1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääkärit

Päijät-Hämeen lääkäriseura vetoaa Harjun terveyden koulutusoikeuksien puolesta

Lääkäriseura pitää tärkeänä, että osin yksityisomisteinen yhteisyritys saa kouluttaa lääkäreitä samoin kuin kokonaan julkiset toimijat.

lääkärit
Stetoskooppi lääkärien pöydällä
Päijät-Hämeen lääkäriseuran mukaan koulutusoikeuksien tulee perustua laatuun, oli palveluntuottaja mikä tahansa. Marjo Pirilä / Yle

Päijät-Hämeen lääkäriseura vetoaa sosiaali- ja terveysministeriöön sekä Helsingin yliopistoon Harjun terveyden koulutusoikeuksien ratkaisemiseksi.

Helsingin yliopiston tulkinnan mukaan yhteisyrityksen koulutusta ei voi hyväksyä, koska kouluttajat eivät ole palvelussuhteessa kuntaan tai kuntayhtymään. Mehiläinen omistaa 51 prosenttia Harjun terveydestä, loppuosa on kuntien eli Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän.

Päijät-Hämeen lääkäriseura näkee, että koulutusoikeuksien tulisi perustua koulutuksen laatuun ja monipuolisuuteen palveluntuottajasta riippumatta. Lääkäreiden erikoistumiskoulutukseen kuuluvan terveyskeskuskoulutuksen joustava mahdollistaminen lisää lääkäreiden hakeutumista Päijät-Hämeeseen, joka kärsii pahenevasta lääkäripulasta.

– Erikoistumisen mahdollistaminen parantaa sekä perusterveydenhuollon että sairaalalääkäreiden virkojen täyttymistä pitkällä tähtäimellä lääkäreiden juurtumisen myötä. Erikoistuvat lääkärit ovat myös olennaisen tärkeitä keskussairaalamme päivystystoiminnan turvaamiseksi, vetoomuksessa todetaan.

Lue myös:

Nuoret lääkärit eivät tule Lahteen, koska taistelu erikoislääkäreiden koulutusoikeuksista jatkuu – päivystäjiä on jo nyt vähemmän

Nuorten lääkärien yhdistys arvostelee Helsingin yliopistoa: Harjun terveyden koulutusoikeuksien rajaus on järjetön

Hyvinvointiyhtymä tiesi etukäteen, että yksityinen yritys ei saa täysiä lääkäreiden koulutusoikeuksia

Lääkärien koulutuksesta tuli ongelma uudelle soteyritykselle: kaikki erikoistuvat lääkärit eivät pääse kouluttautumaan terveyskeskukseen

Lue seuraavaksi