Hyppää sisältöön

Lääkäriliiton selvitys: Lääkärivaje Länsi-Pohjan alueen terveyskeskuksissa maan pienimpiä

Lääkäriliitto on toteuttanut vastaavan kyselyn jo yli 30 vuoden ajan. Tutkimuksessa ei ole mukana ulkoistettuja osuuksia.

Pienin lääkärivaje oli selvityksen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla ja suurin Kainuussa. Kuva: Marjo Pirilä / Yle

Lääkäriliiton selvityksen mukaan lääkärivaje Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin terveyskeskuksissa on maan alhaisimpia.

Lääkäriliiton terveyskeskusten johtaville lääkäreille tekemän kyselytutkimuksen perusteella Länsi-Pohjan alueella lääkärivaje oli kolme prosenttia, mikä oli Suomen sairaanhoitopiireistä viidenneksi vähiten. Korkein lääkärivaje oli Kainuussa, missä lääkärivajetta oli yli 30 prosenttia.

Paras tilanne oli selvityksen perusteella Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin terveyskeskuksissa (1,4%). Lapin sairaanhoitopiirissä vaje oli kuusi prosenttia. Lääkäriliiton tilastot perustuvat viime lokakuun alun tilanteeseen.

Selvityksessä lääkärivaje määritellään kokonaan hoitamatta olevien lääkärintehtävien prosenttiosuutena kaikista lääkärintehtävistä. Tehtäviin on haettu, mutta ei ole saatu lääkäriä.

Lääkäriliiton selvitykseen ei ole laskettu mukaan ulkoistettuja osuuksia. Meri-Lapin alueella noin puolet lääkäripalveluista on ulkoistettu tai ostopalvelua.

Lääkäriliitto on tutkinut asiaa vuodesta 1986 lähtien. Vuodesta 2004 lähtien selvitys on toteutettu yhteistyössä Kuntatyönantajien, Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Lisätty 26.2.2021 kello 13.21 Tiedot ulkoistetuista osuuksista.

.
.