Hyppää sisältöön

Virus laivalla halutaan tappaa tehokkaasti tai ohjata oikein ilmastoinnilla – lupaavien tulosten myötä siirrytään laboratoriosta merelle

Turun ammattikorkeakoulun tutkijat kehittävät uusia keinoja risteilymatkustamisen turvallisuuden parantamiseksi.

Virusten leviäminen laivoilla pyritään estämään uudella tutkimuksella
Virusten leviäminen laivoilla pyritään estämään uudella tutkimuksella

TURKU Ensiapukursseilta tutun Anne-nuken serkku Suvi hönkäilee ulos savua Turun ammattikorkeakoulun ilmanvaihtolaboratoriossa.

Merkkisavu viittaa virukseen, jonka kulkua huoneessa tutkitaan. Välillä savua suihkautetaan ilmastointilaitteesta Suvin päällä, ja tutkija seuraa, miten savu ohjautuu eri puolille huonetta.

Turun ammattikorkeakoulun ja Business Finlandin Co-Creation hanke Virus laivalla etsii yrityskonsortiota tautien torjumiseen suomalaisessa ja kansainvälisessä matkustajaliikenteessä. Erityisesti selvitetään sitä, mikä on ilmastoinnin merkitys viruksen leviämisessä ja millaisia ratkaisuja voitaisiin rakentaa risteilyalusympäristöihin.

Meritekniikan erityisasiantuntija Ilkka Rytkölä kertoo, että varustamot ovat jo olleet kiinnostuneita.

– Olemme saaneet yhteydenottoja testien tekemiseen myös oikeilla laivoilla. Siellä tietenkin käytetään virusta, joka on vaaratonta. Tarkoituksena on löytää ratkaisuja, joilla voimme tehdä laivamatkustuksesta ihmisille turvallista ja luoda taudeille epäedulliset leviämisolosuhteet, kertoo Rytkölä.

Kiireen ymmärtää, sillä varustamot ovat menettäneet rajusti matkustajia koronapandemian vuoksi.

Viking Linen koko vuoden tulos oli lähes 50 miljoonaa euroa tappiollinen. Ensi tiistaista lähtien Viking Line ja Tallink Silja edellyttävät ulkomailta Suomeen saapuvilta laivamatkustajilta negatiivista koronatestitulosta.

Edes koululaisten talvilomat eivät ole vilkastuttaneet risteilyjen kysyntää. Viking Linen ja Tallink Siljan laivoilla on vain satoja matkustajia, kun niille mahtuisi tuhansia matkailijoita.

Erityisasiantuntija Ilkka Rytkölä ja erikoistutkija Petri Kalliomäki kertovat, että laitteisto on jo siirrettävissä laivalle testejä varten. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Sairaalahuoneista jo hyviä kokemuksia

Turun ammattikorkeakoulussa kehitetään konkreettisia ratkaisuja muun muassa matkustaja-alusten ilmastointiin ja pintamateriaaleihin.

Ratkaisuja tarvitaan myös siihen, miten tehostetaan altistuneiden seurantaa ja luodaan laivaan tehostetun hoidon yksiköitä mahdollisimman nopeasti.

Erikoistutkija Petri Kalliomäki on jo tutkinut pitkään vastaavanlaisia tilanteita. Hän kertoo, että Turun ammattikorkeakoulun testivälineistö voitaisiin viedä laivalle vaikka heti. Kuvitellussa sairaalaympäristössä tehdyt kokeet ovat rohkaisevia.

– Nukke uloshengittää merkkikaasua, ja sitten me mittaamme sitä eri puolilla huonetta. Pohdimme, miten pitoisuuksia saadaan pienennettyä eri puolilla tilaa. Olemme saaneet pitoisuusmäärät tippumaan jopa kymmenesosaan tietyissä tilanteissa. Eli vuoteessa olevan nuken levittämä "virus" ei leviä suurina pitoisuuksina vuoteen vieressä työskentelevän hoitajan hengitysvyöhykkeelle, kertoo Kalliomäki.

