Hyppää sisältöön

Valko-Venäjällä tuomittiin vankilaan kaksi mielenosoituksia kuvannutta toimittajaa

Toimittajat kuvasivat presidentti Aljaksandr Lukašenkan vastaisia mielenosoituksia marraskuussa puolalaisomisteiselle Belsat-kanavalle.

Daria Tšultsova (vas.) ja Katsjaryna Bahvalava ennen oikeudenkäynnin alkua 9. helmikuuta. Kuva: EPA

Valko-Venäjällä oikeus on langettanut kahden vuoden vankeustuomiot kahdelle toimittajalle, jotka kuvasivat marraskuussa presidentti Aljaksandr Lukašenkan vastaisia mielenosoituksia pääkaupungissa Minskissä.

Puolalaisomisteiselle Belsat-kanavalle kuvanneet toimittajat Katsjaryna Bahvalava ja Daria Tšultsova tuomittiin "mielenosoitusten lietsomisesta". Toimittajat ovat olleet pidätettyinä marraskuusta asti.

Heidän kuvaamansa mielenosoitus järjestettiin vastalauseena mielenosoittajan kuolemalle muutamaa päivää aiemmmin. Mielenosoittajat uskovat, että 31-vuotias mielenosoittaja kuoli poliisin pahoinpideltyä hänet.

Bahvalova ja Tšultsova ovat kiistäneet syytteet. Ihmisoikeus- ja toimittajajärjestöt ovat tuominneet toimittajien pidätyksen.

Valko-Venäjä on pannut kovalla kädellä kuriin mielenosoituksia, jotka puhkesivat viime elokuussa vilpillisiksi syytettyjen presidentinvaalien jälkeen. Yli 33 000 ihmistä on pidätetty. Sadat ovat kertoneet joutuneensa kidutetuiksi.

Belsat TV erikoistuu Valko-Venäjän asioihin ja palkkaa etupäässä valkovenäläisiä.