1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääkärit

Kainuussa on maan pahin pula terveyskeskuslääkäreistä – lääkäreitä houkutellaan monipuolisella työnkuvalla

Viime vuonna useaan kuntaan oli vaikea saada vakinaista henkilökuntaa ja sijaisia.

lääkärit
Lääkäri ja potilas
Kainuun sotessa lääkäri voi tehdä osan työstä terveyskeskuksessa, kouluterveydenhuollossa tai neuvolassa sekä erikoistumisjaksoja keskussairaalassa. Kuvituskuva.

Kainuussa on maan pahin pula terveyskeskuslääkäreistä. Lääkäriliiton tuoreimman tutkimuksen mukaan vakansseista on täyttämättä Kainuussa yli 30 prosenttia.

Seuraavaksi heikoin tilanne on Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Molemmissa tehtävistä on täyttämättä yli 19 prosenttia. Paras tilanne on Pohjois-Pohjanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla, missä lääkärivaje on alle 1,5 prosenttia.

Kainuun sote-kuntayhtymän johtaja Maire Ahopellon mukaan lääkäritilanne ei ole viime vuosina muuttunut. Tilanne on välillä parempi, mutta aika ajoin lääkäreitä jää yhtä aikaa esimerkiksi eläkkeelle, osa-aikatöihin tai vaikkapa perhevapaalle.

– Viime vuonna meillä sattui tällaisia tilanteita useassa kunnassa. Vakinaista henkilökuntaa ja sijaisia oli vaikea saada samaan aikaan, kun lääkäreitä oli muuten pois töistä.

Kainuuseen on pyritty houkuttelemaan lääkäreitä muun muassa tukemalla urakehitystä. Kainuun sotessa lääkäri pystyy tekemään osan työstä terveyskeskuksessa, kouluterveydenhuollossa tai neuvolassa sekä erikoistumisjaksoja keskussairaalassa.

– Kun on sama työnantaja, vuosilomat pysyvät eivätkä työnantajan tai työntekijän edut muutu. Lääkäri voi tehdä työtä kiinnostuksensa mukaan ja hakea omaa uraansa. Se on ollut erittäin tärkeä houkuttelevuustekijä, Ahopelto kertoo.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi