Hyppää sisältöön

Villit järvitaimenen poikaset saavat turvapaikan Kalkkistenkoskelle – pakkastalvi auttaa rakentamisessa

Asikkalan Kalkkistenkoskella elvytetään Päijänteen uhanalaista järvitaimenkantaa. Katso video, miltä koski näyttää.

Kalkkistenkosken kunnostaminen sujuu hyvin pakkastalvena
Kalkkistenkosken kunnostaminen sujuu hyvin pakkastalvena

Kalkkistenkoski on luonnonvaraiselle taimenelle tärkeä lisääntymisalue Asikkalassa.

Elinympäristön muutosten ja tehokalastuksen takia kanta on vähentynyt ja pitkälti poikasistutusten varassa. Suojattomat kalanpoikaset joutuvat helposti petokalojen ja rapujen ruuaksi.

– Täällä on tarkat säädökset kalastukselle siitä, kuinka koskesta kalaa otetaan. Pienemmät kalat ja rasvaevälliset luonnontaimenet vapautetaan takaisin luontoon, kertoo Särkijärven osakaskunnan esimies Hannu Kaila.

Aikanaan, kun Kalkkistenkoskea perattiin puun uitoille otollikseksi, hävitettiin taimenille tärkeitä sorakoita, kivikoita ja särkkiä. Nyt sellaisia tarvitaan jälleen.

Kunnon pakkaset edellytys kunnostukselle

Kunnostustyöt Kalkkistenkoskella päästiin käynnistämään alkuvuodesta ja niitä tehdään vaiheittain. Nyt muokataan alueet Leppäkoskelle ja Säynekoskelle, ensi talvena muut – jos säät sallivat.

Kalkkistenkosken kunnostuskohteet kartalla. Kuva: Tuija Veirto/ Yle

Viime vuonna töitä ei päästy tekemään leudon talven takia, koska metsätiet eivät olisi kestäneet raskaiden sorakuormien ja työkoneiden painoa.

Noin 250 000 euron rahoituksesta kaksi kolmannesta tulee ELY-keskukselta, kolmanneksesta vastaa Suomen vapaa-ajankalastusmuseosäätiö yhteistyökumppanineen.

Töiden vaikutukset nähdään vasta pitkän ajan kuluttua, mutta koko Päijänteen alueella.

– Eniten hyötyy tietysti uhanalainen järvitaimen – onhan tämä merkittävin iso koski- ja kutualue Päijänteellä – samoin kalastajat, matkailutahot ja virkistysalueen käyttäjät, toteaa Päijät-Hämeen kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Joonas Rajala.

.
.