Hyppää sisältöön

Raiskauskriisikeskuksen puhelinpäivystys on ruuhkautunut – pandemia on tuonut ikävän erityispiirteen tullessaan

Erityisesti haavoittuvassa asemassa olevat uhrit ovat hakeneet apua. Tekijä on entistä useammin internet-tuttavuus.

Raiskauskriisikeskus Tukinainen Ry:n puhelinpäivystys on ruuhkautunut. Kuvituskuva. Kuva: Katriina Laine/Yle

Raiskauskriisikeskus Tukinainen Ry:n puhelinpäivystys (siirryt toiseen palveluun) on ruuhkautunut. Yhdistyksen kahdeksan päivystäjää tekevät vuoroja viikon jokaisena päivänä ja takaisinsoittopalvelu on käytössä. Silti kaikille apua tarvitseville ei ole pystytty vastaamaan.

Viime vuonna yhdistykselle tuli 800 puhelua, joissa soittaja otti yhteyttä ensimmäistä kertaa.

Raiskauskriisikeskus Tukinainen antaa (siirryt toiseen palveluun) lakineuvontaa ja kriisitukea seksuaalirikosten uhreille, heidän läheisilleen ja uhrien parissa työskenteleville.

Yhdistyksen mukaan koronapandemian aikana leimalliseksi on muodostunut se, että seksuaaliväkivallanteko tehdään usein tekijän tai uhrin asunnossa ja yhteys uhriin on muodostettu internetissä.

– Koronarajoutukset ovat aiheuttaneet sen, että tekijät ehdottavat julkisen paikan sijaan tapaamista tekijän tai uhrin kotiin, jossa raiskaus sitten tapahtuu, Tukinainen Ry:n juristi Riitta Silver kertoo.

Tukinainen Ry:stä suositellaankin sopimaan tapaamiset uuden tuttavuuden kanssa aina julkiselle paikalle.

Hyvin ikävänä ilmiönä yhdistys pitää myös sitä, että nyt uhrit ovat usein erityisen heikossa asemassa olevia henkilöitä. Tämä voi tarkoittaa uhrin nuorta ikää, henkilökohtaisia olosuhteita, henkistä tai fyysistä vammaa tai muuta tekijää, jotka vaikuttavat heidän kykyynsä tai mahdollisuuksiin toimia etunsa vaatimalla tavalla.

Erityisesti yhteydenottoja on tullut Uudeltamaalta.

Asiakkaiden määrän lisääntymisen takia myös Raiskauskriisikeskuksen juristipäivystyksen (siirryt toiseen palveluun) aikaa on lisätty.

Raiskauskriisikeskus Tukinainen Ry:n juristi Riitta Silver. Kuva: Yle

Seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikön lääkäri: Resurssit ovat tiukilla

Naistenklinikan seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikön eli Seri-tukikeskuksen (siirryt toiseen palveluun) vastaavan lääkärin Riina Korjamon mukaan apua hakeneet henkilöt ovat koronapandemian aikana olleet heikommassa kunnossa kuin aikaisemmin.

– Lähtökohdat ovat olleet vaikeammat. Uhriksi näyttää useammin päätyneen henkilö, jolla on valmiiksi muita vakavia ongelmia elämässä, Korjamo toteaa.

Seri-tukikeskus tarjoaa seksuaalirikoksen uhreille matalan kynnyksen palvelua, mihin he voivat hakeutua itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana kuukauden sisällä tapahtuneesta. Tukikeskuksia on muun muassa Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Pandemian alussa Seri-tukikeskukseen hoitoon hakeutuneiden määrä laski hieman, mutta kesällä tilanne nousi hälyttävästi ja tapausten määrät nousivat selvästi.

Vastaava lääkäri Korjamo peräänkuuluttaa kolmannen sektorin rahoituksen ja riittävien resurssien merkitystä.

– Uhrien jälkihoito, esimerkiksi traumaterapian, ei pitäisi olla kolmannen sektorin palveluiden varassa vaan yhteiskunnalla tulisi olla riittävät resurssit tukea rikoksen uhriksi joutunutta, Korjamo sanoo.

Ruuhkaa on myös muualla. Tyttöjentalon seksuaaliväkivalta tuki ei ole pystynyt ottamaan uusia asiakkaita viime syksyn jälkeen. Tyttöjen talon toiminta on suunnattu 13–29-vuotiaille.

Poliisille ilmiö ei ole näkynyt

Helsingin poliisissa seksuaalirikosten uhreiksi joutuneissa ei ole näkynyt selvää muutosta.

– Pandemian alettua, meille tuli jonkin verran vähemmän tapauksia sisään, mutta nyt tapausten määrät ovat tasaantuneet, rikoskomisario Jutta Antikainen Helsingin poliisista kertoo.

Poliisin mukaan seksuaalirikosilmoituksen tehneet uhrit eivät ole olleet heikommassa asemassa kuin aikaisemmin. Tämä saattaa kertoa siitä, että tukipalveluiden piiriin hakeutuu nyt aiempaa heikommassa elämäntilanteessa olevat henkilöt.

Lue myös:

.
.