1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Katso video: Kymenlaakson koronatilanne perääntyi kiihtymisvaiheeseen – johtajaylilääkäri muistuttaa: "Vielä ei ole se hetki, jolloin lähdetään elämään normaalisti"

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoi maakunnan koronatilanteesta suorassa Ylen verkkolähetyksessä.

Miten arki muuttuu, kun Kymenlaakson koronatilanne lieventyi kiihtymisvaiheeseen?
Miten arki muuttuu, kun Kymenlaakson koronatilanne lieventyi kiihtymisvaiheeseen?

Kymenlaakson koronatilanne on muuttunut viime aikoina sen verran paremmaksi, että alue on siirtynyt koronatilanteessa leviämisvaiheesta takaisin kiihtymisvaiheeseen.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti asiasta keskiviikkona.

Koronaepidemia on määritelty kolmeen vaiheeseen: perustasoon, kiihtymisvaiheeseen ja leviämisvaiheeseen. Kymenlaakson koronatilanne on siis pudonnut korkeimmalta tasolta toiselle tasolle.

Lue lisää: Hyviä koronauutisia Kymenlaaksoon: pakittaa leviämisvaiheesta takaisin kiihtymisvaiheeseen

Vaikka tilanne on muuttunut parempaan suuntaan, silti ei ole aika höllentää kuria koronaviruksen leviämisen estämiseksi, sanoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa. Hän kommentoi tilannetta Ylen verkkolähetyksessä torstaiaamuna.

– Vaikka epidemian vaihe on parempaan suuntaan, niin vielä ei ole suinkaan se hetki, jolloin lähdetään elämään normaalisti. Edelleenkin lähestulkoon kaikki leviämisvaiheen rajoitukset ovat voimassa, vaikka tiettyjä rajoituksia voidaan nyt helpottaa, Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Kymenlaakson koronavirustilanne on kääntynyt parempaan suuntaan. Kuvassa Kymenlaakson keskussairaala Kotkassa. Kuva: Antro Valo / Yle

Nuorten harrastuksiin höllennyksiä

Merkittävin uudistus on se, että kaikki alle 18-vuotiaat voivat palata harrastuksiin enintään 10 hengen ryhmissä. Aiemmin yli 15-vuotiaiden ryhmäharrastukset oli peruttu.

Harjoitukset tulee suunnitella siten, että kahden metrin turvavälit säilyvät. Yli 12-vuotiaille suositellaan vahvasti maskin käyttöä harrastustiloissa.

Myös nuorisotilojen toiminta sallitaan samoin edellytyksin.

Täysi-ikäisten ryhmäharrastuksiin suositellaan edelleen taukoa. Pelien ja otteluiden pelaamista tai kilpailutapahtumien järjestämistä kaikilla ikätasoilla ei edelleenkään suositella. Suositus ei koske ammattilaisurheilua. Kilpailu- ja pelimatkoja muihin maakuntiin ei myöskään suositella.

Myös museot voivat avata oviaan, jos turvavälien noudattaminen onnistuu.

Uudet suositukset tulevat voimaan 1. maaliskuuta.

"Useimpien arki ei muutu mitenkään"

Muilta osin suositukset pysyvät pääosin ennallaan. Voimassa on edelleen maskinkäyttösuositus sekä etätyösuositus. Myös aluehallintoviraston suositukset yleisötilaisuuksien järjestämisestä ja ravintoloiden aukioloista pysyvät voimassa.

– Useimpien ihmisten arki ei muutu mitenkään. Turvaväliohje on jopa tiukentunut alkuvuoden aikana, ja on nyt kaksi metriä, kun se aiemmin oli 1,5 metriä, Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Hän toivoo, että ihmisten henkinen tila vastaisi edelleen leviämisvaiheen tilannetta eli että he pitäisivät maskia ja välttäisivät tilanteita, jotka sisältävät tartuntariskin.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla koronatilanne on menossa päinvastoin huonompaan suuntaan. Siellä on myös havaittu enemmän muuntovirustyyppejä, jotka leviävät tavallista herkemmin.

Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kehottaa kymenlaaksolaisia harkitsemaan tarkoin matkustamista pääkaupunkiseudulle.

Mäntymaa suosittelee, että esimerkiksi tulevien hiihtolomien aikana ihmiset pysyisivät edelleen omassa perhepiirissä. Hän toteaa, että esimerkiksi Lapin-hiihtolomilla saadut tartunnat ovat yleensä peräisin ravintoloista, joihin on lähdetty viihteelle.

– Muuntovirus ja after ski -juhla ovat huono yhdistelmä ja sisältää todellisen riskin näinä aikoina.

Kymenlaakson keskussairaala Kotkassa.
Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa oli haastattelussa Ylen verkkolähetyksessä torstaiaamuna. Toimittajana Minna Kaipainen.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kymenlaaksosta.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.