1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vanhustenhoito

Katso Ylen keskustelu vanhustenhoidon ongelmista Porissa: "Monet vanhukset haluavat asua kotona", "Miten muistisairas pärjää kotihoidon varassa?"

Pori lisää kotihoitoa palvelutalopaikkojen kustannuksella. Kuinka käy hoidon laadun? Katso Ylen järjestämä keskustelu Areenasta.

Paras hoito kotona vai palvelutalossa? Vanhustenhoidosta käytiin kuuma keskustelu Porissa
Paras hoito kotona vai palvelutalossa? Vanhustenhoidosta käytiin kuuma keskustelu Porissa

Porissa on kiistelty viime syksystä lähtien siitä, mikä on vanhuksen paras asuinpaikka. Keskustelu kävi kuumana Ylen lähettämässä paneelissa.

Ylen suorana välittämässä keskustelussa käytiin läpi Porin vanhustenhoidon ongelmakohtia ja mietittiin, miten hoito pitäisi jatkossa järjestää.

Mukana keskustelussa olivat oman isänsä hoitopaikasta Porin kanssa taistellut Tuire Metso, vanhusadressin perustaja Hanna-Maria Vahala, Porin perusturvan vanhusten kotihoidon päällikkö Katriina Virtanen, kaupunginhallituksen jäsen Petri Huru (ps.), kaupunginvaltuutettu Ari Nordström (sd.) ja porilaisen hoitokoti Dagmaarian johtaja, entinen kokoomusvaltuutettu Taru Anttila.

Kotihoito linjattu ykkösvaihtoehdoksi

Porin kaupunki on linjannut, että hoivakodeista siirretään satoja paikkoja kotihoitoon.

– Monet vanhukset toivovat voivansa asua kotona. Tavoitteena on, että se mahdollistuu mahdollisimman monelle, perusturvan Katriina Virtanen sanoi.

– Meillä on hoitopaikkoja suhteessa enemmän kuin muualla. Mutta kotipalvelua on kehitettävä, Ari Nordstöm perusteli päättäjien ratkaisuja.

Omaiset huolissaan: Miten käy huonokuntoisten vanhusten?

Useat huolestuneet omaiset katsovat, että muutos johtaa vanhusten aseman heikkenemiseen.

Keskustelu on käynnissä Yle Areenassa. Kuva: Mari Kahila / Yle

– Suuret ikäluokat ovat ikääntymässä ja vanhusten määrä kasvaa. Väistämättä tulee lisää muistisairaita vanhuksia. Tuntuu hurjalta ajatella, että tässä tilanteessa palvelukotipaikat vähenevät. Onko ihan oikeasti pakko kokeilla kotihoitoa, jos ihminen on huonossa kunnossa, Tuire Metso kysyi Ylen keskustelussa.

Hoivakodeissa on ollut linjauksen takia tyhjiä paikkoja, kun taas perusturvan sairaalaosastoilla on ollut vanhuksia odottamassa jatkohoitopaikkaa normaalia pidempään.

– Itseä sattuu aina, kun puhutaan vanhuksista yhtenäisenä massana. Heillä on erilaisia tarpeita. Meillä on kotihoidossa ihmisiä, jotka lähtevät kotoa muistisairaana kulkemaan ja heitä joudutaan etsimään pitkien matkojen takaa. Silti palveluasumisen kriteerit eivät täyty. Koska ne sitten täyttyvät, Taru Anttila ihmetteli.

Anttila hämmästeli, miksi Porin kaupunki vähensi hoitopaikkojen ostamista palvelutaloista niin nopeassa tahdissa. Tämä heikensi palvelutalojen taloustilannetta ja kykyä ylläpitää palveluja.

Ari Nordstöm korosti, että vaikka yksityiset yritykset ovat tärkeitä kaupungille, Pori ei ole sitoutunut ostamaan palveluja yksityisiltä yrityksiltä, ja kyse on myös yritystoimintaan kuuluvasta riskistä. Anttila muistutti, että palvelutaloissa on kyse yhteiskunnan tarvitsemasta palvelusta.

– Jos palvelutalot eivät toimi kestävällä pohjalla, vanhukset joutuvat muuttamaan jatkuvasti paikasta toiseen. Ei se voi olla näin, Anttila ihmetteli.

Adressi keräsi nimiä

Omaisten järjestämään mielenosoitukseen osallistui syksyllä runsaasti väkeä, ja asiasta kerätty adressi sai lähes 3 000 allekirjoitusta.

– Hoitokriteerit eivät tällä hetkellä ole oikeat. Vanhuksista ei pidetä huolta oikein, adressin kerännyt Hanna-Maria Vahala sanoi.

Pori on kuitenkin jatkanut resurssien siirtämistä kotihoitoon.

– Pitää muistaa, että kaikkia paikkoja ei poisteta. Nyt harkitaan tarkemmin, missä vaiheessa ihminen tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa. Sitä tarvitaan varmasti aina, mutta suunta on kotihoitoon, Katriina Virtanen sanoi.

– Hyvä, että asioista puhutaan suoraan, Petri Huru arvioi keskustelun merkitystä.

20.2. klo 11.05 korjaus keskusteluun: Petri Huru haluaa korjata, että ei ollut mielenosoituksen aikana Helsingissä vaan kansanedustajatapaamisessa Harjavallassa.