1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tulostiedot

Finnair teki satojen miljoonien tappiot, koronavuosi meni pahasti miinukselle myös NoHo Partnersilla

Yle kokosi tulospäivän antia tähän juttuun.

Tulostiedot
Finnairin lentokonetta siirretään Helsinki-Vantaan lentoasemalla
Mikko Ahmajärvi / Yle
  • Pörssiyhtiöt julkistavat tänään viimeisen vuosineljänneksen ja koko viime vuoden tuloksiaan.
  • Torstaina tuloksestaan kertoivat muun muassa Finnair, Marimekko, Viking Line ja ravintolakonserni NoHo Partners. Yle kokosi tulospäivän antia tähän juttuun.

Marimekko paransi liikevoittoaan 18 prosenttia

Koronapandemian vaikutuksista huolimatta Marimekko paransi vertailukelpoista liikevoittoaan viime vuonna jopa 18 prosenttia. Muotiyhtiön vuoden 2020 vertailukelpoinen liikevoitto oli 20,2 miljoonaa euroa, kun edeltävänä vuonna se oli 17,1 miljoonaa euroa.

Myöskään liikevaihto ei juuri hetkahtanut pandemian vaikutuksista. Marimekon liikevaihto pieneni viime vuonna vain prosentin verran vuoteen 2019 verrattuna. Marimekon liikevaihto oli viime vuonna 123,6 miljoonaa euroa.

Marimekon Ruudut-kangas näyteikkunassa.
Marimekko pärjäsi pandemiasta huolimatta hyvin.Jyrki Lyytikkä / Yle

Liikevaihdon kutistumista selittää yhtiön mukaan vähittäismyynnin lasku Suomessa ja Pohjoismaissa sekä Pohjois.Amerikassa. Tukkumyynti väheni Aasiassa. Sen sijaan verkkokaupan myynnin kasvu vauhditti viime vuotta.

Marimekko ennakoi tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) liikevaihtonsa kasvavan vuonna 2021. Liikevoitoksi yhtiö arvioi tälle vuodelle noin 15 prosenttia, mikä on yhtiön pitkän aikavälin tavoite.

NoHo: 24 miljoonan euron tappiot viime vuodesta

Viime vuoden tuloksensa julkistanut ravintolakonserni NoHo Partners kertoo valmistautuvansa jälleenrakennusvaiheeseen rankan koronavuoden jälkeen.

Tappiota tuli viime vuonna 24,5 miljoonaa euroa, kun koronarajoitukset sulkivat ravintoloita ja yökerhoja. Vuosi ehti alkaa lupaavasti, mutta sitten tuli maaliskuu, koronarajoitukset ja huhtikuussa hallituksen päätös ravintoloiden sulkemisesta, NoHo kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun). Kova isku yhtiölle tuli myös koronan kurittaessa joulun sesonkia.

Liikevoitto laski yli 230 prosenttia vuoden 2019 tulokseen verrattuna. Tuolloin NoHo teki voittoa yli 18 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kutistui edellisvuodesta yli 42 prosenttia ollen 156,8 miljoonaa euroa viime vuonna.

Suomen lisäksi Norjassa ja Tanskassa toimiva NoHo joutui turvautumaan lainoihin ja lisärahoitukseen selvitäkseen viime vuodesta.

Ravintolakonserni joutui irtisanomaan viime vuonna 55 työtehtävää ja lomauttamaan henkilökuntaa.

– Vuoden 2021 näkymät ovat edelleen epävarmat. Tämänhetkisen olettamuksemme mukaan markkinarajoitukset kevenevät ja kysyntä alkaa palautumaan kesän aikana, NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aki Vikström kuvailee tiedotteessa.

Finnairin tulos painui pahasti tappiolle

Koronapandemia on kurittanut isosti matkailualaa, kun matkustusrajoitukset veivät muun muassa Finnairilta ja Viking Linelta suurimman osan asiakkaista.

Finnairin tuloslaskelma vuodelta 2020 näyttää isoa miinusta liiketuloksen kohdalla. Viime vuoden vertailukelpoinen tulos oli -595,3 miljoonaa euroa, eli tappiota tuli satoja miljoonia euroja vuoden 2019 tulokseen verrattuna. Tuolloin Finnairin vertailukelpoinen liiketulos oli 162,8 miljoonaa euroa plussan puolella.

Liikevaihto laski 73,2 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna ollen 829,2 miljoonaa euroa.

Matkustajamäärissä näkyy samanlainen pudotus.

Finnair on jo aiemmin kertonut joulukuun matkustajamäärien kutistuneen 92 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Koko vuoden osalta pudotus oli yli 76 prosenttia. Lokakuussa päättyneet yt-neuvottelut johtivat noin 600 työpaikan vähennyksiin Suomessa.

Finnairin hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että vuodelta 2020 ei jaettaisi osinkoa.

Viking Line ui myös syvissä vesissä koronanvuonna

Varustamoyhtiö Viking Linen liikevaihto romahti loka-joulukuussa noin 35 miljoonaan euroon vuoden takaisesta noin 116 miljoonasta eurosta. Liiketulos painui yli 14 miljoonaa euroa tappiolle.

Koronavuoden lopun huonot luvut eivät poikenneet käytännössä koko vuoden tilanteesta, sillä Viking Line koko vuoden tulos oli lähes 50 miljoonaa euroa tappiollinen. Edellisvuoden tulokseen verrattuna tiputusta on lähes 70 miljoonaa euroa.

Koko viime vuoden liikevaihto oli vain noin kolmannes edellisen vuoden vastaavasta luvusta. Koko vuoden liikevaihto jäi 189 miljoonaan euroon.

Yhtiön mukaan koronapandemia on vaikuttanut tulokseen ja maksuvalmiuteen huomattavasti viime vuonna ja negatiivinen vaikutus jatkuu.

– Epävarmuus viranomaisten vaatimuksista, tuista, rokotusohjelmien vaikutuksista ja niihin liittyvistä matkustajaliikenteen rajoituksista sekä markkinoiden kysynnästä tulee vaikuttamaan Viking Linen toimintaan, tulokseen ja taloudelliseen asemaan, yhtiö kertoo pörssitiedotteessa.

Yhtiö ei vaikean markkinatilanteen takia anna tulosennustetta tälle vuodelle.

Viking Linen matkustajamäärät vähenivät vuoden aikana 70 prosenttia verrattuna vuoteen 2019. Seitsemästä aluksesta vain neljä on liikennöinyt säännöllisesti vuoden aikana. Yhtiö on menettänyt koronavuonna noin 4 miljoonaan matkustajaa maaliskuusta alkaen.

Lue myös:

Yritykset koronakriisissä: Ravintoloille rokote on valo tunnelin päässä – teknologiateollisuus uskoo nopeaan nousuun

"Jos siellä on 20 matkustajaa, niin onhan se tosi surullista" – Viking Line ja Tallink Silja kärvistelevät tiukentuneissa matkustusrajoituksissa

Matkailu- ja lentobuumi alkaakin vasta selvästi ennakoitua myöhemmin – jos rokotustahti ei parane ensi kesä voi olla kuolinisku monelle yritykselle

Lue seuraavaksi