1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Pidempään viipyvä ulkopaikkakuntalainen voi saada rokotteen Lapissa – omaa vuoroa täytyy kuitenkin odottaa

Esimerkiksi matkailukunnassa Kolarissa ulkopaikkakuntalaiset rokotetaan oman ikä- tai riskiryhmänsä mukaisessa aikataulussa.

rokotteet
Kaksi matkailijaa Kukastunturin huipulla.
Esimerkiksi Kolarin terveyskeskukseen on tullut runsaasti rokotetiedusteluja ihmisiltä, jotka viettävät useita viikkoja tai jopa kuukausia loma-asunnoissaan Ylläksellä.Linus Hoffman / Yle

Lapissa pidempään viipyvät ulkopaikkakuntalaiset saavat halutessaan koronarokotteen oleskelukunnastaan. Aihe on kiinnostanut muun muassa keväthangilla hiihteleviä osa-aikalappilaisia tunturikeskuksissa.

THL:n ohjeistus on, että kunnan alueella pidempään asuvat ulkopaikkakuntalaiset rokotetaan kuten muutkin eli oman ikä- tai riskiryhmänsä mukaisessa aikataulussa.

Esimerkiksi Kolarin terveyskeskukseen on tullut runsaasti rokotetiedusteluja ihmisiltä, jotka viettävät useita viikkoja tai jopa kuukausia loma-asunnoissaan Ylläksellä.

– Täällä on näin keväällä paljon esimerkiksi juuri eläkeläisiä, joita rokotukset tietysti kiinnostavat. Juuri nyt tilanne rokotusten kanssa on hankala niin kolarilaisten kuin ulkopaikkakuntalaisten kannalta. Rokotteista on meilläkin kova pula, kertoo terveydenhoitaja Tarja Kaplas.

Tiettävästi ulkopaikkakuntalaisten rokottaminen on saanut vakituisilta asukkailta myös kritiikkiä, koska rokotteita on tarjolla muutoinkin niukasti.

THL on kuitenkin linjannut, että koska kyse on epidemian ehkäisystä, pidempään alueella oleskelevat ulkopaikkakuntalaiset ja ulkomaalaiset kannattaa rokottaa. Kun he eivät sairastu, he eivät myöskään ole kuormittamassa kunnan terveydenhuoltoa.

Kolarissa noin 10 prosenttia kuntalaisista rokotettu

Kolariin ei ole saatu kahden viime viikon aikana yhtään rokoteannosta. Rokotteita jaetaan kuntiin ikäryhmään kuuluvan asukasmäärän suhteessa.

Johtavan lääkärin Ulla Ylläsjärven mukaan Kolarissa on tähän mennessä edetty rokotusohjelman mukaan eli terveydenhuoltohenkilöstön lisäksi on voitu rokottaa yli 80-vuotiaita, joista heistäkin noin 60 on vielä rokottamatta. Kuntalaisista noin 10 prosenttia on saanut rokotteen.

– Tällä viikolla meidän pitäisi saada nelisenkymmentä Astra Zeneca -rokotetta, joita tarjoamme alle 70-vuotiaille riskiryhmäläisille. Olemme heihin yhteydessä puhelimitse.

Lue seuraavaksi