1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teiden talvikunnossapito

Jyväskylässä varauduttava vyöryvään lumeen ja aura-autojen kolinaan – Luvassa poikkeuksellisia lumisateita

Uutta lunta on pelkästään maanantain vastaiseen yöhön mennessä tulossa parikymmentä senttiä.

Auraus suoritetaan ennalta laaditun aurausjärjestyksen mukaisesti. Kuvituskuva. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Ensi viikoksi on luvassa pitkäaikaisia ja poikkeuksellisen runsaita lumisateita, jotka aiheuttavat ongelmia teiden talvikunnossapidolle.

Jyväskylän kaupungin mukaan on todennäköistä, että lunta ehtii kertyä kaduille ja aurausten tavoitteelliset toimenpideajat ylittyvät, jos lunta tulee ennusteiden mukaisesti.

Kadut aurataan ennalta laaditun aurausjärjestyksen mukaisesti siten, että ensimmäiseksi aurataan tiet ja väylät, joilla on paljon liikennettä, ja viimeiseksi aurataan pienet asuntokadut.

Ensisijaisena tavoitteena on varmistaa välttämätön liikenteen sujuminen. Suurimmat auraukset tehdään öisin, jolloin liikennettä on vähemmän ja työ on sujuvaa ja tehokasta.

Lumisateiden aikana resurssit kohdennetaan auraamiseen, joten jälkityöt, kuten lumien siirrot voivat viivästyä. Lumikasoja voi siksi näkyä siellä täällä ympäri kaupunkia tavanomaista pidempää.

Ennusteen mukaan lumisateet alkavat Keski-Suomessa perjantaina ja maanantain vastaiseen yöhön mennessä uutta lunta kertyy parikymmentä senttiä. Lumi on laadultaan pöllyävää, joten myös huonoon ajokeliin on syytä varautua.