Hyppää sisältöön

Keski-Suomen Verkkoholdingin jälkipyykki jatkuu: KRP:n rikostutkinta voi keväällä laajentua useampiin kuntiin

Keskusrikospoliisin esitutkinta koskee nyt yhtä kuntaa, ja keväällä selviää, laajeneeko rikostutkimus muihin laajakaistakuntiin.

Keskusrikospoliisi selvittää nyt keskisuomalaisen valokuituverkon vyyhtiä. Kuva: Antti Seppälä / Yle

Keskusrikospoliisi on syksystä lähtien tutkinut yhden keskisuomalaisen kunnan laajakaistarakentamiseen liittyvää rikosepäilyä.

Rikostarkastaja Mikko Kiiski KRP:n talousrikostutkinnasta vahvistaa, että meneillään on esitutkinta, joka koskee virkavelvollisuuden rikkomista ja luottamusaseman väärinkäyttöä. Rikosepäily liittyy keskisuomalaisen kunnan laajakaistahankkeeseen ja siihen liittyviin päätöksiin.

Tapauksen taustalla on valtakunnallisen laajakaistahankkeen aikana kunnissa käynnistetty valokuiturakentaminen, ja kymmenen kunnan perustama Keski-Suomen Verkkoholding-yhtiö.

Epäonnisen Verkkoholdingyhtiön lainantakaukset ovat ajaneet pienten kuntien talouden ahdinkoon, mikä on herättänyt kritiikkiä ja keskustelua virkamiesten ja luottamushenkilöiden vastuusta – ja vastuusta laajemminkin, sillä tapahtumien taustalla on valtion aloittama Laajakaista kaikille -hanke.

KRP ei kerro vielä tarkempia tietoja esimerkiksi rikosepäilyn kohteena olevasta kunnasta tai henkilöistä.

Kunnista kerätty aineistoa

Poliisi on syksyllä kerännyt tutkimusaineistoa Verkkoholding-kunnista. Esimerkiksi Multian kunnanjohtaja Noora Pajari ja Pihtiputaan kunnanjohtaja Ari Kinnunen kertovat, että kunta on toimittanut poliisille sen pyytämää aineistoa laajakaistarakentamisesta.

Pajarilla ja Kinnusella ei ole tutkinnasta muuta tietoa, mutta heidän käsityksensä mukaan aineistoa on pyydetty kaikista osakaskunnista.

Huolestuttaako tutkinta johtavia virkamiehiä?

Pihtiputaan kunnanjohtaja Ari Kinnunen sanoo, että kyseessä on uudenlainen ilmiö.

– Tavallisesti hallinnossa havaitut virheet korjataan hallinnollisella menettelyllä. Uudenlainen ilmiö on se, että hallinnollisia asioita käsitellään rikosasioina, Kinnunen pohtii.

Multian kunnanjohtaja Noora Pajari toteaa, että hän ei ollut virassaan tutkintaan johtaneiden tapahtumien aikana.

Tutkintapyyntö tehtiin KRP:lle

Asiaa tutkii keskusrikospoliisi, sillä tutkintapyyntö jätettiin suoraan KRP:lle, joka esiselvityksen jälkeen päätyi tekemään rikosilmoituksen.

Rikostarkastaja Kiiski kertoo esitutkinnan kuuluvan KRP:lle myös siksi, että kyseessä on hyvin laaja asiakokonaisuus, johon liittyy muun muassa paljon asiakirjoja sekä kansallista ja kansainvälistä lainsäädäntöä..

– Kevään mittaan pystytään arvioimaan, laajeneeko tutkinta muihin kuntiin, Mikko Kiiski toteaa.

Voiko esitutkinta kohdistua kaikkiin Verkkoholding-kuntiin?

Kiisken mukaan sitä on liian aikaista arvioida. Hän sanoo kuitenkin, että kaikki kunnat eivät ole menetelleet esitutkinnan alla olevassa laajakaistahankkeessa samoin. Jos esitutkintaperusteita ilmenee, KRP kirjaa rikosilmoituksia myös muista kunnista.

Tässä vaiheessa keskusrikospoliisilla ei ole mitään arviota siitä, milloin esitutkinta voisi johtaa syyteharkintaan. Kiisken tiedossa ei ole ennakkotapauksia tämäntyyppisistä rikosepäilyistä, mikä asettaa tutkinnalle omat haasteensa.

.
.