Erityisasiantuntija Ilkka Rytkölä näyttää, että nuken suusta tulevan savun lisäksi katossa oleva ilmastointilaite tupruttaa savua. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Erikoistutkija painottaa, että olisi hyvä, jos uloshengitetyt epäpuhtaudet saataisiin ohjattua pois muiden oleskelijoiden hengitysvyöhykkeeltä mahdollisimman tehokkaasti. Toisaalta potilaalle ei saa tulla liikaa vetoa, vaan hänen täytyy tuntea olonsa mukavaksi.

Moni uskoo saaneensa viruksen hotellihuoneen tai lentokoneen ilmastoinnista.

– Ennemminkin hyvällä ilmanvaihdolla pystytään torjumaan ilmavälitteisiä infektioita ja niiden leviämistä, kertoo Kalliomäki.

Ilmastointilaite on tärkeää suunnata niin, että virukset ohjautuvat oikeaan suuntaan. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Laivoilla ilmastointi on hyttikohtaista, joten riski viruksen leviämiseen on enemmänkin isoissa yhteistiloissa, kuten ravintoloissa. Kalliomäki kertoo, että jo nykyinen laitteisto sopii sekä hyttikokeiden tekemiseen että isojen tilojen testaamiseen.

Akvaariossa voidaan tappaa viruksia

Turun ammattikorkeakoulu tarjoaa parhaillaan tilojaan tutkimuskäyttöön. Ammattikorkeakoulussa on mahdollista tutkia innovaatioita kolmitasoisessa sisätilojen testausympäristössä.

– Meillä on mahdollista testata ratkaisuja ensiksi pienessä akvaariotilassa, ja sen jälkeen jatkotestata niitä isommassa hytti- ja myöhemmin laivamittakaavassa. Näin voimme konkreettisesti tutkia ratkaisuja ennen niiden hyväksymistä ja toimeenpanemista, kertoo erityisasiantuntija Ilkka Rytkölä.

Petri Kalliomäki (oik.) näyttää Ilkka Rytkölälle, että akvaariokaapissa voidaan tappaa jopa oikeita viruksia turvallisesti. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Erikoistutkija Petri Kalliomäki esittelee akvaariota, jossa makaa puolikas nukke. Hän kertoo, että siinä voidaan testata oikealla, vaarattomalla viruksella sen tappamista.

– Esimerkiksi UV-valolla tai sinisellä valolla voidaan tuhota virusta. Voimme tuoda sinne kaksi koenukkea, joista toinen levittää virusta ja toinen hengittää sitä sisään. Näin nähdään, paljonko ulos hengitetystä ilmasta päätyy sisäänhengitettyyn ilmaan. Voimme myös testata esimerkiksi miten maskit pystyvät estämään epäpuhtauksien leviämistä.

Kalliomäki painottaa, että jos käytetään oikeita viruksia, on syytä mennä suojaluokiteltuihin (BSL, Biosafety level) laboratoriotiloihin suorittamaan kokeet.

Tekopään kautta ilmaan voidaan ohjata oikeita viruksia ja testata vaikka kasvomaskien antamaa suojaa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Hoitopaikkaan voi olla pitkä matka merellä

Risteilymatkustamisen turvallisuus on tärkeä kysymys. Varsinais-Suomi on merkittävässä asemassa uusien innovaatioiden kehittelyssä, sillä alueella rakennetaan laivoja ja monet alihankkijat ovat valmiita panostamaan uusiin turvallisuutta lisääviin ratkaisuihin.

Turun ammattikorkeakoulun hankkeessa on erityisasiantuntija Ilkka Rytkölän mukaan kolme peruspilaria. Ne ovat taudin torjunta, testaaminen ja jäljittäminen, sekä hoitotoimenpiteet laivaolosuhteissa.

Rytkölä muistuttaa, että risteilyalukset tekevät matkoja kaukana etelässä tai pohjoisessa, ja risteilyt voivat kestää viikkokausia. Silloin turvallisuus on erityisen tärkeää.

– Siellä saattaa olla todella pitkä matka lähimpään satamaan ja terveydenhuollon pariin. Nämä ratkaisut voivat mahdollistaa näidenkin risteilyjen turvallisuuden, kertoo Rytkölä.

Hankkeen tavoitteena onkin kehittää uusia vientituotteita ja palveluita, joiden kautta luodaan työpaikkoja suomalaisiin yrityksiin.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 20.2.2021 kello 23:een asti.

Lue lisää:

.
.