1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Georgia

Georgian pääministeri erosi oppositiojohtajan pidätystä koskevan kiistan takia, oppositio vaatii uusia vaaleja

Eron jälkeen sisäministeriö ilmoitti, ettei oppositiojohtaja Nika Meliaa pidätetä.

Oppositiojohtaja Nika Melia vaalituloksen kyseenalaistaneessa mielenosoituksessa marraskuussa 2020. Häntä vastaan nostettu syyte koskee edellisvuoden protestia. Kuva: David Mdzinarishvili / TASS / AOP

Georgian pääministeri Giorgi Gakharia on eronnut oppositiojohtajan pidätystä koskevan kiistan takia. Pääministerin mukaan pidätystä ei voi hyväksyä, jos se uhkaa vaarantaa kansalaisten hengen ja terveyden sekä kärjistää poliittista tilannetta.

Gakharia toivoo, että hänen eronsa auttaa lieventämään maan kahtiajakoa.

Tuomioistuin määräsi tiistaina oppositiojohtaja Nika Melian pidätettäväksi, koska hän ei ollut maksanut takuita. Melia on syytteessä väkivaltaisuuksien lietsomisesta vuoden 2019 hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa. Häntä uhkaa jopa yhdeksän vuoden vankeustuomio.

Melia pitää syytteitä poliittisina.

Pääministerin eron jälkeen sisäministeriö ilmoitti, ettei pidätysmääräystä toimeenpanna. Väkijoukko kokoontui juhlimaan Melian UNM-puolueen päämajan edustalle pääkaupungissa Tbilisissä. Melia vaati neuvotteluja ennenaikaisista vaaleista.

Hallitseva puolue on valinnut puolustusministeri Irakli Garibashvilin uudeksi pääministeriehdokkaakseen, uutistoimisto Tass kertoo.

Hallitseva Georgian unelma -puolue voitti viime lokakuussa pidetyt parlamenttivaalit, mutta oppositio syytti vaaleja vilpillisiksi. Melian puolue ei hyväksynyt vaalitulodsta.