekninen johtaja Jouni Riihelä.

Riihelän mukaan kyse kustannusten noususta käydyssä keskustelussa on osin kyse väärinymmärryksestä.

– On todettava, että olemme epäonnistuneet tiedottamisessa.

Vesilaitoksen johtaja Reijo Turkki sanoo, että kustannusten kasvun keskiössä on urakkahinnan nousu.

– Emme saaneet tyydyttäviä tarjouksia.

Oman lisänsä kustannuksiin ovat tuoneet pitkän projektin aikana muuttuneet viranomaismääräykset.

Uusia rakentamisen kustannuksiin liittyviä yllätyksiä ei pitäisi olla tulossa, sillä laitoksen varsinainen rakentaminen on pian valmis. Sen jälkeen mahdollisista korjauksista vastaavat rakentajat.

– Rakentamisen aikaista vakuutta on sisällä yli kolme miljoonaa euroa. Jos rakentaja ei tee korjauksia, vakuuden antaja maksaa ne, Turkki sanoo.

Kaupungilla on kyselty myös vastuiden perään: kenen syytä tai vastuulla kustannusten karkaaminen on?

– Mikkelin kaupunki vastaa maankäytön suunnittelusta, eli siitä, että laitos on juuri tässä missä se on. Siitä eteenpäin vastuu on vesilaitoksella, käytännössä minulla, Turkki sanoo.

Kyseessä on valtakunnallisestikin merkittävä hanke, sillä kyseessä on Euroopan modernein jätevedenpuhdistamo. Laitoksessa tullaan käyttämään huippumodernia kalvosuodatustekniikkaa, joka suodattaa merkittävän osan lääkejäämistä, mikromuoveista, ja hygieniabakteereista.

– Puhdistettu vesi on tällä tekniikalla laadultaan selvästi parempaa ja laitos on kooltaan pienempi, sanoo Turkki.

Yli kymmenen vuotta suunnitteilla olleen jätevedenpuhdistamon on määrä valmistua lokakuussa. Sairilaan, nykyisen jätekeskuksen viereen kallion sisään on louhittu neljän hehtaarin luolasto jäteveden käsittelyä varten.

Kaupunki on ottanut lainaa jätevedenpuhdistamoa varten. Laina on tarkoitus maksaa vuosien saatossa takaisin kaupunkilaisilta kerättävillä vesimaksuilla.