1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vapaaehtoistyö

Kemiläinen jalkapalloaktiivi Raino Manniala palkittiin vuosikymmenten talkootyöstä Palloliiton Respect-palkinnolla

Talkookonkari on huolestunut lasten liikuntaharrastusten hiipumisesta, kun harjoituspaikat ovat lähteneet alta.

vapaaehtoistyö
Raino Manniala seisoo lumisella kentällä
Raino Manniala seisoo Takajärven koulun kentällä, joka on aurattu jalkapallon pelaamista varten. Tilanne on nyt sama kuin 50 vuotta sitten, kun lumikenttä oli ainoa paikka pelata jalkapalloa talvella.Laura Valta / Yle

Suomen Palloliitto on palkinnut kemiläisen Raino Mannialan Respect-palkinnolla. Palloliitto myöntää Respect-palkintoja eri puolilla Suomea toimiville jalkapallo- ja futsaltoimijoille.

Raino Manniala on tehnyt 50 vuotta kestäneen jalkapallouransa aikana tuhansia tunteja talkootyötä kemiläisten seurojen hyväksi. Manniala kertoo, että vuosiin on mahtunut paljon vapaaehtoista seuratyötä.

– Seurojen apuna on oltu aina, mihin vain on tarvittu apua. Useammalle seuralle ollaan kerätty rahaa aina, kun tarve on tullut. En muista tarkkaan kaikkia, missä on oltu, mutta aina, kun on pyydetty, niin porukka on kasattu ja lähdetty matkaan, Manniala kuvailee.

Viimeisin iso talkoourakka oli Kemin Junkohalli, jonka pystyssä pysymisen eteen tehtiin viimeiseen asti lukemattomia tunteja töitä.

– Junkohallihan oli kymmenen vuoden projekti, joka talkooporukalla hoidettiin. Siellä on monen sadan tuhannen euron sokkelit valmiina, toivottavasti se saadaan kuntoon.

Jalkapallon tulevaisuus Kemissä huolettaa

Vapaaehtoistyön konkari on huolestunut lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen vähenemisestä Junkohallin romahtamisen seurauksena.

Halliyhtiön päädyttyä konkurssiin talviharjoituspaikkoja ei ole ja käytöstä poistuu myös yksi tärkeä ulkokenttä. Kemin Karihaarassa sijaitseva jalkapallokenttä on jäämässä Metsä Groupin sellutehdasinvestointia varten tehtävien liikenneyhteyksien alle.

Manniala pohtii, minkälaista talkooporukkaa jatkossa tarvitaan jalkapallomahdollisuuksien varmistamiseksi, kun tilanne harjoituspaikkojen suhteen on Kemissä surkea. Hän peräänkuuluttaa erityisesti kaupungin vastuuta nuorten liikuntaharrastusten mahdollistamisessa.

– Nyt kun Karihaaran kenttä rullataan, niin kentät menevät alta. Toivottavasti saisimme nyt uuden mahdollisuuden nuorisolle. Toivon myös päättäjien heräävän, että nyt on ryhdyttävä toimimaan, Manniala toteaa.

Lue seuraavaksi