Hyppää sisältöön

Imatranajoa suunnitellaan täyttä häkää – ajon yhteyteen tulossa uusi musiikkifestiaali

Ensi kesän Imatranajoa suunnitellaan, vaikka toteutuminen ei ole varmaa koronapandemian vuoksi.

Kokoontumisrajoitukset ja matkustusmääräykset ratkaisevat, ajetaanko ensi kesänä Imatralla kilpaa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Ensi kesän Imatranajoa suunnitellaan täyttä häkää, vaikka täyttä varmuutta tapahtuman toteutumisesta ei olekaan.

– Pakko on luottaa tulevaisuuteen ja suunnitella, koska tämän kokoluokan tapahtumaa ei voi polkaista pystyyn tuosta vain, sanoo Imatranajo Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pertti Lintunen.

Imatranajo on Etelä-Karjalan suurin yleisötapahtuma. Vuonna 2019 tapahtuma keräsi kaikkiaan 42 000 kävijää. Pertti Lintunen kertoo, että ajon järjestäminen vaatii lähes vuoden työn.

– Ihan samalla tavoin tätä tapahtumaa rakennetaan pala palalta kokoon kuin esimerkiksi rock-festivaaleja.

Imatranajo ajetaan heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kyse on huippunopeiden moottoripyörien katuratasarjan avauskilpailusta. Sarjanmuut osakilpailut ajetaan Belgiassa, Tsekissä, Hollannissa ja Saksassa.

Uudet musiikkifestarit ajojen oheen

Imatranajon kylkeen on tulossa myös uusi musiikkifestivaali. Power festival -nimisen tapahtuman lavalla nähdään Suomen eturivin artisteja, jotka paljastetaan helmikuun lopussa.

– Suunnitelmat on pyritty tekemään niin, että meillä on koko kaupunkia tukeva tapahtuma eli tämä kilpailutapahtuma ja muita oheistapahtumia, jotka tukevat paikallista yritystoimintaa, Imatraa ja koko seutukuntaa, kuvailee Lintunen, joka on myös Imatran entinen kaupunginjohtaja.

Lintunen kertoo, että oheistapahtumia on luvassa koko viikon ajaksi ajon yhteyteen. Kaksipäiväiset musiikkifestarit järjestetään Vuoksen rannalla, lähellä Imatran keskustaa.

Pertti Lintunen kertoo, että parhaillaan työn alla on neuvotteluita majoitusliikkeiden kanssa sekä yhteistyötahojen etsiminen. Arkistokuva vuodelta 2016.

Koronarajoitusten varjo ajojen yllä

Tällä hetkellä tapahtumajärjestäjät neuvottelevat majoitusliikkeiden ja muiden paikallisten yritysten kanssa sekä etsivät yhteistyökumppaneita.Pääyhteistyökumppanit tapahtumalle on jo löydetty.

– Erittäin haastavaa on ollut löytää yhteistyötahoja. Näin on varmasti ollut Suomessa kaikilla ensi kesän tapahtumilla, jotka yhteistyökumppaneita ovat etsineet. Ei ole helppoa ollut, kertoo Lintunen.

Vaikeudet kumpuavat osittain siitä, että ensi kesän tapahtumien yllä leijuu koronarajoitusten varjo. Imatranajo voi vielä peruuntua, mikäli viranomaiset kieltävät kokoontumiset ja suuret yleisötapahtumat. Lisäksi kansainvälisten kuskien ja huoltojoukkojen on päästävä paikalle, mikä voi myös olla hankalaa matkustusrajoituksien takia.

Tapahtumaan liittyvät sopimukset on tehty tänä vuonna tarkoin.

– Kaikkiin sopimuksiin on tehty koronaehto eli ehto siitä, jos tapahtumaa ei voida järjestää.

Virtuaaliajokilpailut jatkuvat tänä kesänä

Ensi kesän erikoisuuksiin kuuluu se, että ensimmäistä kertaa Imatralla ajavat kilpaa myös sähkömoottoripyörät. Suomea sähkömoottoripyörillä ajettavassa kisassa edustaa Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston Jamie Hyneman Centerissä valmistunut moottoripyörä.

Viime vuonna järjestettiin avoimet virtuaaliajokilpailut, kun korona peruutti Imatranajon kilpailut. Tänä vuonna virtuaalikilpailuja aiotaan jatkaa.

– Viime vuonna tätä jo harjoiteltiin. Virtuaaliajot on tarkoitus tuoda yhdeksi osaksi tapahtumaa.

Lintunen vakuuttaa, ettei työ mene hukkaan, vaikka tapahtuma peruuntuisikin tältä vuodelta koronarajoitusten takia.

– Kyllä me lähdetään siitä, että tapahtuma järjestetään tänä kesänä. Mutta jos tapahtuma perutaankin, niin ei työ mene koskaan hukkaan. Sitten tapahtuma järjestetään vuoden päästä, toteaa hallituksen puheenjohtaja Pertti Lintunen Imatran ajot Oy:sta.

Imatranajossa kilpaillaan muun muassa IRRC- sekä Open-luokissa ja Superbike ja Supersport-kilpailuissa.

.
.