1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saimaa

Kesän vuokramökkejä on varattu ennätysmäärä Saimaalla – polkupyöriä varten hankittiin oma laiva

Kesämökkejä on vuokrattu Saimaalta viime vuotta innokkaammin. Seudulle odotetaan myös lisää pyöräturisteja.

Saimaa
Saimaan saaristoreitin uusi pyörälautta odottaa muutostöitä Lappeenrannassa telakalla.
Polkupyöräilijöiden kuljettamiseen tarkoitettu yhteysalus Saimaalla vaatii useita muutoksia ja kunnostusta ennen kesän matkailukauden alkua.Mikko Savolainen / Yle

Saimaan rannoilla mitataan parhaillaan pakkasennätyksiä, mutta samalla kesän vuokramökit käyvät kaupaksi ennätyksellisen vilkkaasti.

Iso vuokramökkien välittäjä Lomarengas kertoo, että kesän loma-asuntoja on varattu Saimaalta nyt yli kaksinkertainen määrä vuoden takaiseen verrattuna.

Lomarenkaan kohteet Saimaalla sijoittuvat pääosin Etelä-Savoon, jossa mökkilomien suosion kasvu näkyy selvimmin. Heinäkuun viikot on kiinnostavimmilla mökeillä varattu täyteen.

Järven eteläisellä laidalla Etelä-Karjalassa Lomarenkaan mökkejä on myös varattu edellisvuotta enemmän.

Perusvarusteltuja rantamökkejä Ruokolahdella vuokraava yrittäjä Marja Puhakka sen sijaan ei ole havainnut tavallisuudesta poikkeavaa kiinnostusta mökkejä kohtaan. Hän kuvailee tulevaa matkailukesää samalla tavalla epävarmaksi kuin viime kesäkin oli.

Yrityksen merkittävin asiakaskunta asuu Venäjällä, Pietarin läheisyydessä.

– Vakioasiakkaiden kanssa olemme viestitelleet ja harmitelleet, että todennäköisesti he eivät ensi kesänäkään pääse tulemaan. Meillä olisi vakiokävijöitä myös Ruotsissa ja Saksassa, Puhakka kertoo.

Viime kesän perusteella hän ei pidä todennäköisenä, että kotimaiset matkailijat kokonaan korvaisivat venäläisturistien puuttumisen.

Pyöräilijöiden yhteysalus paranee

Tulevana kesänä Saimaan matkailussa haetaan kasvua polkupyörällä liikkuvien matkailijoiden määrään. Vuosi sitten alueella avautui käytännössä kokonaan uusi pyöräreitti, kun polkupyöriä kuljettava yhteysalus alkoi liikennöidä eteläisellä Saimaalla Taipalsaaren Sarviniemestä Kyläniemeen ja Puumalan Lintusaloon.

Tandempyörä nojaa laivan kylkeen Saimaalla
Saimaan halki kulkevan yhteysaluksen kyydissä kulki viime kesänä vajaat 1900 matkustajaa. Arkistokuva.Seppo Kivimäki/Yle

Lauttayhteyden avulla järvimaisemiin avautui runsaan 150 kilometrin mittainen rengastie sekä muita vaihtoehtoisia pyöräreittejä. Pyöräilijöiden suuri määrä yllätti, kertoo yhteysaluksen liikennöinnistä vastannut yrittäjä Timo Ekholm Saimaan Saaristolaivurit oy:stä.

– Joinain päivinä tulijoita oli enemmän kuin paikkoja, Ekholm kertoo.

Yhteysalukselle tehtiin kesän aikana lähes 1 900 varausta. Määrä ylitti moninkertaisesti 500 matkustajan alkuperäisen tavoitteen.

Nyt lauttayhteyttä ja Saimaan saaristoreittiä kehitetään pyörämatkailua paremmin palvelevaksi. Ykköstavoitteena on saada reitille alus, joka pystyy kuljettamaan aiempaa useampia pyöriä.

Saimaan saaristoreitin uusi pyörälautta odottaa muutostöitä Lappeenrannassa telakalla.
Ensi kesän pyörälautta odottaa lumen keskellä muutostöiden alkamista Lappeenrannan Lauritsalassa.Mikko Savolainen / Yle

Reitistä vastaava Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö on hankkinut pyöräilijöiden uudeksi lautaksi valtion entisen väylänhoitoaluksen, johon mahtuu aiemman kymmenen polkupyörän sijaan parikymmentä pyörää, jopa enemmän. Vuokrasopimus aluksesta on tehty seitsemäksi vuodeksi.

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö rahoitti osan aluksen vuokrasta ely-keskuksen pyörämatkailun kehittämiseen myöntämällä noin 58 000 euron tuella. Osa rahoitusjärjestelystä on auki.

– Samoin avoinna on vielä monta aluksen muutostöihin ja kesän aikatauluihin liittyvää kysymystä, kertoo pyörämatkailuhankkeen projektipäällikkö Matti Moller Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiöstä.

Mollerin mukaan tavoitteena on pitää pyörälautta liikenteessä useita viikkoja viime kesää pidempään. Kauden avaus on suunniteltu toukokuun loppuun.

Säätiö ei ole vielä kilpailuttanut liikennöinnistä vastaavaa yritystä. Viime kesän yrittäjä Timo Ekholm aikoo jättää tarjouksen, kunhan tarjouskilpailu julkistetaan. Hän pitää liikennöintiin valmistautumisen aikataulua yrittäjän kannalta tiukkana.

– Aikataulu on mahdollinen mutta aikaa ei ole yhtään liikaa. Kiire tässä tulee, Ekholm arvioi uuden palvelupaketin saamista valmiiksi kesäkauden alkuun mennessä.

Pyöräilijöiden tarpeita tunteva yrittäjä toteaa myös, että pelkkä hyvä laivayhteys ei riitä Saimaan pyörämatkailun kasvutavoitteen saavuttamisessa.

– Majoituspalveluissa reitin varrella on kehittämisen varaa.

Matkaketjut olisi Ekholmin mielestä suunniteltava toimiviksi kokonaisuuksiksi niin, että turisti voi aloittaa reissun tuomalla oman fillarinsa mukanaan esimerkiksi junalla. Toisaalta vuokrattavien pyörien tarjontaa olisi syytä lisätä.

Pyörämatkailussa kasvupotentiaali löytyy erityisesti puuttuvien palveluiden kehittämisessä Saimaan saaristoreitin varrelle. Matti Moller Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiöstä kertoo matkailuyrittäjien kannalta kiinnostavasta Ellare oy:n viime vuonna tekemästä kyselytutkimuksesta, jonka mukaan 70 prosenttia vastaajista olisi valmis kuluttamaan pyöräilymatkalla 100-200 euroa päivässä.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 20. 2. kello 23 asti.

Lue seuraavaksi