Hyppää sisältöön

Suomeen tulevilta laivamatkustajilta vaaditaan tiistaista alkaen todistus negatiivisesta koronatestistä – uusi käytäntö ei tuo lisätyötä Wasalinelle

Negatiivinen testitodistus koskee myös Suomeen saapuvia oman maan kansalaisia.

Wasalinen matkustajaliikenne on koronarajoitusten takia erittäin vähäistä. Kuva: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

Suomessa operoivat varustamot edellyttävät ulkomailta Suomeen saapuvilta laivamatkustajilta tiistaista 23. helmikuuta 2021 alkaen 72 tunnin sisällä otettua negatiivista koronatestitulosta tai lääkärintodistusta sairastetusta taudista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi suosituksen kaikille Suomeen liikennöiville kuljetusyhtiöille ja varustamoille keskiviikkona 17. helmikuuta 2021.

Todistusvaatimus ei koske alle 12-vuotiaita matkustajia.

Matkustajia, myös Suomeen saapuvia suomalaisia, pyydetään näyttämään todistukset lähtömaan terminaalissa sekä Suomessa satamaan tullessa rajatarkastuksen yhteydessä tai saapumisterminaalissa oleville terveysviranomaisille.

Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg kertoo, ettei rajoitus tuo lisäpaineita varustamon arkeen, koska todistusvaatimus ei koske rahti- ja huoltovarmuusliikennettä.

– Meillä on aivan olemattomat (matkustajaliikenne) volyymit. Muutama opiskelija ja sairaanhoitaja, jotka ovat Uumajassa töissä.

Wasalinelta lähtee tekstiviestit torstaista 18. helmikuuta alkaen kaikille laivalipun varanneille. Viestien lähettämistä jatketaan viikon verran.

Ståhlberg uskoo, että todennäköisesti tieto ei kuitenkaan tavoita kaikkia ja osa joudutaan jättämään testituloksen puutteen takia laivasta.

– Ruotsissa on 48 tunnin (koronatestin) raja ja alussa käännytimme viitisen matkustajaa, koska eivät olleet lukeneet määräyksestä.

Hän on kuitenkin tyytyväinen negatiivisen koronatestituloksen vaatimiseen.

– Ajan kanssa tämä voi nopeuttaa rajojen avautumista.

Varustamot eivät edellytä negatiivista testitodistusta risteilymatkustajilta, jotka eivä ole käyneet maissa toisessa maassa.

Sitä eivät tarvitse myöskään kuljetusvälineiden vaihtomiehistöt, työtehtävissään ja työtehtävistään palaavat kuljetusvälineiden miehistöt, logistiikka-alan kuljettajat ja huoltovarmuuden kannalta sellaiset välttämättömät ammattihenkilöt, joiden Suomeen saapumiselle testausvaatimus muodostaa ylitsepääsemättömän esteen.