Hyppää sisältöön

Koronarokotukset ovat hyvässä vauhdissa Soiten alueella – halsualaiset kärjessä

THL:n tilaston mukaan Soiten alueella oli torstaina rokotettu 4,8 prosenttia väestöstä.

Soite on rokotustahdillaan ollut maan sairaanhoitopiireistä kahdeksas viikon seitsemän tilastojen mukaan. Kuva: Petteri Bülow / Yle

THL:n mukaan Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Soiten alueen väestöstä on rokotettu nelisen tuhatta ihmistä. Heistä jo toisen rokoteannoksen on saanut liki 650 eli käytännössä terveydenhuollon henkilökuntaan kuuluvia.

Kun verrataan rokotettujen osuutta väkimäärään, Soite on rokotustahdillaan sairaanhoitopiireistä kahdeksas, sillä rokotusprosentti on 4,8% (18.2. tilanne). Kärjessä ovat Lappi ja Ahvenanmaa runsaalla 8 prosentilla.

Sairaanhoitopiireissä kärjessä ovat pienet sairaanhoitopiirit, kun verrataan väkimäärää ja rokotemääriä. Jos taas puhutaan pelkästään rokotteiden määrästä, kärjessä on Helsinki ja Uusimaa, joka on rokottanut runsaat 62 000 ihmistä.

Halsua kärjessä

Keskipohjalaisista eniten koronarokotteita väkimäärään suhteutettuna ovat saaneet halsualaiset. Väkimäärään suhteutettuna halsualaisista on jo rokotettu kahdeksan prosenttia. Seuraavana ovat lestijärviset kuudella prosentillaan.

Kruunupyyn, Kaustisen ja Vetelin väestön rokotusprosentit ovat runsaat viisi ja Toholammin vajaa viisi. Kokkolassa on rokotettu 4,6 prosenttia väestöstä, Perhossa ja Kannuksessa 4,3 ja Reisjärvellä 3,7. Luvut ovat torstain 18.2. lukuja.

Koronapotilaita hoitavat rokotettu

Soitessa liki koko koronapotilaita hoitava henkilöstö on saanut ensimmäisen rokotteen, osa jo toisenkin. Henkilökunnan rokotukset jäivät tauolle uusien rokotusohjeistusten vuoksi, mutta nyt niitä jatketaan hoidon ja hoivan laitosten henkilökunnan osalta. Seuraavaksi henkilöstön koronarokotusten piiriin otetaan kätilöt sekä sosiaalipäivystyksen työntekijät.

Infektioylilääkäri Marko Rahkonen kertoo, että THLn ohjeiden mukaan Suomessa pääpaino on siinä, että ensin rokotetaan turvaan vakavalta tautimuodolta se väestönosa, jolle tauti on vaarallisin eli ikäihmiset ja riskiryhmäläiset. Rahkonen toteaa, että henkilökunnan rokottaminen tulee siinä sivussa.

Soitessa ikäihmiset tehostetuissa palveluasumisyksiköissä on jo rokotettu.

Yli 80-vuotiaiden kotona asuvien joukkorokotukset alkoivat alueella helmikuun alussa, heistä on 35 prosenttia rokotettu. Nyt rokotetaan myös alle 70-vuotiaita riskiryhmäläisiä.