Hyppää sisältöön

Kolme pohjoiskorealaista syytteeseen massiivisesta hakkeroinnista Yhdysvalloissa

Syytetyt varastivat rahaa ja kryptovaluuttaa yli 1,3 miljardin dollarin arvosta.

Hakkeroinnista syytetyt työskentelivät Pohjois-Korean tiedustelupalvelussa. Kuva Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa järjestetystä paraatista. Kuva: Korean Central News Agency / AFP

Kolme pohjoiskorealaista ohjelmoijaa on asetettu Yhdysvalloissa syytteeseen massiivisesta hakkeroinnista.

Syytteen mukaan kolmikko varasti yli 1,3 miljardin dollarin arvosta rahaa ja kryptovaluuttaa. Hakkeroinnin kohteena oli muun muassa pankkeja ja elokuvastudioita.

Yksi hakkeroinnin kohteeksi joutuneista yhtiöistä oli elokuvayhtiö Sony Pictures Entertainment.

Yhtiö tuotti vuonna 2014 elokuvan "The Interview", joka kertoi Pohjois-Korean johtajan kuvitteellisesta salamurhasta. Syytetyt työskentelivät Pohjois-Korean armeijan tiedustelupalvelussa. Yksi heistä on ollut syytettynä jo aiemmin, kolme vuotta sitten.

He osallistuivat syytteiden mukaan muun muassa Britannian terveydenhuoltojärjestelmään vuonna 2017 iskeneen kiristysohjelman tekemiseen.

Iskujen kohteeksi joutui pankkeja Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa, Meksikossa ja Afrikassa.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan kolme syytettyä ovat työskennelleet myös Pohjois-Korean ulkopuolella. He ovat olleet väitetysti sijoitettuna useissa maissa, muun muassa Kiinassa ja Venäjällä.

Pohjoiskorealaisten lisäksi juttuun on sekaantunut Kanadan ja Yhdysvaltain kansalainen, joka on myöntänyt osallistuneensa hakkeroinnilla hankittujen varojen rahanpesuun.

Lisää aiheesta:

Näkymä Pjonjangiin.
Ylen aamussa keskusteltiin siitä, miten Pohjois-Korea varastaa kryptovaluuttaa rahoittaakseen aseohjelmaansa. Haastattelussa tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen tietoturvayhtiö F-Securesta.