1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hakkuut

Pakkastalvi on kirittänyt hakkuita eteläisen Suomen metsissä – puuta päästään kuljettamaan huonojakin teitä pitkin

Hyvät talviolosuhteet mahdollistavat talvikorjuut sellaisissa paikoissa, joihin ei esimerkiksi viime talvena päästy.

hakkuut
Hakkuukone kulkee lumisessä metsässä
Hyvät talviolosuhteet ovat mahdollistaneet talvikorjuut sellaisissa paikoissa, joihin ei esimerkiksi viime talvena päästy ollenkaan.

Nurmon puolella Seinäjoella kaatuu pikkutukkia ja isompaakin kirkkaana pakkaspäivänä väljennyshakkuussa.

Luminen pakkastalvi on kirittänyt hakkuita eli talvikorjuuta muun muassa Etelä-Pohjanmaalla.

– Tällaisia talvia toki haluttaisiin enemmänkin, mutta varmasti nämä ovat entistä harvinaisempia muuttuvassa ympäristössä. Lunta on sopivasti, ei tule korjuuvaurioita ja koneet pääsevät kulkemaan, miettii MTK:n metsälinjan Etelä- ja Keski-Pohjanmaan kenttäpäällikkö ja metsäasiantuntija Mikko Syri.

Viime talvi oli ihan täyttä kurjuutta.

Jussi Yli-Hannuksela, Etelä-Pohjanmaan metsänhoitoyhdistys

Syrin kanssa samaa mieltä on Etelä-Pohjanmaan metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntija Jussi Yli-Hannuksela. Hän muistelee viime talvea, jolloin korjuut jäivät monin paikoin tekemättä. Tänä talvena on voitu hyödyntää esimerkiksi huonokuntoisempiakin teitä, jotka kestävät nyt kelin ansiosta puunkuljetuksia.

– Viime talvi oli ihan täyttä kurjuutta, ja jouduimme miettimään tarkasti kohteita, mihin mennä. Nyt pakkanen ja lumi ovat meidän puolellamme ja olemme saaneet tehtyä talvikorjuita hyvin, Yli-Hannuksela kertoo.

MTK:n mukaan metsänomistajat ovat tarjonneet talvikorjuukohteita myyntiin vilkkaasti kautta Suomen.

Hakkuukone kulkee lumisessä metsässä
Talvikorjuu onnistuu tänä vuonna hyvin eteläisessäkin Suomessa pakkaskelien takia.Pasi Takkunen / Yle

Yksityisten metsänomistajien hakkuumäärät vähenivät hieman edellisvuodesta Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Rannikko-Pohjanmaalla puuta ostettiin hieman edellisvuotta enemmän.

Yhteensä puuta ostettiin pohjalaismaakunnista 4,75 miljoonaa kuutiota.

Metsää hoidettiin viime vuosia aktiivisemmin

Koronan vaikutukset jäivät viime vuonna melko vähäisiksi alueellisen puukaupan näkökulmasta. Kauppa kävi tasaisesti ja piristyi kevään notkahduksesta loppuvuotta kohden.

– Tietysti kaikki toimijat olivat vähän varpaillaan alkuvuodesta, että mitä kaikkia seurauksia koronalla on. Tietynlaista varovaisuutta se alalle toi, mutta ei näkynyt kuitenkaan niin voimakkaasti kuin monella muulla alalla, Mikko Syri arvioi.

Mikko Syri katselee mäntymetsää
MTK:n kenttäpäällikkö Mikko Syri on tyytyväinen perinteiseen pakkastalveen.Pasi Takkunen / Yle

Kuluva vuosi on käynnistynyt metsäalan toimijoiden mukaan vireänä.

Tukkipuu kelpaa markkinoille, mutta kuitupuusta on puolestaan vilkkaiden talvikorjuiden takia ylitarjontaa, mikä voi näkyä teidenvarsilla ja tehtaiden varastoissa.

Poikkeusoloissa yksityiset metsänomistajat lisäsivät Metsäkeskuksen ja MTK:n mukaan metsän- ja taimikonhoitoa viime vuoden aikana.

– Metsänhoidossa oltiin viime vuonna aktiivisempia kenties siksi, että puukauppaa tehtiin hyvin ja metsänhoitoa on samalla markkinoitu. Varmasti korona-aikana myös metsänomistajilla on ollut aikaa keskittyä metsänhoitoasioihin, Mikko Syri toteaa.

Hän muistuttaa kuitenkin, että metsänhoitoa tulisi vielä entisestäänkin lisätä siksi, että hoitorästejä on edelleen runsaasti.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23 saakka.

Lue seuraavaksi